Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

HAYIRLI OLMASI DİLEĞİMİZ

HAYIRLI OLMASI DİLEĞİMİZ

2015-2016 Eğitim Öğretim yılı uzun bir aradan sonra başladı. Bir haftasını geride bıraktık. Eğitim dünyamıza hayırlı olması, çalışmaların hayırlar getirmesi ve kazandırması dua ve dileğimizdir.

Eğitime; 40 yıla yakın emek vermiş birisi olarak, okulların açıldığı ilk hafta, mesleğe başladığım ilk hafta heyecanını aynı  şekilde hisseder ve yaşarım.

Okulların eğitim/öğretime başladığı zaman diliminde, okul ve eğitim/öğretim paydaşları –öğrenci, öğretmen,veli – aynı heyecanı yaşarlar.

Her başlangıç,-benzer faaliyetleri içerse bile – ilgiliye heyecan vermesi doğal bir süreç. Bu durumu ömrümüz oldukça yaşayarak hissederiz/hissedeceğiz.

Eğitim beşikten mezara kadar” olduğuna göre, her fert bu olumlu ve güzel faaliyet içerisindedir. Gelişmek, kariyer sahibi olabilmek, toplum düzeninde payına düşen sorumlulukları yerine getirebilme başarısı gösterebilmek için, eğitim çalışmaları ihmal edilemez.

Okul yılları, meslek faaliyetleri zamanı sürecinde, - aktif/pasif olarak farketmez- her durumda eğitim faaliyetinin içinde yer alırız.

Peygamber Efendimizin “Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz” kutlu mesajı, günümüzde “Hayat boyu eğitim” sloganı haline getirilerek uygulanmaya çalışılmaktadır.

Okul hayatında öğrenilen bilgiler, kazandırılan beceriler, insanlara ömür boyu yetebilecek seviyede olmadığını artık çok iyi biliyoruz.

Çocuklukta, gençlikte öğrenilen temel bilgi ve beceriler, ömür boyu insana yeterli olamayacağından, eğitim süreci “Hayat boyu eğitim” anlayışı ile, planlı ve programlı eğitim/öğretime devam etmek zorundayız.

İnsanın hayata adımını attığı andan itibaren geçen zaman diliminde, yaşam mücadelesi için alması gereken eğitim önemlidir, önemsenmelidir.

Eğitim paydaşlarının eğitim faaliyeti içinde, kendi durumuna eşit ağırlıkta sorumluluklarının olduğunu biliyoruz. Bu sorumlulukları önemine binaen yeniden hatırlamakta fayda vardır.

Eğitim/öğretimin en  önemli ve baş aktörü öğretmendir.Eğitim/öğretimin başarılı ve kaliteli olması, öğretmenin bilgi ve kariyer seviyesinin yeterli olmasına bağlıdır.

Günün şartlarına uygun, gelişmeyi sağlayıcı eğitim faaliyetlerinde, başarı sağlanabilmesi için, öğretmen yetiştirme konusu önemsenmelidir.

 Mesleğini en iyi yapabilecek formasyon kazandırma çalışmalarına, peryodik olarak, meslek hayatı boyunca öğretmenlere kazandırmaya devam edilmelidir.

Ekonomik yönden, karıyer basamaklarına uygun ünvan ve statü açısından, meslekte farklılıklar kazandırma önemsenmelidir.

Öğretmenin eğitime kazandırdığı farklılıklar iyi değerlendirilerek, yeni farklılıkların ortaya konmasına zemin oluşturulmalıdır.

Öğretmenin öğrenci ile alakalı düşünce ve kanaatlerine –öğrenciler, veliler, okul idarecileri - saygı göstermeli, saygınlığına zarar verebilecek davranışlardan kaçınılmalıdır.

Öğretmen; mesleğini severek yaparsa, öğrencilerini tanıyarak farklılıklarına göre çalışmaya sevk ederse, günün şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun bilgi yüklemeleri yapmaya çalışırsa, başarının koşarak geldiği görülecektir.

Eğitim süreci boyunca öğretmenler, veliler, okul idaresi öğrencilerin eğitilmesi konusunda yapacakları  işbirliği sayesinde, eğitimin başarı çıtası yükselir.

Eğitim paydaşlarının işbirliği sayesinde, eğitimin kalitesi de artar. Daha iyi eğitim, kaliteli eğitim için neler yapılabileceği araştırılarak ortaya konmaya çalışılır.

Günümüzde, öğrenci velilerinin anlayışı ile, önceki kuşağın velilerinin anlayışları arasında bir haylı farklılıklar var. Yüzde olarak ifade etmek zor. Ama, eğitim açısından hiç de iyi sayılmayan bu anlayış, eğitim sonucuna olumsuz etki etmekte.

En belirgin anlayış farkı; şimdiki veli generasyonu (kuşak), sorumluluğunda olan çocuğunun mükemmel, kusursuz, çok zeki olduğu iddiasında. Bu iddiasına ters bir eğitim sonucu ile karşılaştığında, suçlanabilecek muhatap rahatlıkla bulabilmekte.

İnsanın olduğu her yerde sorunlar mutlaka vardır. Sonuçta eğitim faaliyetlerinin merkezinde de insan olduğuna göre, sorunların olmaması mümkün mü?

Yapılacak olan işbirliği ve görev paylaşımı, sorunların ortadan kalmasını sağlar. Zamanın en verimli kullanılması, farklılıkların bir zenginlik kaynağı olarak görülmesi, sevgi ve saygı anlayışı ile hareket ederek eğitim çalışmalarının yapılması, beraberinde kalite ve verimliliği getirecektir.

Eğitim/öğretim yapılan okulların, güvenli olması, her türlü sıkıntı verebilecek tehlikelerden uzak ve emin olması, yetkililerin ihmal etmeden alması gereken tedbirlere bağlıdır.

Gerekli tedbirlerin alındığını, eğitim/öğretimin huzur içinde devam edeceğini ümit ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR