Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’nın kaybedilmiş bir yüzyılı var!

Konya’nın kaybedilmiş bir yüzyılı var!

Konya yine önemli bir yatırım kazandı. Konya Ovası Sulaması 1. 2. ve 3. Kısım Sulama projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılarak hizmete alındı.
 
Bu proje aslında Abdülhamid Han’ın önemli bir projesiydi. Bu hayali gerçekleştirmek de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a nasip oldu.
 
Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin en büyük kanıtlarından birisi bu hikaye aslında. Abdülhamid Han tarafından hazırlanan projeyi ancak yüz yıl sonra gerçekleştirebilmişiz…
 
Keşke her şey yolunda gitseydi de bu projeyi yüz yıl önce gerçekleştirmek Abdülhamid Han’a nasip olsaydı. O zaman ortaya nasıl bir Konya Ovası çıkardı kim bilir? Yüzyıldır sulanan mümbit topraklardan neler üretirdi bu memleketin çalışkan insanları…
 
Olaya bu pencereden bakınca, Konya’nın kaybedilmiş bir yüzyılı var diyebiliriz.
 
Salgın döneminde gördük ki dünya için vazgeçilmez iki sektör var. Bunlardan birisi sağlık, diğeri ise tarım.
 
İşte o yüzden bundan sonra tarımsal üretime asla eskisi gibi bakamayız. Çok daha kritik bir alan haline geldi. Bu proje de o sebeple çok önemli. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da o yüzden Pandemi sonrası oluşacak yeni dünya düzeninde Konya'nın önemli bir görevi olduğunu söyledi.
 
Bu yatırım Konya’ya çok şey katacak.
 
Projenin diğer kısımları da peyderpey tamamlandığında Konya'da su ile buluşacak toprak büyüklüğü 11 milyon dekarı bulacak. Enerji yatırımlarıyla birlikte bölgenin Türkiye ekonomisine yıllık katkısı 21 milyar liraya yükselecek.
 
Şimdi ye kadar bu projeye 43 milyar lira harcandı. Bu gerçekten çok büyük bir yatırım bedeli. Türkiye tarihinde GAP’tan sonra tarımsal anlamda en büyük yatırım bu projeden oluşuyor. Projeyle, Konya’da 11 milyon dekar, diğer illerde 15,5 milyon dekar alan sulanabilecek. Bu proje sayesinde 7 bin kişiye daha istihdam sağlanmış olacak. Çiftçiler ise dekar başına bin TL daha fazla kazanacak.
 
Böylesine önemli bir projeyi Konya’ya kazandırdığı için Konyalı çiftçiler Erdoğan’a çok müteşekkir.
 
Konya çiftçisi her zaman Erdoğan’a destek verdi. Erdoğan da Konya çiftçisinin bu desteğini karşılıksız bırakmadı. Çiftçilerimiz adına bu gelişmeye bizler de çok sevindik. Daha çok üretsinler inşallah.
 
Türkiye bu süreçten sonra artık ekonomik olarak toparlanma sürecine girecektir. Bu süreci ne kadar hızlı toparlarsak o kadar iyidir. Tabi ki bu toparlanmanın kalıcılığı da hayati önem taşıyor.
 
Biz problemlerimize kalıcı bir çözüm üretmekte mecburuz.
 
Bazı sektörlerdeki özgüven, ülkemizin masada da sahada da başarılı olmasının en önemli anahtarı. Mesela savunma sanayimizde kalıcı bir çözüm üretmeyi büyük oranda başardık. Bu konuda elimizin güçlü olması bize başarıyı getiren en önemli unsurlardan biriydi. Bu önemli bir anahtardı. Yine sağlık alanındaki başarılar da dünyada güvenilir bir ülke olma yolunda Türkiye’ye önemli bir eşik atlattı.
 
Türkiye için önemli anahtarlardan bir diğeri de tarım konusu. Tarımda kendimize yeten bir ülke olmanın yanında, tarımsal sanayide de dünyaya söz söyleyecek kapasiteye sahip bir ülkeyiz.
 
Dilerim Korona sonrasıyla başlayan yeni çağda kalıcı başarıları yakalayan bir ülke olacağız. Bu defa ıskalamayacağız. Üreteceğiz, kalkınacağız. Çiftçimize de devletimize de burada çok büyük işler düşüyor.
 
Konya çiftçisi her zaman çok çalışkan ve vefakardır. Yapılan iyilikleri hiç unutmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde yapılan büyük yatırımları da elbette unutmayacaklardır.
 
Fakat Konya’nın kuzey bölgesinde üretim yapan çiftçilerimizin bazı sorunları hala çözülebilmiş değil! Altınekin, Cihanbeyli, Kulu gibi bölgelerdeki çiftçilerle sık sık görüşme fırsatı buluyorum.
 
Konya’nın güneyindeki ve doğusundaki çiftçiler bol suya kavuştu. Kuzey çiftçisi de bir beklenti içinde.
 
Elektrik fiyatlarından, gübre fiyatlarından ve bunun gibi birkaç meseleden bahsetseler de asıl sıkıntıları su sorunu. Susuzluk çektiklerini üzerine basa basa yine söylediler.
 
Hepsinin ortak derdi su sıkıntısı.
 
Bölgenin geleceği tehlike altında. Kuyuların derinlikleri 200 metreleri geçmiş durumda. 200 metrelik bir kuyunun maliyeti onbinlerce lirayı buluyormuş. O derinlikten de su bulmanın garantisi yok. Su bulabilirlerse kendilerini şanslı addediyorlar.
 
Az daha zorlasak petrol bulacağız, belki o zaman bizim arazimizin kıymeti anlaşılır diyorlar…
 
Anlayacağınız, Konya’nın kuzeyindeki çiftçinin de beklentisi büyük. Bölge çiftçisi sorumlu kuruluşlardan gelecek bir açıklamayı bile hasretle bekliyor.
 
Konya’nın kuzeyi su bekliyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR