Özkan Öztürk

Özkan Öztürk

HDP ..BARAJ VE İSTANBUL…

HDP ..BARAJ VE İSTANBUL…

Seçimlere 1 ay gibi bir süre kala merakla beklenen soru;

                                          HDP barajı geçecek mi sorusu ?...

Son aylarda anket şirketlerinin yapmış oldukları kamuoyu araştırmalarının bazılarında HDP barajın üstünde gösterilse de , bazılarında ise baraj altında kaldığını görmekteyiz.

Bu anketlerin ortalamasını aldığımızda ise HDP nin baraj altında kaldığını açıkça söyleyebiliriz..

11 Mart SONAR       10.01

30 Mart DENGE         8.8

4 Nisan  Andy_AR      10.4

12 Nisan METROPOL 10.4

13 Nisan ORC                8.9 

Bu araştırmaların ortalaması ise %9.6 ,%9.7 civarında olduğunu  görmekteyiz.

Seçime son 1 ay kala seçmen davranışının olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece değişmeyeceğini  de düşündüğümüzde HDP nin baraj altında kalma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz..

Geçen yazımızda da bahsetmiş olduğum gibi Doğu ve Güneydoğuda ki HDP oylarından ziyade metropol şehirlerden alacağı ekstra oylarla HDP nin barajı geçme ihtimalinin olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Özellikle de sadece İstanbul da yapacağı %4 ila %5 lik artışın bile barajı geçme noktasında HDP ye katkı sağlayacağını açıkça ifade edebiliriz.

Dolayısı ile şunu net ifade edebiliriz seçimin kaderini  belirleyecek il 15 milyon nüfusa sahip ve 88 milletvekili ile parlemento  aritmetiğinde önemli bir yere sahip İstanbul dur.

Ankara,Adana,Bursa ve Adana nın milletvekili, toplamı kadar vekil çıkartan İstanbul 7 Haziran seçimlerinin kritik ilidir.

İstanbulu kazanan Türkiye’yi kazanmış olacaktır da diyebiliriz.

İstanbulda elde edilecek sonuç Türkiye geneline etkisi olacak sonuçtur.

Ak Partininde HDP nin de geleceği İstanbuldan alacağı oylara bağlıdır.

HDP lideri Demirtaş C.Başkanlığı seçim sürecinde İstanbuldan %9.2 civarın da oy almıştır.

Buna yakın bir oy toplaması halinde dahi HDP nin baraj sıkıntısı devam edecektir.

İstanbulda ki oylarını %4 ila %5 lik bir arrtış göstermesi halin de HDP nin  barajı geçmesi mümkün olabileceğini açıkça söylememiz gerekmektedir.

İstanbul’un önemini  aritmetik olarak vurgularsak örneğin Urfa’nın seçmen sayısı Bahçelievler ve Bağcılar seçmen sayısına ,Diyarbakir’ın seçmen sayısı Kadıköy ve Küçükçekmece’nin seçmen sayısına Mardin’in seçmen sayısı Ümraniye’nin seçmen sayısına eşit olduğunu söylersek İstanbul’un ne derece önemli bir il olduğu açıkça ortaya çıkmış olacaktır.

HDP’nin Kürt illerinde ki oy potansiyeli ortadadır ve almış olduğu oyları hemen hemen yüksek seviyelerdedir.

Örneğin Mardin,Şırnak ve Hakkari ve Diyarbakır da  artıracağı % 2 veya %3 lük artışlar HDP ye hiçbir şekilde baraj konusun da katkı sağlamayacağı ortadadır. Lakin İstanbul başta olmak üzere metropol şehirlerde gerçekleştireceği %1 _2 lik artışlar HDP yi barajı aşma konusunda belli bir seviyeye getireceğini de açıkça söyleyebiliriz.

Kısacası HDP ancak ve ancak İstanbul başta olmak üzere batıda ki büyükşehirlerde ki Kürt ve alevi ve sol kesimin oyları ile BARAJ sorununu aşacaktır.

Kanaatim odur ki CHP ‘nin listelerinin ön seçimle hazırlanmış olması ve listenin başların da da Alevi adayların yer alması Alevilerden HDP ‘ye oy gitmeyeceğini de söyleyebiliriz.

Türkiye partisi olmayı başaramamış ve sürekli AK Parti karşıtlığı üzerinden politikalar üreten ve son dönemlerde ki din ve Diyanet meselelerine yaklaşımından dolayı da HDP nin dindar Kürtlerin oylarını kendisinden uzaklaştırdığını açıkça ifade edebiliriz.

Şahsi kanaatim odur ki Türkiye partisi olabilmeyi başaramamış ve Din ve diyanet konularına yaklaşımından dolayı HDP kendi kazdığı çukura kendisi koşarak gitmektedir.

Bu seçimlerde alacağı oy oranı da bana göre %9.5 ila   %9.7 civarında olacağını açıkça söyleyebilirim.

SELAM VE DUA..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özkan Öztürk Arşivi
SON YAZILAR