Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Girişimci ol, Ne olursan Gel

Girişimci ol, Ne olursan Gel

*Konya çok farklı olmaya başladı. İlk köşe yazımda (buradan ulaşabilirsiniz) diye belirttiğim her şey hala geçerli. Festler, festivaller derken Konya değişiyor.Depremlerden dolayı ve merkez olması özelliği her daim var.

**Girişimle yatırımcının buluştuğu ve yüzlerce projenin yer aldığı Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi programı Konya’da başladı. GİV Başkanı Mehmet Koç, Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesaj gönderdiği zirvenin açılışında, programla ortaya çıkacak enerjinin tüm ülkeye yayılacağına inandığını söyledi.Konya’nın aynı zamanda bir girişimci şehri olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  “Konya kadim bir şehir. Çatalhöyük’ten itibaren 10 bin yıldır şehir olmayı devam ettirebilmiş, şehir olmayı sürdürebilmiş bir yerleşim yeri olmak. Bu topraklardan çok medeniyet geçti ama Konya her zaman medeniyetlerin en önemli şehirlerinden birisi oldu. Altınçağ’da Selçuklulara payitaht yaptığı dönemde gerçekleştirdi. Günümüzde Konya sadece bir tarım şehri değil bir sanayi şehri aynı zamanda da bir girişimci şehridir. Çünkü insanımız önce tarımla uğraştı sonra yavaş yavaş tarım makinelerini üretmeye başladı. Sonra onları tüm dünyaya pazarlamaya başladı. Sonra da onun öncülüğünde oluşan sanayi ve şu anda ihracatı Türkiye ortalamasının üzerinde artan bir şehir oldu. Son bir yılda %50’ye yakın ihracatımızın artışını gerçekleştirdik. Konya aynı zamanda bir bilim şehridir. Çünkü 5 üniversitesinde 120.000’e yakın üniversite öğrencisiyle bilimin, ilmin ve irfanın da merkezi de Konya’dır” şeklinde konuştu.

***Web 3.0 ile internet büyük oranda değişecek. Girişimcilikte bağımlılık diye bir server bağlantısı kalmayacak. Web 3.0, büyük oranda makine öğrenimi ve yapay zekâ üzerine dayanan yeni nesil internet teknolojisidir. Verinin makine temelli şekilde değerlendirilmesi üzerine odaklanan daha açık, bağlantılı ve zeki web siteleri ve web uygulamaları yaratmayı amaçlar. Girişimciler web 3.0 ile daha özgür olacak. Girişimci denince akla kimler geliyor, ülkemizde sepet, hepsi uzantılı olanlar, dünyada ise teknoloji ile hayatımızı kolaylaştıran her şey… Kasım ayında, aralık ayında stok bitirmek için girişim üstüne girişim yapılıyor. Garajdan çıkan dünya devleri artık durdurulamaz. Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft en kolay aklımıza gelen ilk 5. Çin ve Hindistan geri durmuyor. Reklam eksikliğinden dolayı daha az duyuyoruz. Ülkemizde Vestel, Casper, Aselsan, Akınsoft… gibi örnekler her geçen gün büyüyor, büyüyecek de… Garajdan çıkan derken 20metrekare küçük bir yerden kampüs gibi yapılara, ekonomik olarak BM ile atışacak hale gelmek gerçek bir girişimdir.Musk’ın yaptığı ortada, General Motors’dan aldığı tehditleri biliyoruz hiçbir başarı kolay değildir. Sadece Tesla değil mevcutta yapmaya başladığı projeler, girişimler uzun soluklu olarak devam etmekte.

****Sonuç olarak; Ülkemizi en büyük gücü gençler, bunun farkında olmamak geri kalmayı kabullenmektir. Mutlaka üniversiteye gitmek gerekmemektedir. Yeteneklere göre eğitim ilerleyen dönemde hayat boyu mutluluk getirir. Gençlere, girişimcilere, yeni icat çıkaranlara her türlü kolaylığı yapmak hepimizin görevi. Aile garanti işe girme yönlendirmeli mi? Girişimci olmak isteyenlere ailenin ve sosyal çevrenin maddi ve manevi destek vermeli, eğitim sisteminde saha çalışmaları artmalı, sanayicinin girişimcilere destek olmalı,projeye kredi verilmeli,bürokratik engeller kalkmalı. Ülkemizde 207 üniversite az gibi şimdilerde sahte diploma gibi haberler var. Gerçeği mi sahtesi mi derken, üniversite sadece okul olarak kaldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR