Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ulaşımda devrim gibi bir sistem!

Ulaşımda devrim gibi bir sistem!

Gerek yolcu gerekse yük taşımacılığında Konya Türkiye’de zirvedeki birkaç şehirden biri. O sebeple bugün yazacağım konu özellikle Konya için diğer şehirlerden çok daha önemli.      

Otobüs işletmelerine, taşıdığı yolcuları e-devlet üzerinde kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu getiriliyor.Ulaştırma Bakanlığı Araç Takip Sistemi’ni (ATS) devreye sokacak. Bu sayede Türkiye genelindeki 17 yolcu kapasitesinin üzerindeki tüm otobüs ve minibüslerde takip cihazı olacak. Otobüslerin güzergahları ve yerleri anlık olarak takipte olacak. Yeni bir sektör daha doğacak. Otobüs firmaları yetkilendirdiği firmaların yolcularını sisteme kaydetme işini üstlenecek.

 

            YOLCULARIN YÜKLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK: Otobüs taşımacılığı yapan tüm işletmelerin taşıdığı yolcuları e-devlet üzerinde kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu getiriliyor. Bundan sonraki süreçte otobüs işletmeleri taşıdıkları yolcuların kimlik numaraları ile isimleri ve yükleri e-devlet üzerinden kayıt altına alacak.

 

            YOLDAN YOLCU TOPLAYAMAYACAK: Başkasının yerine de bilet alma ve yol üstünde yolcu toplama devri bitiyor. Şirketlerin e-Devlet’e işlediği isimleri kolluk kuvvetleri kontrol edebilecek. Herhangi bir şüpheli isim veya yük ile karşılaştıklarında kontrol için güvenlik güçleri otobüse yönlendirilerek kontrolü sağlanacak.

 

            TEK BİLET DE SATILSA SEFER OLACAK: Ayrıca şirketler bir yolcuya bile bilet satsa vatandaşı mağdur etmeme adına seferini iptal edemeyecek.

 

            PERONDA BEKLEME YOK: Fazla yolcu alabilmek için normal kalkış saatinden daha uzun süre bekleyen işletmelerin sistemleri kalkış saati başlar başlamaz kapatılacak. O saatten sonra yolcusunu kaydedemeyen işletme, otobüsü hareket ettirmek zorunda kalacak.

 

            Çoğu ülkelerde kendi kendini yönlendiren araçla ilgili yasalar çıkarıldı.Otomatik sürüş sistemleri konusunda yasaların daha basit bir versiyonu yayınladı, bazı alanlarda devlet otoritesini önleyebilecek yasaları tartışıyor. Droneların çeşitli kapasitelerde giderek artan kullanımı, devletlerin ilgisini çekmiştir.

 

            Otonom araçlar için büyük bir yıldı. Bu oyun değiştiren teknolojiye olan ilginin aciliyetini açıklayan bir ölçü varsa, bu şu olabilir: 50 yıl içinde motorlu araç ölümlerindeki en yüksek yıldı.

 

            Kendi kendini süren araçların, insan hatasının neden olduğu trafik kazalarının % 94'ünü önemli ölçüde azaltabileceğine dair veriler vardır.

 

            General Motors ve Ford gibi geleneksel otomobil üreticileri, Tesla, Google gibi teknoloji şirketleri de dahil olmak üzere teknolojiyi test etmek ve dağıtmak için önemli adımlar attılar.

 

            Özerk araçların temsil ettiği siyaset kaygılarına ek olarak, siyasetçilerin üstesinden gelmek için bir başka engel de halkın kabulü olabilir.

 

            Otonom araçların daha güvenli, daha verimli ve daha kullanışlı olabileceği ihtimaline rağmen… sürücülerin dörtte üçünün kendi kendine giden bir arabaya binmekten korkutuyor. Sürücülerin yaklaşık yarısı, yolu tam otomatik bir araçla paylaşma olasılığı karşısında daha az güvende hissediyor ve üçte biri, bir fark yaratmayacağını düşünüyor. Sadece yüzde 10'luk bir kısım, sürücüsüz bir araba ile yolun daha güvenli şekilde paylaşıldığını düşünüyor.

 

            Yaklaşık 100 milyon insanın bir sonraki arabalarını elektrikli veya hibrit bir araç haline getirmeyi planladığı biliniyor. Çoğu devletler, altyapıyı ödemeye yardımcı olmak için elektrik veya hibrit araçlar için yeni indirimleri onayladı. Birçoğu da, bu tür araçları satın almak için sürücülere ikna edilen vergi teşviklerini ve diğer tedbirleri alıyor.

            Volvo , 2019'dan başlayarak sadece elektrikli veya hibrit araçlar üreteceğini duyurdu.Hollandalı bir banka , Avrupa'da satılan tüm yeni araçların hükümet desteği, düşen pil maliyetleri ve ölçek ekonomileri nedeniyle 2035 yılında elektrik olacağını öngördü . Fransa ve İngiltere, 2040'a kadar dizel ve benzinle çalışan otomobillerin satışını yasaklayacaklarını açıkladı.

 

            Elektrikli otomobillere giden şarj edilebilir lityum-iyon akülere olan talep sayesinde, bazı talepler lityum ve kobalt dahil olmak üzere bataryaları oluşturan hammaddelerin arzını aşabilir.

 

            Tesla, oto pilot özelliğiyle donatılan ilk toplu pazar elektrikli otomobil olan Model 3'ü tanıttı. Elektrikli taşıtların kolayca seyahat etmesini sağlayacak bir şarj istasyonu ağı oluşturmak için çalışılıyor.

           

            Sonuç: ulaştırma sistemleri karmaşık sistemlerdir, hem kamu hem de özel bakış açılarından hareket alanlarını tanımlamaktadır.Zorlayıcı teknik ve siyasete uymak zorunda oldukları kararların çoğunu etkileyen güçlü bir teknik bileşene sahiptir. Ulaştırma ve siyaset üzerine, ulaşım planlaması ile çoğunlukla formülasyona ve alternatif seçeneklerin karşılaştırılmasına dayanan bir süreçtir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR