Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Katar Airways Konya’ya ne zaman uçar?

Katar Airways Konya’ya ne zaman uçar?

Son olarak Trabzon’u geniş uçuş ağına ekleyen Qatar Airways; İstanbul Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara, İzmir, Adana, sezonluk olarak ise Bodrum, Antalya olmak üzere Türkiye’de toplam 8 noktadan seferler düzenleyecek.
 
İyi de, bu bilgiden bize ne diyebilirsiniz…
 
Geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan bir araştırmadan elde edilen veriler, yukarıdaki bilgiyi tekrar ele almamızı gerektiriyor.
 
Dünyaca ünlü bir alışveriş şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de kişi başı en fazla harcamayı 6 bin 782 lira ile Katarlı turistler yapıyor. Katarlıları ise; 6 bin 412 lira ile Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları ve 5 bin 412 liralık harcama ile Almanya vatandaşları izliyor.
 
İstanbul Kapalı Çarşı esnafının belirttiğine göre ise Türk vatandaşları ile Arap vatandaşları arasında 1’e 30 gibi bir harcama farklılığı var. Yani bir Türk turistin harcadığı paranın 30 katını harcıyor Arap turistler.
 
Geçtiğimiz günlerde kısa süreli ziyaret ettiğim Trabzon’da benim gördüğüm manzara da bundan pek farklı değildi.
 
Alışveriş merkezlerinde, restoranlarda, kafelerde ve pek çok mağazada bolca Arap turistle karşılaştım.
 
Esnaftan aldığım bilgiye göre bu turistlerin yüzde 90’ı Katar vatandaşıymış. Dahası, otellerdeki doluluk oranlarının ve hava yollarındaki rağbetin fiyatları çok artırdığından şikayet eden yerli turistlerle de muhabbet etme fırsatım oldu.
 
Gerçekten de öyle.
 
Katarlıların rağbet ettiği Trabzon; İran ve diğer Arap coğrafyasının rağbet ettiği Van-Erzurum illerinde havayolu bilet fiyatları hayli yüksek. Çünkü çok rağbet var.
 
Anlayacağınız, bu turizm meselesi adeta altın yumurtlayan bir tavuk.
 
Bakanlık tarafından, 2019 sonuçlarına göre; 51 milyon turist, 34 milyar dolar turizm geliri, 71 dolar kişi başı gecelik turizm geliri olacağı tahmin ediliyor.
 
Peki bu gelirin ne kadarını Konya aldı derseniz, ne yazık ki çok da büyük meblağlar yok ortada.
 
Bu sebeple, Katar Airways ne zaman Konya’ya uçar diye bir soru sorma gereği duydum.
 
Dün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Derbent Aladağ’a yaptığı ziyareti işte bu yüzden önemsemek gerekir. Bakan Ersoy’un da vurguladığı gibi Konya YHT sayesinde özellikle iç pazarda çok kolay turist çekebilir. Konya sadece kültür turizmi değil, pek çok farklı alanda hizmet verebilecek potansiyele sahip.
 
Peki dış pazar için neler yapılabilir derseniz; özellikle alışveriş turizmi, sağlık turizmi ve yayla turizmine rağbet gösteren Arap turistler için de alternatifler oluşturulabilir.
 
Konya’nın Hadim, Bozkır, Taşkent, Derbent gibi bölgelerinde yaz ayında çok güzel yayla turizmi yapılmaz mı?
Ya da Cihanbeyli bölgesinde Başkan Mehmet Kale’nin hedeflediği bir proje olan Tuz Kaplıcaları ilginç bir turizm destinasyonu olmaz mı?
 
Sağlık alanında pek çok önemli hastaneyi bünyesinde barındıran Konya, şehir hastanesinin de hizmete girmesiyle sağlık turizminde pik yapmaya aday şehirlerden biri değil mi?
 
Çatalhöyük, Boncukluhöyük, Selçuklu Kervansaraylarını saymıyorum bile.
 
Altın yumurtlayan bu tavuğa yem vermek için hala bekleyecek miyiz?
 
Konya’yı yönetenlerin Aladağ için harcadıkları çabayı takdire şayan bulduğumu belirterek, yukarıda bahsettiğim bakir alanlarda da “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kararı gibi kararlar alınması yönünde adımlar atmaları gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR