Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ham

Ham

*18 Aralık 2020 tarihinde yazmıştım https://www.yenihaberden.com/3y1g-10719yy.htm uzay ajansı ile ilgili. Bu hafta yine yazmak gerekiyor. Başlık uzaya gidip sağlam dönen maymunun adı Ham. Salgını henüz geride bırakıyorken yeniden virüs kelimesini duymaya hazır olmayabilirsiniz ama durum ne yazık ki bu. Bu kez virüsün adı maymun çiçeği ve şu ana kadar İngiltere dâhil 11 ülkede 80 vaka tespit edildi. Peki, gerçekten ne oluyor? Endişe etmemizi gerektiren bir durum var mı yoksa salgını henüz geride bırakıyorken fazla mı endişeleniyoruz? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Twitterda yaptığı açıklamada “Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı: Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir Pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır” dedi. Milli uzay programına katılacak astronot seçme kriterleri belirlendi. Başvurular rekor düzeyde. Uzaya gitmek neden önemli.

**Yeni teknolojiler ve araştırmalar için insanlar uzaya gidiyor. Uzay programları olmasaydı, güneş gözlüklerinde ve kameralarda GPS, doğru hava tahmini, güneş pilleri veya ultraviyole filtreleri olmazdı. Uzayda hastalıkları iyileştirebilecek ve insan yaşamını uzatabilecek tıbbi araştırmalar da var ve bu deneyler Dünya'da yapılamaz.

Gezegene çarpabilecek ve dünyayı mahvedebilecek çok sayıda büyük asteroit ve kuyruklu yıldız var. Geçmişte oldu, her biri kitlesel yok oluşa neden oldu.

Şu anda 8 milyardan fazla insan var. Dünya'ya bir şey olursa, insanlık yok olabilir. Dünya'ya ne olursa olsun hayatta kalacak bir insan yedeğini oluşturmanın bir yöntemi. Belki de geleceğin insanları, Dünya'ya asla ayak basmayacak Marslılar olacak. Bunu mümkün kılacak teknoloji kendi kendine gelişmeyecek.

Dünya üzerinde yeni teknolojiler geliştirirken, doğal kaynaklarımız üzerindeki baskı da artmaya devam ediyor. Çip krizi ve değerli metallerin azalması, petrol ve doğalgazın bitecek olması… Bu yüzden değerli minerallerin çıkarılması, çevresel hasar ve insan sömürüsü de dâhil olmak üzere bir dizi soruna yol açtı, ancak uzayda çok sayıda değerli malzeme var. Bazı girişimciler, Dünya yerine asteroit madenciliği yapıyor, bu da Dünya'da nadir bulunan sınırsız bir hammadde kaynağı anlamına geliyor.

Uzayı keşfetmek, yalnızca yenidünyalar keşfetmek ve ileri teknolojiler inşa etmek için değil, aynı zamanda milliyet, ırk veya cinsiyetten bağımsız olarak daha büyük bir amaç için birlikte çalışmak için bir fırsattır. Keşfetmeyi bırakırsak, insan olmayı bırakırız.

****Sonuç olarak; Konfor teknoloji gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Hz. Peygamberimiz, helalinden kazanmayı, başkalarına yük olmamayı, "Helal rızık aramak her Müslümana vaciptir." sözleriyle açıklamaktadır. Ayrıca O, kişinin çalışmasının kutsal olduğunu şu sözleriyle ifade etmektedir. "Kim bizzat çalışarak yorgun akşamlarsa, o mağfiret olunmuş olarak akşama erer." Hz. Peygamber bir gün bir mecliste arkadaşlarına ayakta su dağıtıyordu. O sırada içeri yabancı biri girdi ve "Bu topluluğun efendisi kimdir?" diye sordu. Allah Resulü o adama bakarak "Bu topluluğun efendisi, şu anda onlara hizmet edendir." buyurdu. Allah Resulü, "Kuvvetli mümin zayıf müminden hayırlıdır." buyurarak çalışıp kazanmayı, her bakımdan sıhhatli ve güçlü olmayı önermektedir. "Veren el, alan elden daha üstündür." ilkesiyle de üretken ve hayır sahibi insanların, tüketen ve başkalarına bağımlı olarak yaşayan insanlardan daha makbul olduğunu ifade etmektedir. "İki kimseye gıpta edilir, biri Allah'ın kendisine ilim verdiği ve o ilimle amil olan kişi, diğeri de Allah'ın kendisine mal verdiği ve o malı hayra sarf eden kişidir." Ayrıca "Doğru ve güvenilir bir tüccar, nebilerle, Sıddıklarla ve şehitlerle birlikte haşir olunacaktır." hadis-i şerifleriyle de hayır sahibi zenginlere ve başkalarına yararı dokunan kimselere müjde vermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR