Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Hackerlık ve Hak Edilmeyenler ( Vandalizm, Hırsızlık ve Zekilik )

Hackerlık ve Hak Edilmeyenler ( Vandalizm, Hırsızlık ve Zekilik )

           Bilişim kültürünün, en çok merak edileni, hacktir.

"Suç, merak sonucu olur. Suç işleyene tek tek engel olunabilirken, çoğunluk suç işlerse durdurulamaz."

Hack manifestosunda yer alan bu ifade, hackerları çok iyi tanımlıyor.

***

            Korsanlık, insanları yapmak istemediği şeylere zorlamak ve sistemleri manipüle etmek ve atlatmaktır. Çoğu bilgisayar korsanı iyi huylu hobilerken, bazı bilgisayar korsanları korkunç bir hasara yol açmakta ve finansal ve duygusal hasara neden olmaktadır.  Kaybedilen şirketler, onarım ve iade masraflarında milyonları kaybeder; Mağdur bireyler işlerini, banka hesaplarını ve hatta ilişkilerini kaybedebilirler. Bu hack, sadece sonradan topyekün tanıtımından dolayı değil, aynı zamanda hackerlar da aldatma ve yalanlara karşı cüretkâr olarak bir şöhret kazandıkları için unutulmaz.

            Bununla birlikte, riskinizi, diğer insanlardan daha fazla hack yapmaktan ve temel en iyi uygulama güvenlik standartlarını uygulayarak riskinizi hafifletmek suretiyle daha da azaltabilirsiniz:

            Teknolojik denetim son derece masum bir denetimdir. Lakin teknolojinin insan faktörü tarafından köreltilmesi, (fonksiyonunu yerine getiriyor olarak gösterilmesi) dijital korsancılık, hackerlik, vandalizm gibi olgular teknolojk denetimin sürdürülebilirliğini baltalayacak, teknolojiye güveni yıpratarak teknolojik denetim faktörlerinin sorgulanması gündeme gelecektir. Bu özellikle e-devlet sistemlerinde, kişisel bilgilerin gizliliğinde, bankacılık sektöründe, siyasal oylama mekanizmalarında son derece hayati durumlar arz edecektir.

 

***

Sibervandalizm nedir?

 

Sibervandalizm, dijital biçimde meydana gelen hasar veya yıkımdır. Birisinin arabasını anahtarla açmak yerine, siber vandallar bir web sitesini bozabilir, elektronik dosyaları veya normal kullanımını kesintiye uğratan veya bilgisayar sistemini devre dışı bırakmak için bir disk sürücüsünü kaldıran öğeler yaratabilecek kötü amaçlı yazılımlar oluşturabilirler. Amacın verileri çalmak ve kötüye kullanmak olduğu dijital casusluklardan farklı olarak, dijital vandalizm sadece veri, bilgisayar veya ağlara zarar vermeyi, yok etmeyi veya devre dışı bırakmayı amaçlamaktadır.

Sibervandalizm, müşterilerinizin hizmetlere erişme kabiliyetinin yanı sıra, finansal kayıp veya markanıza ya da itibarınıza etkisi de dahil olmak üzere, işletmeleri önemli ölçüde etkileyebilir.

***

 

Dijital Vandalizm Türleri

Sistem Elemanları Hasar

Sibervandalizm, işletmeden alınan hizmetin, bir çeşit dijital vandalizm nedeniyle kesintiye uğradığı anlamına gelir. Siber suçlular, bir bilgisayarın sabit diskinden bilgileri belirli programlara veya uygulamalara kaydeden bir sunucuya engelleyen kötü amaçlı yazılım (kötü amaçlı yazılım) geliştirerek ve göndererek yapabilir. Bu tür bir saldırı, örneğin bir şirketin e-ticaret mağazasını devre dışı bırakabilir veya çalışanların bilgisayar ağında oturum açma becerilerini engelleyebilir. Bu tür bir vandalizm genellikle sadece hasara yol açmak için yapılsa da, bazı siber vandallar şirket tahliyesini ödeyene kadar şirket sistemlerini “rehin” tutarlar.

Hasarlı Bilgisayar Donanımı

Bir bilgisayar sistemini devre dışı bırakma girişimi sırasında bir sürücü kaldırıldığında, bu suç işleme örneğidir. Bu, içten bir çalışan tarafından veya harici olarak şirket verilerini veya fikri mülkiyeti çalmaya çalışan bir hırsız tarafından meydana gelebilir. Şirket sadece bir bilgisayar sistemine veya şebekeye zarar veren donanım kaybına uğramakla kalmaz, aynı zamanda finansal kayba veya itibar kaybına neden olabilecek önemli bilgilerin kaybolmasına da neden olur.

Web Sitelerini Defack

Web sitesi tahribatı, karmaşık olan verilerde değişiklik yapmaktır. Şirketin karşı karşıya kalabileceği başka bir dijital vandalizm biçimidir. Bireyler internet sitelerini genellikle politik bir açıklama yapmak veya dikkat çekmek veya kaosa neden olmak için defederler. Her seferinde bir siber suçlu, bir web sitesinde veya görünüşünde değişiklikler yapar, bir web sitesinin tahrif edildiği düşünülür.

Hack Türleri ve Hacker Türleri Nelerdir?

Günümüzde neredeyse herkes hack nedir, hacker nedir gibi soruların cevaplarını az da olsa biliyordur. Hacker kişiler, sanal alemde kaos yaratmayı amaçlayan, belirli firmalara, şirkete sabotaj düzenleyen veya hırsızlık yapan kişilerdir.Her hackerın farklı amaçları vardır. Bu amaçlarını gerçekleştirmek için sistemlere saldırılar düzenlerler, sistemlere gizlice giriş yapar. Sistemde bulunan bilgileri alırlar ve o sistemde belirli hasarlar bırakırlar. Gerçek bir hacker, sistemdeki bulunan her türlü firewall’ı aşar, her türlü güvenlik önlemini etkisiz hale getirirler ve şifreleri kırarlar.

 

***

Hacker Türleri Nelerdir:

1- Hacktivistler: Kendi düşüncelerine ve yaşayış biçimlerine göre toplumda gördükleri yanlışları düzeltmeyi amaçlamışlardır.

2- Siyah Şapkalılar: En zararlıları ve bilgilileri siyah şapkalı hackerlerdır. Kendilerini o kadar çok geliştirmişlerdir ki her türlü site ve bilgisayarın açığını fark edebilirler ve o açıklardan sisteme giriş yapabilirler. Site ve bilgisayar açıklıklarından saldırarak sistemdeki bilgileri çalabilirler ve sisteme geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilirler.

3- Beyaz Şapkalılar: En zararsız olanlarıdır diyebiliriz. Her türlü sistemi ve bilgisayarı ele geçirebilecek bilgiye sahiptirler. Sisteme giriş yaptıktan sonra sistemin yöneticisine durumu bildirirler ve kapatmasını söylerler.

4- Gri Şapkalılar: İyi veya kötü tanımı yoktur. Genellikle yasal sınır içerisinde hackleme işlemi yaparlar ama bazıları siyah şapkalılar kadar zararlı olabiliyor.

5- Yazılım Korsanları: Bilgisayar yazılımlarını hackleyerek çoğaltırlar ve bu yazılımlardan para kazanırlar. Korsan cd veya kitapçılarla aynı işleve sahiptirler diyebiliriz.

6- Phreakerlar: Telefon hatlarını hacklerler ve ücretsiz konuşma sağlarlar. Zararlı bir hacker türüdür diyebiliriz.

7- Script Kiddieler: Hackerlığa özenen, ilgi duyan kişilerdir. Çok fazla bilgi sahibi değildirler. Hep kendilerini geliştirmeye çalışırlar. Genellikle e-posta hesapları veya mesajlaşma arşivlerini çalarlar.

8- Lamerler: Bu kişilere Hacker demek hatadır; ama yinede Hacker türleri arasında geçerler. Hackerlık hakkında sıfır bilgiye sahiptirler. Yaptıkları işlemlerin ne olduğunu bile bilmezler. Daha doğrusu hack işlemi nedir, onu bile bilmezler diyebiliriz. İnternet üzerinde bir site nasıl hacklenir, e-posta adresleri nasıl çalınır konularıyla araştırma yaparlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR