Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Komple Komplo

Komple Komplo

Komplo teorisi çokça duyduğumuz terimlerden oldu. Terim, aynı zamanda komplolara başvurmanın ön yargıların ve yetersiz bulguların üzerine kurulduğunda küçümseyici olur.

Komplo teorileri, yanlışlara direnir ve döngüsel akıl yürütme ile pekişirler: hem teoriyi yalanlayan bulgular, hem de teoriyi doğrulayan bulguların yokluğu; teorinin doğruluğuna dair kanıt olarak yorumlanır ve bu da komploların kanıt alanından inanç alanına geçmelerine yol açar.

***Gaz müjdesi

Geçen hafta gaz müjdesi ile önümüzdeki yıllarda enerji olarak sıkıntı çekmeyeceğiz. Enerji olarak dışa bağımlılık olmayacak. Cari açık, fazla verecek orta ve uzun vadede.

***Borsa popüler oldu ama…

Dünya borsaları salgın öncesindeki rekorunu tekrar etti. Gelişmekte olan ve gelişmiş tüm dünya borsalarını temsil eden EMCI Endeksi 17 Şubat ‘da 580.02 ile rekor düzeyine çıkmıştı. Bu hafta ise aynı endeks 583.52’ye çıkarak yeni rekorunu kırdı.

Gelişmiş borsalar da rekor kırdı 2.444 ile 12 Şubat’taki 2.431 düzeyinin üzerine çıktı. Gelişmiş borsalar %34.2 değer kaybının ardından %52.5 prim yaptı. Değer kayıpları 5-6 haftada, değer artışları ise 5 ayda gerçekleşti.

Artışlarının ardından dünya borsalarının toplam piyasa değeri de 91.1 trilyon$ tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Borsaların toplam piyasa değeri 20 Ocak 2020’de 89.2 trilyon$ iken 24 Mart’ta 61.6 trilyon$’a kadar indi. 27.5 trilyon$ azalma %30.9’luk küçülmeye karşılık geliyor. Dünya borsaları üçte bir düzeyinde daralırken 27.5 trilyon$ 5 haftada buharlaştı.

***Teknoloji tehlikeli oluyor…

Çin’in özellikle teknolojik atılımda ABD’yi geride bırakmaya başladığını, böyle giderse 2030’da rekabette öne geçecek. Tabii Çin’in bu kadar hızlı ilerlemesinin nedeni denetim olmaması, vatandaşının bilgilerini kolayca toplaması, kullanması, her türlü gözetime fırsat tanıması.

İnsanların teknoloji firmalarına minnet duymasını isteyen şirketlerin gönlünden geçen de özel hayatın gizliliğinin yumuşatılması, bilgilerin şirketler tarafından daha kolay toplanması, kullanılması geçiyor.

Yaşanan küresel kriz teknoloji firmaları için altın fırsat. Bu acil çözüm arayışında verilerin korunması gibi konular da öncelikli olmayacak, sıra bile gelmeyecek.

Devletler ayakta kalmak, ekonomiyi korumak ve yakın geleceği şekillendirmek için acil çözüm ararken “dijital gelecek” vaat eden teknoloji firmaları hızla devreye giriyor ve istediklerini almak için önlerinde hiçbir engel yok.

Sonuç olarak;

Her yerde olmaya başlayan orman yangınları, otonom araçlar için kullanılacak madenler, Pandemi için bulunacak aşı sonrası çip teknolojisi v.b. komplolar.

İnternet olmadan yaşayamıyoruz, dünya nüfusunun yaklaşık yarısı birbirine bağlı. Bunun ekonomik ve sosyal nedenler de dâhil olmak üzere pek çok nedeni vardır, ancak bazıları için internet bağlantısı olmadığı için erişilebilir değildir.

Google, interneti erişilemeyen alanlara ışınlamak için helyum balonları kullanarak sorunu yavaş yavaş çözmeye çalışırken, Facebook aynı şeyi insansız hava araçları kullanarak yapma planlarından vazgeçti, bu da şirketlerin bir yürüyüşü çaldığı anlamına geliyor. Kendi ayakkabı kutusu büyüklüğündeki mikro uydu ağlarını düşük Dünya yörüngesine farklı bir yaklaşım benimsiyorlar, bu da bilgisayarınıza veya cihazınıza takılı bir modemi uyandırıp verilerinizi iletiyor.

Uyduları günde 16 kez Dünya'nın yörüngesinde dönüyor. Kuruluşlar tarafından gezegenimizin en uç noktalarına internet erişimi sağlamak için kullanılıyor.

Komplo teorilerinin tamamı, belirli düşünce kuruluşlarının finanse ettiği medya organları ve siyasiler tarafından halklara yayılıyor. Yayılan bu algı ile farklı olanlar hep kazançlı gibi gözükecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR