Serhat Eymen Nuray

Serhat Eymen Nuray

Hasan el Benna’dan ümmetin gençlerine…

Hasan el Benna’dan ümmetin gençlerine…

Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla

Allah bizleri yolunda daim, zikrinde kaim eylesin. Sevdiği  insanlarla , sevdiği mekanlarda ,sevdiği işleri yaptırsın. Müslüman Kardeşler Lideri Hasan –el  Benna’ nın Mısırda başlayan dava bilincinden, gençlere tavsiyelerini  sizlere kalemim yazdıkça, sözcüklerim birleştikçe anlatmaya çalışacağım . Öncelikle Hasan el- Benna  kimdir? Mısır da Müslüman kardeşlerin (ihvan-ı müslimin) ilk lideri ve kurucusu.1906 İskenderiyye  doğumlu yazar , fikir adamı, muallimdir.12 Şubat 1949 da42 yaşında acı bir suikast sonucu şehadete kavuşmuştur. Benna ‘nın  bizlere altın öğütlerinden bazıları şunlardır:

1.Allahın kitabından bir cüzden az olmayan günlük bir virdin olsun. Kuranı bir aydan fazla ve üç günden az olmayacak bir sürede hatmetmeye çalış.
2. Kur’an okumayı, onu dinlemeyi ve manalarını düşünmeyi güzelce yap.                                          Müslümanım  diyen herkesin yüce kitabımız Kuran-ı Azümüşşan-ı okuyup , anlayıp ve elbette ki  yaşanması gerektiğini kimse inkar edemez .                                                                                                  3.Genel sağlık kontrolünden hemen geç. Herhangi bir hastalığın varsa ilacını al. Kuvvete ve bedeni korumaya sebep olan hususlara önem ver ve sağlığın  bozulmasına sebeb olan şeylerden kaçın.
4. Kahve, çay, vb... uyarıcı meşrubatı çok içmekten uzaklaş, zaruret olmadıkça bunları içme. Sigara içmekten kesinlikle sakın.

Herkesin ortak problemi  olan yeme  ve içmede helal ve temiz olan tercih edilmedir. Vücuda alınan gıdaların içeriklerine özen gösterilmelidir.Özellikle  şu dönemde genç  nesli  saran sigara,alkol,uyuşturucu vb. diğer zararlı alışkanlıklardan  uzak durmalıyız. Unutulmaması gereken bir gerçek var ki bu beden bizlere emanet ve müslümanın temel prensiplerinden biride emanete hıyanetlik yapmamasıdır. .                                                                                                               5.Doğru sözlü ol. asla yalan söyleme.Peygamberimiz şöyle der:“ Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah Katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah Katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır.“Ahdine , sözüne ve vadine vefa göster. Şart ne olursa olsun bunlara muhalefet etme.                                                                                                                   Kişinin sözü şahsiyetine tabidir. Birde yalanın pembesi, beyazı, grisi olmaz! Unutmayalım ki yalan her koşul da ve şartta yalandır. Söze  gelince söz yiğdin , namusudur dostlar!    

6.Devamlı vakarlı ol ve ciddiyeti tercih et. Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın. Çok Hayalı ve ince şuurlu ol, iyilik ve kötülüklerden çok etkilen. Birincisine sevin ikincisine üzül.                                                                                                                                                       Vakar ve şaka , ciddiyet ve tebessüm arasındaki ince çizgiyi yakalamalıyız. Unutmayalım ki; iyiliğe iyilik her kişinin işi, iyiliğe kötülük şer kişinin işi , kötülüğe iyilik er kişinin işidir.   

7.Kalben merhametli, mert ve müsamahakar ol. Affet, yumuşak ve halim ol... Hem insanlara, hem hayvanlara yumuşak davran, bütün insanlarla muamele ve gidişatın güzel olsun. İslamın içtimai adabını muhafaza et. Küçüklere merhametli büyüklere saygılı ol. Meclislerde başkasına yer ver. Tecessüs yapma, bağırıp çağırma. giriş ve ayrılışta izin iste...
8. Okuma ve yazmanı sağlamlaştır. Küçük de olsa kendine ait bir kütüphanen olsun... İhtisas sahibi isen branşında derinleş. Genel meseleleri (İslami) öylesine değinmelisin ki onları tasavvur edebilecek ve İslami düşünceye mutabık hüküm verebilecek imkanı sana versin...       

ilim:bilmektir , Allah‘ın yasaklarını bilmek, ibadetlerini taatle yapmaktır. Halim: hilm demektir. Hilm ise sakin olmak, kızmadan ikna edici bir şekil de işini yapmaktır.                                     İşte iki şey birbirine en çok yakışandır; ilmin yanındaki hilm….Alim olandan bizlere ilim verip onu hilm ile amele çevirmesini beceren kullarından olmayı niyaz ederim…                                        

9.Her zaman Allah’ın murakabesinde olduğunu unutma, Ahireti hatırla ve ona hazırlık yap, Allah’ın rızasına ulaştıran suluki merhalelerini azim ve himmetle kat et... Nafile ibadetlerle ona yaklaş. Geceleyin namaz kılmak, en azından ayda üç gün oruç tutmak, kalbi ve lisani zikri çokça yapmak ve çeşitli hallerde varid olan dualarla meşgul olmak bu kabildendir. Namazını güzelce kıl, onu vaktinde eda et ve cemaat üzerinde ısrarla dur.                                                                    İbadi noktalardaki eksiklerimizi en kısa zamanda,en güzel şekide yerine getirmeliyiz.

Dünya hayatı bir imtihandır, zil çalıverir kalemleri kaldırın denilebilir…!         

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serhat Eymen Nuray Arşivi

Namaz

02 Mart 2016 Çarşamba 08:49
SON YAZILAR