Nuh Dede İnal

Nuh Dede İnal

KDV’SİZ MAKİNE ALMAK MÜMKÜN MÜ?

KDV’SİZ MAKİNE ALMAK MÜMKÜN MÜ?

            Ticari hayatın gereklerinden olan mal alımları her gün, her an gerçekleşmekte olup, mükelleflerin her türlü mal/makine alımlarında ödedikleri KDV bazı mal/makinelerde istisna uygulanarak Maliye Bakanlığı tarafından KDV’siz alım fırsatı sunulmaktadır.

            27.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7103 sayılı Kanun ile Sanayi Sicil Belgesine haiz firmalar üretimde kullanmak üzere alacakları yeni makine teçhizat için KDV ödemeden satın alma hakkı getirildi.

            3065 sayılı KDV kanununun geçici 39. maddesi ile yasalaşan uygulama belli bir süre için makine teçhizat alımlarında KDV istisnası olarak uygulanacak olup, 01.05.2018 tarihinde başlayıp 31.12.2019 tarihinde uygulama son bulacaktır. Bu nedenle makine almak isteyen veya almak düşüncesinde olan sanayicilerin bu tarihler arasında almaları faydalarına olacaktır.

            Sanayi Sicil Belgesine haiz firmalar bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuru ile istisna kapsamında alacakları makine teçhizat listesini elektronik ortamda sisteme girecekler, vergi dairesi müdürlükleri tarafından ilgi makine teçhizatlarla ilgili istisna belgesi verilecek, bu istisna belgesi ile yeni alacakları makine teçhizat alımında karşı firmaya ibraz ederek KDV’siz makine teçhizat alabilecekler.

            İlgi makine teçhizatın ithal edilmesi halinde ise, istisna belgesi gümrük müdürlüğüne verilerek KDV istisnalı olarak gümrükten makine teçhizatın teslimi yapılabilecek.

Makinenin Farklı Amaçla Kullanımı, Satılması

            7103 Sayılı Kanun kapsamında istisnalı olarak teslim alınan makine teçhizatın teslim tarihini takip eden yılın başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayi dışında kullanılması, elden çıkarılması veya kiralanması halinde, zamanında alınmayan vergi ve vergi ziyaı cezası, gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerektiği unutulmamalı.

Makine Satanlar İçin KDV İadesi

            İstisna kapsamında makine teçhizat tesliminde bulunanlar için ise; 18 nolu KDV Genel Uygulama Tebliğine göre, KDV iadesi kanunun 32. maddesi hükmü uyarınca mümkün olup, mahsuben veya nakden iade yapılabilmektedir.

Hangi Makine Teçhizat İstisna Kapsamında

            Bakanlar Kurulunun 2018/11674 sayılı kararının 4. maddesi ile istisna kapsamında teslim edilecek yeni makine teçhizat ekli listesinde belirtilmiş, makine ve teçhizatın kullanılmış olmaları, aksam, parça, aksesuar ve teferruatları istisna kapsamında makine teçhizat olarak değerlendirilmiyor.

            Sanayi Sicil Belgesine haiz, imalatçı firmalar, yeni alacakları makine teçhizatlar için özellikle dövizin yükseldiği bu dönemde KDV istisnasından yararlanmayı unutmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuh Dede İnal Arşivi
SON YAZILAR