Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

İnfak

İnfak

  Arapça nfk kökünden gelen infak "harcamak,tükenmek, para veya malı elden çıkarmak" kelime anlamlarını taşır.

   Fıkıhta ise infak etmek; Allah'ın rızasını kazanma amacıyla kişinin kendi malından harcama yapması, muhtaçlara ayni ve nakdi yardımda bulunmasıdır. Yani Allah'a itaat ve ibadet niyeti taşıyan, insanlara yardım ve fayda sağlayan her harcama Allah yolunda infak sayılmaktadır.

  Her geçen gün son nefesimizi vereceğimiz ve ebediyete intikal edeceğimiz o meçhul zamana bir adım daha yaklaşıyor ve her gün ömür sermayemizden tüketiyoruz. Huzura varacağımız o güne hazırlık yapmak yani kul olmak için dünyaya gönderildiğimiz de muhakkak.

  Bu yüzden hesaba çekilmeden önce Rabb'imizi memnun edecek amelleri çoğaltmamız; bunun için de bu bereketli zamanları fırsat bilmemiz gereklidir.

 İçerisinde bulunduğumuz üç aylar; Recep, Şaban ve Ramazan ayları bizler için çok kıymetlidir. Allahu Teala bu mübarek zaman dilimine hürmet edip saygı göstereni  hem dünyada hem ahirette lütuflandıracağını bildirmiştir.

  Bu mübarek mevsime hürmet etmenin ve Rabb'imizin rızasını kazanabilmenin en güzel yollarından biri de O'nun yolunda infak etmektir.

 Allahu Teala rızkın temininde insanları birbirlerine vesile kılmıştır. Her Mümin çevresinden sorumludur ve diğer müminler için üzerinde mesuliyet taşır. Dolayısıyla ihtiyaç sahiplerini gözetmek, ihtiyaçlarını giderip yardımda bulunmak diğer mü'minlerin görevidir.

Bu hususta Allahu Teala, Kuran'ı Kerim'de şöyle buyurmuştur:

"Allah’a karşı gelmekten sakınanların mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır."(Zariyat/19)

Efendimiz (sav) ise: "Mü’minlerin derdiyle dertlenmeyen bizden değildir." (Hâkim) buyurmuştur.

  Allah yolunda infak etmenin önemi Kuran'ı Kerim'de birçok ayette bize bildirilmiştir. Bununla ilgili bazı ayeti kerime ve hadisi şerifler şöyledir:

"Mallarınızı Allah yolunda harcayın ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Bir de iyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Doğrusu Allah iyilik eden ve işini güzel yapanları sever."(Bakara/195)

"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça gerçek iyiliğe erişemezsiniz. Küçük büyük her ne verirseniz, Allah onu kesinlikle bilir."(Ali İmran/92)

"Mallarını Allah yolunda harcayıp da bunun ardından herhangi bir başa kakmada ve gönül incitici bir harekette bulunmayanlar yok mu, onlar için Rableri yanında özel mükâfatlar vardır. Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır."(Bakara/262)

"Ve onlar Rablerinin rızasını kazanmak arzusuyla sabrederler ve namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açıkça Allah yolunda harcarlar.."(Rad/22)

"Herhangi birinize ölüm gelip de, ‘Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!’ demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda infak edin." (Münafikun/10)

"Kul, kardeşinin yardımında olduğu sürece, Allah da onun yardımcısı olur."(Ebu Davud)

"Ey âdemoğlu! (Allah için) infak et ki sana da infak olunsun!" (Buhâri)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR