Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Kök Hücre Bağışı

Kök Hücre Bağışı

Lösemi; vücuttaki beyaz kan hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da biliniyor. Çocukluk çağı kanserleri içerisinde yüzde 30 ile en sık görüleni lösemidir.

Lösemi zor bir hastalıktır. Tedavisi oldukça meşakkatlidir. Yoğun kemoterapi bağışıklığı düşürüyor ve lösemi hastalarını, her türlü hastalığa açık hale getiriyor. Ve basit bir nezle dahi lösemi hastaları için çok tehlikeli olabiliyor. Bu yüzde solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak için maske takıyorlar.

Ülkemizde, başta lösemi hastaları olmak üzere kök hücre bağışı bekleyen binlerce insan var.

Bazı şeyleri başımıza gelmeden anlayamıyoruz. Empati yapıp hastaların ve yakınlarının yerine kendimizi koyarsak Türkök’e vereceğimiz bir kaç tüp kanın ne kadar kıymetli olduğunu anlayabiliriz.

Bu bağış iyileşmeyi bekleyen hastalara derman olduğu kadar çocuğunun, eşinin, anne veya babasının gözleri önünde eridiğini izleyen insanlara da umut oluyor.

Kök hücre bağışçısı olabilmek için en yakın Kızılay’a gidip üç tüp kan vererek “kök hücre donörü olmak istiyorum” demek yeterlidir. Bu şekilde ilik nakli bekleyen hastalar için şifa olabiliriz.

Çok canım acır mı? Benim sağlığıma bir zararı olur mu? Kansızlık yaşar mıyım? Ameliyat olur muyum? Gibi sorulardan da Kök hücre bağışı hakkında toplum olarak ne kadar bilgisiz olduğumuz anlaşılıyor.

Bir kolunuzdan alınan kan makineye giriyor, makine kanınızdan çok az miktarda Kök Hücreyi alıyor, geri kalan kan ve Kök Hücre diğer kolunuzdan size iade ediliyor. Sizden alınan Kök Hücre sizde hiçbir eksikliğe sebep olmuyor ve vücudunuz 24 saat içinde sizden alınan Kök Hücreyi yeniden üretiyor.

Sizden alınan Kök Hücre kanserli bir hastaya verildiğinde, Kök Hücreler kanserli hücreleri yok ederek geri kalan hücreleri güçlendirip, çoğaltıyor. Böylelikle hasta kanserden kurtulmuş oluyor.

Kök hücre bağışı anlatıldığı kadar kolay olsaydı herkes bağışçı olurdu’ düşüncesi de gelebilir akla. Bağışçı olan kimselerin açıklamaları sosyal medyada fazlası ile mevcut. Bizzat onlardan bu süreci öğrenebilirsiniz.

Ülkemizde geniş bir izleyici kitlesine sahip olan MasterChef yarışmasının 2019 yılındaki Şampiyonu Cemre Uyanık, yarışmada aktif olduğu dönemde kök hücre bağışçısı oldu ve bu süreç ekranlara yansıdı. Nakil işlemi öncesinde kemik arasında bulunan kökhücreler çoğalarak kana geçsin diye 5 gün boyunca donörün aşı olması gerektiği için aşılarını yarışma öncesi ve sonrası yaptıran Cemre Uyanık yarışmada hiçbir sağlık sıkıntısı yaşamadı; hatta birincilik ödülünü aldı.

Bir insanın hayatını kurtarmak işte bu kadar basit!

Pandemi nedeniyle 3 kez düğününü iptal etmek zorunda kalan, tam bu sefer oldu derken, düğünün olduğu hafta genetik ikiziyle eşleşme haberi gelince ona donör olmak için düğününü 4. kez iptal eden bir gelinin; Çağla Hanım’ın hikâyesi de oldukça etkileyici:

“Hiç tanımadığım bir insana hayat olmak, umut olmak, yaşama sevinci olmak, belki bi çocuğu annesiz bırakmamak. Bunun tarifi yok, bunu ifade etmek çok zor. Her zaman iyi niyetli oldum, insanlar için en ufak bi faydam olacaksa hiç düşünmedim ama böylesini bende hayal etmemiştim. Gelen bir telefon ile bütün programım alt üst oldu.

Ne olabilir ki diye soracaksanız eğer, pandemi döneminde 3 kere iptal edilen ve sonunda zorla tarih bulduğum düğünüme 1 hafta kala sürpriz bir şekilde, kendimi ilik verme sürecinde buldum.

Türkök yetkilileri genetik ikizimin zor durumda olduğunu, naklin hemen olması gerektiğini söylediler. Nasıl kabul etmezdim?

Düğünümü yine iptal ettik ve sürece başladık. Hızlıca sağlık kontrollerim oldu, sonra kemik arasında bulunan kök hücrelerim kana geçsin diye 5 gün aşı oldum ve 5. gün aferez İşlemiyle kök hücrelerim toplandı ve genetik ikizime gitti.

Hiçbir can düğünden, dernekten, tatilden daha önemli değildir.

Evet ben düğünümü iptal ederek bu süreci tamamladım. Hiç tanımadığım bir şehirde benim iliğimi taşıyan ve hayata tutunan birisi var, çocukları var, ailesi var, edilen dualar var, paha biçilemez. Şükürler olsun. Bu bana Allah’ın mükafatı ve ben inanıyorum ki Allah her zaman iyiler ile beraber.”

Maide suresi 32. Ayet-i Kerime Allah azze ve celle “Bir insanı kurtaran, bütün insanlığı kurtarmış gibidir” buyuruyor.

Duyarlı bir birey olup insanlara yardımcı olmak için sevdiklerimizin yahut kendimizin başına bir şeyler gelmesini beklemeyelim.

Üşenmeyelim, ertelemeyelim. En yakın ilik bağışı merkezine gidip, yalnızca 3 tüp kan örneği vererek ilik bağışçısı olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR