Gökhan Kırlangıç

Gökhan Kırlangıç

Hukuk mu ?

Hukuk mu ?

Hukuk ve yargı belki de gündemden hiç düşmeyen ifadeler....hem Türkiye’de hem Uluslararası arenada belki de en çok tartışılan konu ...kendisine olan güven ve buna bağlı olarak ortaya çıkan boşluk HSYK seçimleri ve eylül ayının krıtikliği ...Türkiye açısından hayati önemi ....vs gelin hukuk kurallarının güçlü devletler bünyesinden bakalım.Güçlü devletlerin himayesindeki siyasi figürler tarafından manipüle edilmesi, adaletin sağlanmasına olan güven duygusunu ciddi biçimde zedelemektedir.Uluslararası sistemin  belli noktalar tarafından kontrol edilip yönetiliyor oluşu, geride kalan büyük çoğunluğun varlığını anlamsızlaştırmaktadır. İşte bu yüzden değil mi ki  İsrail’in saldırganlığı, ulusal mercekte tüm insani değerlere karşı bir meydan okumayı ifade etmekte....Acıyla izlediğimiz ve gözyaşı ile vah'lar çektiğimiz

Son Gazze Saldırılarının niteliğine bakın “insanlığa karşı işlenen suçlar” var... ve bu suç yargılama ekseninde diğer suçlardan ayırmaktadır. O zaman insana sormazlar mı? Uluslararası Ceza Mahkemesinin işlevi nedir?

Bu suçların temel özelliğini Bati bilmiyor mu ..yargilama için gerekçe teşkil etmiyor mu ? Daha beyi bekler hukuk? Sivillere karşı geniş ve sistematik bir saldırı değil mi yapılan?

Derdimiz var. Problemimiz var .İsrail tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin yaptırımsız kalması nedir ne ile ifade edilecek..ortaya çıkan cezasızlık meselesini kim çözecek..

İsrail’in, bize hukuk dersi vermeye kalkan batı tarafından bu hukuki yaptırımlar karşısında koruma altına alınmasını bize kim anlatabilecek.

Ama şu bilinmeli ki ;

İsrail’in cezasızlığı demek, geçmişte işlenmiş ve hukuki/siyasi nedenlerle üzeri örtülmüş savaş ve insanlığa karşı işlenen tüm suçların soruşturulamadığı ve adaletin gerçekleşmediği bir durum demektir.

Bu böyle bilinmeli

O zaman çare bu mağduriyetin giderilmesi yönünde yeni bir hukuk düzenine ihtiyaç vardır. İnsan hakları deyip ahkam kesip sonra ders batı önce  hukuk katili olup neredeyse tek başına bunları yok edebilecek bir saldırgana karşı caydırıcı önlemlerin almalıdır.Yoksa bu devam eden İsrail’in cezasızlık hali, ve ukala tavrı devam

Öncelikli hedef, bu cezasızlık halinin daha büyük yıkımlara yol açmadan nasıl engellenebileceğine dair uluslararası toplumun adil bir çözüm üretmesi gerekiyor ...Kınamalarla bu işlerin olmayacağını herkes bilmelidir ..

Kalın efendim sağlıcakla ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Kırlangıç Arşivi
SON YAZILAR