Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’da bu karar çok önceden alınmalıydı!

Konya’da bu karar çok önceden alınmalıydı!

Kamu Özel Ortaklığı modeliyle yapımı tamamlanan Konya Şehir Hastanesinin tüm polikliniklerinde dün itibarıyla hasta kabulüne başlandı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hayalim” diye nitelendirdiği bir yatırım daha böylece hayata geçmiş oldu.
 
Mart’tan bu yana yaşanan sıkıntılar, sağlık yatırımlarının ne derece önemli olduğunu ortaya koymuştu zaten. Konya’nın 1 aydır yaşadığı Koronavirüs vaka artışı problemini de bir kenara koyduğumuzda gerçekten de hayati bir adım oldu Şehir Hastanesi.
 
Konya için hayırlı olsun.
 
Konya’nın şuanda sağlık alanında her türlü desteğe ihtiyacı var. Meseleye hepimiz sadece Covid bağlamında bakıyoruz ama diğer sağlık problemi olan insanlar da bu süreçte büyük sıkıntılar yaşadılar.
 
Covid hastaları diğer hastanelerde tedavi edilirken, Konya Şehir Hastanesi normal poliklinik hizmetleri verecek. Sadece Covid dışı hastaların tedavi edildiği tek merkez olarak hizmet verecek olan Şehir Hastanesi, bu konudaki mağduriyetleri de azaltacaktır.
 
Bu karar önemli. Fakat Şehir Hastanesi’nde halen eksikler tamamlanmadı.
 
Büyükşehir belediyesi ulaşım noktasında gerekeni yapsa da bence bu yeterli değil. Belki Pandemi nedeniyle apar topar bir açılış olduğu için bu doğrultuda bir yatırım yapılamadı ama gerekli çalışmanın acilen başlaması lazım.
 
Adana Çevre Yolu’na Konya-Adana istikametinde bir üst geçit, ya da Adana Çevre Yolunun altından verilecek bir alt geçit şart. Fakat alt geçit alternatifinde de tramvay geçişinin nasıl olacağı merak konusu.
 
Daha önce edindiğim bilgilerde, Alaaddin-Adliye Tramvay hattının Şehir Hastanesi’nin bahçesinden ring atacağını köşemde de kaleme almıştım. En mantıklısı bu olur gibi duruyor.
 
Dilerim ki bu yatırım hızlıca hayata geçer. Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı tramvay hattı otobüs seferleri tahminimce geçici bir çözümdür. Bu konuda gerekli altyapı çalışmaları hızlanacaktır.
 
İkinci olarak da Konya’da görev yapan doktor ve hemşire sayısındaki sıkıntının çözülmesi gerekiyor. Sağlıkçılarımızın iş yükü Konya’da çok fazla. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın, vakaların az görüldüğü illerden Konya’ya geçici görevlendirme yapması doğru olur.
 
Hiç olmazsa Konya’daki sağlık görevlileri de bir nebze olsun rahat nefes alabilirler. Dahası gardları düşmek üzere, bu psikolojik harbin yaşanmasının da önüne geçmek gerekir diye düşünüyorum.
 
Dün Konya Valiliği de önemli bir karar aldı.
 
Konya Valiliği tarafından gönderilen yönergede, evinde izolasyona tabi tutulanların 14 gün kuralına uymaları noktasında başlatılan çalışma hakkında bilgi verildi.
 
Valiliğin yönergesi özetle şöyle; Kovid-19 pozitif vaka olduğu tespit edilenlere ait mevcut liste (irtibat ve iletişim bilgileri) en kısa sürede İl Sağlık Müdürlüğünce kolluk birimleri (İl Jandarma, İl Emniyet) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaşılarak, güncel listelerin günlük olarak aynı birimlere bildirilecek. Evde/ikametinde izolasyonda olan hastayı takip edecek personel belirlenip gerekli ekipler oluşturularak, zimmet listeleri belirlenecek. Görevlendirilen personele, hastaya ve çevresine yaklaşım konusunda gerekli eğitim verilecek. Test sonucu pozitif olup, ikametinde takip edilecek hastaların her biri, takip formu ile gerekli kontrolleri yapmak üzere sorumlu personele (emniyet-jandarma-milli eğitim) zimmetlenecek, hasta olan kişinin evde kontrolü habersiz bir şekilde yapılacak. Hasta ile aynı evde kalan ya da yakını olan kişiler ile ikametin bulunduğu apartman yöneticisi/kapıcısı veya görevli diğer kişilerin, bunların bulunmaması halinde ise komşularına, hastanın takip edilmesi konusunda gerekli bilgilendirme yapılacak.
 
Evde/ikametinde izolasyon (karantina) kuralına uymayan hastalar hakkında idari işlem, gerek görülmesi halinde ise adli işlem başlatılacak!
 
Konya Valiliği’nin bu kararı çok önceden alması gerekiyordu. Çok geç kalındığını söylemek zorundayım.
 
Bu konuda kolluk kuvvetlerinin sahada çok daha aktif varlık göstermesi gerekiyordu. Konya’da yeterli yaptırımların olmadığını daha önce de ifade etmiştim.
 
Bilgilerime göre Konya’daki vaka artışının en büyük etkenlerinden birisi de evde karantinada olması gerekenlerin sokaklarda olması…
 
Evde karantinada olması gerekip sokağa çıkanların cinayete teşebbüsle yargılanması gerektiğini ve bu konuda sert adımlar atılması gerektiğini daha önce yazmıştım.
 
Konya Valiliği buna yakın bir karar almış!
 
Geç oldu ama yine de önemli bir karar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR