Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İnandık

İnandık

Arkadaşlar!!!
İnandım, yüzümden bu gülümsemeyi eksik etmedim.
Ben buralara kazıya kazıya geldim. Herkese benden çay.
 
Milli Piyango kazı kazan reklamı. Çok kısa 19saniye. 2 Cümle ile her şeyi anlatıyor. Çay bahçesinde oturanların tamamı genç. Reklam sonunda herkes kazıyan genci ayakta alkışlıyor…
 
Başarılı insanların hikâyesidir. Başarımı ellerimle, emeklerimle toprağı kazıya kazıya, zorluklarla elde ettim demenin sözüydü.
 
Ekonomik olarak gelişmekte olan ülkeler sınıfından gelişmiş ülkeler sınıfına geçiş gözükenden zor olacak.
 
Patent başvuru sayıları ülkeler için gelişmişlik standartlarındandır.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, uluslararası patent başvurularının 2019’da %47 arttığını belirtti.
 
    Bu artışın, Türkiye'deki makine, ilaç, kimya, bilgisayar ve elektrik-elektronik gibi yüksek teknoloji alanlarındaki yeni buluşlardan kaynaklandığını söyleyen Varank, "Böylece ilk defa dünyada 13’üncü sıraya yükselmiş olduk. Hindistan, İsrail, Avustralya ve Finlandiya gibi ülkeleri geride bıraktık" dedi.
 
    Varank, "Bugün buradan bir müjde vermek istiyorum. Patentle Türkiye Yarışması, bundan sonra sadece üniversiteleri değil lise öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Ayrıca yarışmaya faydalı model bileşenini de ekliyoruz. Böylece öğrencilerimiz, yenilik içeren küçük buluşlarıyla da yarışmaya katılabilecek. 1 Kasım 2020’de Patentle Türkiye’nin üniversite ve lise öğrencileri için yeni başvurularını almaya başlayacağız" dedi.
 
***Ekonomik büyüklük dengeleri değişiyor.
 
1980 Sonrası ilk kez negatif bir faiz dönemi yaşadık. Hem mevduat faizleri hem kredi faizleri mevcut enflasyonun bir kaç puan altına indi.
 
Son bir yılda kredilerdeki büyüme %40’a vardı. Yurtiçi kredi stoku 11 Ekim 2019’da 2 trilyon 441 milyar TL iken, 9 Ekim 2020’de 3 trilyon 405 milyar TL’ye yükseldi. Artış 964 milyar TL. Bir yılda bankaların verdiği kredi trilyon TL’ye dayandı. Banka dışı finans kesimi de dâhil edilirse zaten trilyon rakamına da ulaşılır.
 
IMF raporuna göre Çin, Avrupa Birliği’ni de yılsonuna kalmadan geçecek.
 
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yayımladığı rapordaki tahmine göre, 2025 itibarıyla, tüm iş yerlerindeki görevlerin yarısı makineler tarafından yapılacak ve bu durum büyük ihtimalle eşitsizliği daha da derinleştirecek.
 
WEF "robot devriminin" dünya genelinde 97 milyon istihdam yaratacağını, ancak en az bir o kadar istihdamı da yok edip, bazı toplulukları risk altına sokacağını belirtti.
 
WEF'e göre veri işleme ya da işletme alanındaki rutin ya da elle yapılan işler, en büyük otomasyon tehlikesi altında.
 
Ancak WEF, bakım, büyük veri ve yeşil ekonomi alanlarında yeni istihdam alanlarının ortaya çıkacağını da söylüyor.
 
Kuruluşun araştırması, dünya genelinde 8 milyon kişiyi istihdam eden dünyanın en büyük 300 şirketi incelenerek yapıldı.
 
***Bilimden uzaklaşmak ekonomik olarak küçülmeye neden olur.
 
Bilimle ilgilenmek kitap okumak gelişmenin en önemli ölçüsü olmuştur her zaman. Kitaplara değer vermek, kişisel kütüphane oluşturmak, felsefe, astronomi, matematik ve tarihe ait olanları başucu kitabı yapmak gerek.  
 
Ülkelerin çöküşü bilimden, sorgulamaktan, felsefeden, sanatın her türünden dolayısıyla yaratıcılıktan kopmasıyla başlar. Biat kültürü, bunların önündeki en önemli engeli. Ne var ki biat kültürünü aşmak o kadar kolay değil. Onun için eğitimde bir türlü bilime, sorgulamaya, dayalı bir çıkış sergileyemiyoruz, onun için 21’inci yüzyılla ve gelecekle değil, önceki yüzyıllarla, geçmişle uğraşıp duruyoruz.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni'ne katıldı. Erdoğan, törende gündeme dair önemli konularda değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, kontrolsüz bir batılılaşma olduğuna vurgu yaptı, "Batı mesela tüm ilhamını bizim köklerimizden almıştır. Biz ise köklerimizi dışlayarak 2 asırdır kendimize yol ve yön bulmaya çalışıyoruz. Fikri bir buhranın içinde bulunuyoruz." dedi. Erdoğan, fikri iktidarın ilim ve hikmet insanları tarafından tesis edilebileceğini söyledi, "Fikri iktidarımızı hala tesis edemedik" dedi.
 
***Sonuç olarak;
 
Dünyanın en değerli ilk 10 şirketini arasında 8 Amerikalı, 1 Koreli, 1 Fransız şirket var. Markalaşma sürecini tamamlamış, globalleşmişler.
 
Ülkemizin neden dünya çapında bir markası hala yok düşündürücü…
 
Şans oyunlarındaki kazanma ihtimalini hesaplamak matematik bilgisi ile hesaplandığında milyonda bir ihtimal olduğunu herkes az çok bilir.
 
Balık tüketimi ülkemizde kişi başı 7kğ, Avrupa’da ise 26kğ. Balık zekâyı etkiler. Ülkemizde 18bin balıkçı teknesi varken Norveç’te sadece 6bin400 adet, Norveç 150 ülkeye balık ihracatı yapıyor.
 
Bu örnek bile planlamanın, hesaplamanın, bilginin, matematiğin önemini anlatmaya yeter.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR