Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Karabağ’ı Geri Alan Ruh

Karabağ’ı Geri Alan Ruh

Karabağ zaferinden 8 ay geçmesine rağmen etkileri hala sürüyor. Gün geçmiyor ki, Karabağ’la ilgili şehit veya gazilerimizin kahramanlık hikayeleri sosyal medyada gündem olmasın. Gerçekten de Karabağ zaferi, bir kahramanlık destanıdır. Ermenilerin, Azerbaycan’ın en zayıf anında bile, savaşla değil, türlü hile ve oyunlarla ancak 6 yılda alabildikleri Karabağ’ı, ordumuz 44 günde geri aldı. Bunu, siyasi iradenin dik duruşu, kardeşlerimizin desteği, askerlerimizin cesareti, gazilerimizin mücadelesi ve şehitlerimizin kanıyla başardık.

Bu zaferde emeği geçen her kes benim gözümde bir kahramandır. Ama şehit ve gazilerimizin yeri her zaman ayrıdır. Bu tür yazılarda nadiren isim veririm. Çünkü yukarda da söylediğim gibi şehit ve gazilerimizin arasına fark yok. Allah hepsinden razı olsun. Fakat, bugün bir gazimizden bahsetmek istiyorum. Bunun da sebebi, yakın zamanda izlediğim ve etkisinden hala kurtulamadığım bir video…

Video, son Karabağ savaşı sırasında çekilse de 2 ay önce yayınlanmış. Ben daha yeni gördüm. Videoda, hastanedeki bir gazinin görüntüleri yer almakta. Gazimiz, Teğmen Hüseyn Süleymanov’dır. Bu isimle aratırsanız internette de bahsettiğim videonu bulabilirsiniz. Videoya geçmeden önce gazimizden Hüseyn Süleymanov’dan bahsetmek istiyorum biraz.

Hüseyn Süleymanov, Bakü’de doğulsa da aslen, şimdi Ermenistan sayılan tarihi Azerbaycan toprağı Hamamlı (ermeniler Spitak diyorlar) ilinden. Ailesi, Karabağ savaşından önce Ermeniler tarafından zorla göç ettirilmiş. Böyle bir ailede yetişiyor Hüseyin.  Üniversiteden sonra askerliğe teğmen olarak başlıyor. Son, Karabağ Savaşı sırasında Hocavend’de 12 kişilik askeri heyetiyle beraber bir karakol kontrolünü devralıyorlar. Karakol, strateji bir noktada olduğu için ermeni özel harekat birliklerinin daima hedefi altındadır. Ermeni özel birlikleri, kendilerinden az sayıdaki bu karakola ne kadar saldırı düzenleseler de Teğmen Hüseyn Süleymanov ve askerleri, karahramanca savunma yaparak düşmanı geri püskürttüler. Hatta, bir saldırı sırasında Teğmen Hüseyn Süleymanov,  karargahla irtibata geçerek: “Eğer 10 dakika sonra bizden haber alamazsanız, karakolu vurun! Vatan sağolsun” diye talepte bulunuyor. Hamdolsun buna gerek kalmıyor. Ermenilerin saldırılarını geri püskürtmeyi başarıyorlar.

Ermeniler, bütün uğraşlara rağmen karakol işgal edemeyince, havan topları ve ağır silahlardan karakolu bombalıyorlar. Bu bombalama sırasında Teğmen Hüseyn Süleymanov başından ve bacağından yaralanıyor. Hemen teğmeni tahliye edip hastaneye götürüyorlar. İşte konumuz olan video burada çekiliyor.

Teğmen Hüseyn Süleymanov narkozun etkisinde. Kendisinin esir alındığını düşünüyor. Biliyorsunuz, narkozun etkisinde olan birisini rol yapamaz ve bilinçaltında neyse onu söyler. Teğmen Hüseyn Süleymanov narkozluyken söylediği sözler aynen şöyledir: “Vatanımdan başka hiç bir şey istiyorum Vallahi. Babam, Anam kurban olsun Vatanıma. Vatanım benim her şeyimdir. Vatanım için ölürüm. Ben vatanımı istiyorum. Vatanımı vermem. Şuşa'mı vermem. Şuşa'mı ben kurtaracağım. Hiç kimseye vermem. Askerlerimi kimseye vermem. Askerlerim nerede?”

Bu nasıl aşktır? Bu nasıl bir vatan sevgisidir Ya Rabbi? Videoyu her izlediğimde tüylerim diken-diken oluyor. Milletin askeri bu ruhta olduğu sürece bu milletin sırtı yere gelmez. Karabağ’ı geri alan işte bu ruhtu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR