Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Konya belediyeleri çalışıyor

Konya belediyeleri çalışıyor

Son günlerde Konya belediyelerimizden peş peşe güzel haberler geliyor. Gerek yapılan yatırımlar, gerek etkinliklerle belediyelerimiz şehrin atmosferini değiştiriyorlar. Özellikle yapılan etkinliklerle insanlar korona psikolojisinden biraz olsa da uzaklaşıp, yeniden bir arada olmanın neşesini yaşıyor. Üniversitelerin açılmasıyla hareketlenen şehirde bu etkinliklerle gençler Konya'yı daha iyi tanıyacaktır.

Önce Konya yemek kültürünün tanıtıldığı Gastrofest yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı organizasyonda insanlar bir araya geldi. Üniversite okumak için şehrimize gelen öğrenciler Konya'nın damak tadıyla erkenden tanışmış oldular. 8.si düzenlenen Konya Bilim Festivalinde ise yapılan onlarca etkinliğin yanı sıra savunma sanayimizin yeni üretilen araçlarının da tanıtımı yapıldı. Bilim festivali bir nevi küçük ölçekte Teknofeste benziyor. Teknofestin her yıl kendi şehirlerinde yapılması için belediyeler, şehrin ileri gelenleri mücadele ederken Konya bu açıdan oldukça şanslı. Çünkü bir benzerini geleneksel olarak her yıl yapıyoruz. Ulusal ve uluslararası kategoriler biraz daha artırılırsa bilim festivaline olan katılım daha çok olur, daha fazla gündeme gelir. 

Selçuklu Kongre Merkezinin yapılmasıyla şehrimiz hem sahne sanatları, hem de kültürel etkinlikler için çok iyi bir mekâna sahip olmuştu. Mekânın hakkı da yapılan organizasyonlarla veriliyor. Korona günlerinde sekteye uğrasa da rahatlıkla şunu söyleyebiliriz; İstanbul'da tiyatro, konser vb. ne etkinlik yapılıyorsa neredeyse SKM sayesinde Konya'ya da geliyor. Daha ne olsun... Konya Kitap Günleri de önümüzdeki günlerde yine SKM'de yapılacak.

 Bazı şeylerin kıymeti bir süre sonra eskisi kadar bilinmez oluyor. Çünkü rutinleşince sıradanlaşıyor. Bu tarz yatırımların kıymetini bilip, etkinliklere sahip çıkmalıyız. Çok değil bundan altı yıl önce Konya Kitap Günleri ilan edilmesine rağmen iptal edilmişti. O dönem Kitap günleri Şeb-i Arus haftasının hemen öncesinde yapılıyordu. Kapalı, geniş mekân bulunamadığından etkinliğin iptal edildiği dedikodusu çıkmıştı. Merak edenler 19 Aralık 2015 tarihli "Yapılmayan fuarın yazısı" başlıklı yazımıza bakabilirler(!)

Yukarıda etkinliklerden bahsettik. Biraz da yatırımlara değinelim. Yatırım derken belediyelerimiz yol çalışması, ulaşım, temizlik vb. asli görevlerini oldukça iyi yaptıklarından vatandaşın çok ilgisini çekmiyor. Bu tarz şeylerde aksama daha fazla dikkat çekiyor. İstanbul örneği yeter de artar bile. Vatandaş yolda kalan belediye otobüsünü kendisi itmeye çalışıyor. Ortada iki buçuk yıldır dişe dokunur bir yatırım yapamayan bir belediye olunca da yandaşları belediye logolu ibriklere karton bardaklara övgü yarışına giriyorlar. Allah kimseyi bunların durumuna düşürmesin. Lafa geldi mi millete koyun sürüsü, makarnacı, yandaş vb. hakaret ederler...

Konya Büyükşehir Belediyesinin yıkılan hizmet binasının yerine kütüphane yapılacağı açıklandı. Şehrin ortasında bu kadar büyük ve değerli bir araziye kütüphane yaptırmak 21. yüzyılın bakış açısında enayiliktir. Belediye sadece arsayı satsa bile bütçesine önemli bir katkı sağlayabilirdi. AVM, otel veya iş merkezi gibi bir yatırım yapılsa belediyeye sürekli bir gelir kapısı olurdu. Lakin belediyemiz her türlü rant kapısını elinin tersiyle itip, gençlere yatırım yapmaya karar verdi. Başta Uğur İbrahim Başkan olmak üzere bu kararda emeği olan yetkililerimize teşekkür ederiz. Ülkenin ekonomik yönden hali ortaydayken, belediyelerimiz bütçelerini dengelemekte zorlanırken böyle bir kararı almak kolay değil. Diyeceksiniz ki bu konu ulusal basının ne kadar gündemine geldi, aynı şeyi CHP'li bir belediye yapsa sosyal medya yıkılırdı. Doğru ama yapacak bir şey yok. İcraat yapmak, her zaman boş konuşmaktan iyidir. Konyalılar neyin ne olduğunu biliyor ya gerisi hikâye.

Karatay Belediyesi'nin kooperatif hamlesinin ardından bir projede Meram Belediyesi'nden geldi. 591 konutun yapılacağı Turgut Reis Konutları projesine de yoğun bir başvuru oldu. Sırada Selçuklu Belediyesi var. İnşallah önümüzdeki günlerde benzer bir hamle de onlardan gelir. Belki Büyükşehir Belediyesi bile kooperatif seferberliğine katkıda bulunur. Bu kadar talep olduktan sonra neden olmasın.

Konya belediyeleri vatandaşla uyum içerisinde, kendi aralarında çekişme yaşamadan hizmet etmeye devam ediyorlar. Konyalılar yıllardır alışkın olduklarından normalmiş gibi görünebilir lakin farklı şehirlerdeki belediyelerin haline bakınca belediyelerimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Belediyelerimiz de hep daha fazlasını yapmak için hizmete kaldıkları yerden devam etmeliler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR