Mohd Manazir

Mohd Manazir

Hintli Öğrencilere Göre Yaz Okulu Türkiye Olmalı

Hintli Öğrencilere Göre Yaz Okulu Türkiye Olmalı

 

       Yaz Okulu'nun son günlerindeyiz. Yaz Okulu, eğitim dışında farklı sosyal etkinlikleri, spor, akıl ve zeka oyunları gibi birçok faaliyetlerden ibarettir. Özellikle, yurtdışı yaz okulu'nun maceraları daha daha farklı olur hele bu ülke Türkiye ise…

         Bu sene Hindistan'ın Jamia Millia İslamia Üniversitesinden 9 öğrenci yaz okulu programıyla Türkiye'ye geldi. Bu öğrenciler bir ay boyunca Türkiye'nin çeşitli şehirleri gezip son günlerini Konya'da geçirdiler. Türkiye ile ilgili sorduğumuz sorulara cevap verirken grubundan Mustakîm, Türkiye'yi şöyle anlattı:

         "Ben İlk defa Türkiye'ye geldim. Türkiye'ye büyük hayranım çünkü gelmeden önce Türkiye ile ilgili bazı araştırmalarda bulundum fakat içimde taşıdığım Türkiye'nin başka bir güzelliğini buraya geldikten sonra gördüm. O, güzellik sadece görülür sözlerler ifade edilmez, benim sözlerim de buna yetmez. Biz bir ay içerisinde Türkiye'nin birçok şehrini gezdik. Her yer bizi büyük coşkuyla karşıladı, bizi misafir etti. Hal hatırımızı soran da çok oldu. Gittiğimiz her yerde yepyeni şeyler öğrendik. Kaldığımız ve gezdiğimiz her yerde yeni yeni şeyler keşfettik. Bunun için Türkiye Devleti'ne bin bir teşekkür ederiz. Özellikle de UDEF'e bağlı olan İki Doğu İki Batı Derneği Başkanı, Murat ARSLAN ile Fatih Cihat BÜYÜKMATÜR hocalarımıza. Çok sağ olsunlar, bize çok yardım ettiler. Konaklamadan yemeğe kadar her şey ayarladılar. Konya'nın en meşhur yemeği etli ekmeğinden bize ikram ettiler. Türkiye'de yediğimiz her yemek çok güzeldi ancak 'etli ekmek' bambaşka şimdi anlatırken bile ağzım sulandı. Biz bu turda Türk kültürünü öğrendik ve çok güzel insanlarla karşılaştığımız için kendimizi şanslı hissediyoruz."

         Mustakîm ile beraber diğer arkadaşları da Türkiye'yi çok güzel anlatmış fakat biz herkesin duygularını bu kısa yazıya sığdıramayız ancak şunun altını çizmek isteriz; kısmet olursa herkes tekrar Türkiye'ye gelmeyi arzuladığını belirtti.

         Yaz Okulu'na gelen başka bir öğrenci Meryem, Türkiye'deki yaz okulu'nun eğitim sisteminden bahsetmeyi istedi:

         "Yaz Okulu'nda verilen dersler çok eğlenceli ve zevkli buldum çünkü sınav stresi yoktu. Hoca derse gelir gelmez ders kitabına odaklanmaz ilk önce hal hatırımızı sorardı herhangi bir sıkıntımız olduğunda hemen onu çözmeye çalışırdı. Çünkü dert veya stres içerisinde kıvranan bir öğrenci hiçbir şey öğrenemez bu bir gerçektir. Stresimizi azaltıktan sonra derse başlardı. Ders tamamen pratiğe dayalı oluyordu. Pratik yapmak için bizi kısa turlara çıkarırdı hatta bizim gezilerimiz dershaneye çevirildiğini söyleyebiliriz gerek otobüs gerekse metro her yerde bizi konuşturmaya zorlaştıran hoca, "Dil sokakta öğrenilir, insanlarla sohbet ve muhabbet ederek öğrenilir" derdi. Biz de hocamızın dediği gibi her yerde konuşma pratiğimizi yaptık." diyerek art arda birkaç tane etkili ve anlam dolu güzel cümle kuran Meryem'e biz de hayran kaldık ve yaz okulu yaradığını anladık.

         9 kişiden oluşan Hindistan yaz okulu grubu, Trabzon, Kapadokya, Konya, Ankara ile İstanbul gibi şehirleri gezerek 3 Ağustos'ta Hindistan'a döndü. Böyle bir grup her sene Jamia Millia İslamia Üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden gelir ve Türkiye-Hindistan ilişkilerini daha da güçlendirir. Her iki ülkenin ekonomik ve teknik işbirliği imkanlarına ivme kazandırmak adına böyle karşılık ziyaretlerin devam etmesi gerçekten de çok önemli olduğunu düşünüyorum.

mohd-1.jpg

mohd2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR