Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Gittigidiyor Tercihen

Gittigidiyor Tercihen

*20 yılı aşan mazisi ile birlikte ülkemizdeki e-ticaret ekosisteminin en önemli oyuncuları arasında olan gittigidiyor için yolun sonu geldi. 2001 yılının şubat ayında açık artırma pazarı olarak yayına geçen firma, 2002’de hemenal seçeneğini devreye soktu, 2004 yılında ise mağaza bölümünü açtı ve sabit fiyatlı satış formatını hayata geçirdi. Ebay ortaklığı 2007 yılına geldiğimizde gittigidiyor için önemli bir dönüm noktası oldu. Dünyanın en önemli e-ticaret şirketi olan ABD’li eBay, 2007 yılında gittigidiyor'a ortak oldu. Ebay'ın ortaklığı ile birlikte hızlı bir şekilde büyüyen gittigidiyor, 2008 yılında 2 milyonu aşkın kullanıcıya ulaştı. Gittigidiyor'un 2008 yılının Mayıs ayında yeni bir girişim olan cimri ile karşımıza çıktı. 2009 yılında ise mobil tarafa ağırlık veren gittigidiyor, aynı yıl içinde hem mobil web sitesini hem de mobil uygulamalarını kullanıma sundu. 2010 yılında yine şirket için önemli bir dönüm noktası gerçekleşti ve hayatına açık artırma pazarı olarak başlayan gittigidiyor, açık artırma sistemi ile satışı sonlandırdı. 2011 yılında ise Ebay, gittigidiyor'un çoğunluk hisselerini satın aldı. O dönem toplamda hisselerin %93'ünü elinde bulunduran Ebay, gittigidiyor'u satın almış oldu. Şirketin kalan %7 hissesinin ise gittigidiyor'un ilk yatırımcısı ilab ventures elinde bulundurdu. Gittigidiyor'un satış bedeli 217,5 milyon$’dur. Ebay tarafından satın alınmasının ardından 2012 yılında tekrar açık artırma ile satışa başlayan gittigidiyor, 2013 yılında ise hem mobil uygulamalarını hem de mobil web sitesini yeniledi. 2013 yılında logosunu da yenileyen şirket, 2014 yılında ise sadece yeni sezon ürünlerinin satılacağı bir pazar yeri olan gittigidiyor cadde'yi duyurdu. 2016 yılında bu durumu değiştirmek için bir adım atan EBay, kalan %7 hisseyi de ilab ventures'tan alarak gittigidiyor'un tamamını satın almış oldu. Yaklaşık 1 yıl sonra ise abonelik sistemiyle hızlı tüketim ürünleri satmaya başlayan gittigidiyor, 2018 yılında ise toplamda 23 milyonu aşkın kullanıcıya ulaştı. 1 yılın ardından 2019 yılında ise kullanıcı sayısını 28 milyona çıkaran firma, geçtiğimiz yılın şubat ayında 20. yılını kutladı. Bugün ise gittigidiyor ile ilgili önemli bir açıklama paylaşan Ebay, gittigidiyor operasyonlarının durdurulacağını paylaştı. Ebay tarafından alınan bu karar ile birlikte ülkemizin internet dünyasının en köklü firmaları arasında bulunan gittigidiyor'un 20 yılı aşan serüveni de noktalanmış oldu.

**Bu kadar uzun giriş yazısı olmamalıydı fakat bu son örnek olsun. Yazılım için uğraş sonrasında iyi bir pazar oluştur ve sat. Tercihler sonunda el edilen sadece kayıplar. Türk yazılım sektörü kendi kendine bırakılsa çok güzel işler çıkarıyor. Bürokrasi ve dinozorlar engel olunca her güzel iş gibi sonu, 20 yıl kadar uzun işler bile bitebiliyor.

***Ne okuyoruz, ne de okuduğumuzu anlıyoruz. Bu hafta barajsız üniversite sınavını yazacaktım, sürpriz şekilde gittigidiyor konusu çıktı. Sonuçlar açıklansın üniversite sınavını detaylı yazayım.

****Sonuç olarak; Dünyadaki en köklü 15 firmaya baktığınız zaman 9'u Japon. 1250 Yaşına kadar ulaşan şirketlerden bahsetmek mümkün. Türkiye'de firmaların ortalama ömrü 25 yıl olarak tanımlanıyor.

Günümüzde küresel ekonomide yer alan tüm şirketlerin ömürleri bir veba salgınına yakalanmış gibi kısalmaya devam ediyor. Japonya ve Avrupa’daki ortalama bir şirket ömrü 12.5 yıl. Almanya ise bu ortalamanın biraz daha üstüne çıkarak şirket dayanma gücü yıllık ortalamalarına, 18 yıl. Türkiye’de ise Türk şirketlerin %80’inin 5. yıllarını göremiyor.

Teknoloji şirketlerinde çok fazla para var. Alphabet, Amazon, Apple ve Microsoft, trilyon dolarlık bir piyasa değerini gölgede bıraktı. Teknoloji devlerinin paralarıyla yapmayı sevdikleri şeylerden biri de diğer şirketleri devasa birleşme ve satın alma anlaşmaları. Krizlerde kötü şirketler ölür, iyi şirketler yaşar ama çok iyi şirketler daha da güçlenir. Gittigidiyor bir dönemin sonu oldu. Parayı tercih etmek genelde batırır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR