Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konyaspor 2011’den ders almalı...

Konyaspor 2011’den ders almalı...

Türk Futbolu önümüzdeki yıllarda çok farklı şeylere gebe görünüyor.

UEFA'nın, "Finansal Fair Play" uygulaması kulüpleri ciddi şekilde zorluyor.

Türk futbolunun ağır aksak ilerleyişi artık sürdürülemez ve kabul edilemez bir hale uzun zaman önce gelmişti zaten.

Artık deniz bitti… Futbolun gelirleri, giderlerini karşılayamıyor. Zayıflayan ve açık veren mali yapı, kulüplerin kadrolarına gerekli takviyeleri yapmasına izin vermiyor.

Hal böyle olunca da özellikle büyük paralar harcayan kulüplerin sportif rekabet gücü düşmeye başladı. Fenerbahçe düşme hattında buldu kendini, Beşiktaş umut vermiyor, Galatasaray’ın işe işi zor.

2-3 yıl öncesine kadar uçaklar indirip, pastaya çilekler getiren kulüplerin hepsi şimdi kriz yaşıyor. Dövizdeki hareketlenme ve geçmişten gelen birikmiş borçlar da bu bataklığa adeta tuz, biber oldu.

Hal böyle olunca da bir çok kulüp kadro yapısında altyapıya yöneldi. Sonuç olarak da, Türk futbolcuların pazarının genişledi ve kulüplerin alt yapıya yönelmesiyle genç Türklerin sayısı baya arttı.

Bu sene ligde neredeyse bütün kulüplerde alt yapıdan çıkmış genç yetenekler, hatta ilk 11’in değişmez isimleri sahne aldı.

Galatasaray’ın genç stoperi Ozan Kabak’a verilecek olan 7.5 Milyon Euro’yu beğenmeyenler var mesela. Bu aslında ders olmalı. Az sabırlı olunca, biraz üzerine düşünce oluyormuş demek ki.

21 yaş ve altı en fazla yerli oyunculara şans veren kulüp Bursaspor olmuş mesela. Bursa başta olmak üzere, Sakarya, İzmir, Adana gibi şehirler geçmişten bu yana alt yapıda önemli şehirler oldu hep.

Kasımpaşa, oynattığı 4 yerli ve genç oyuncusuyla Bursaspor’u takip ederken; Beşiktaş, Kayserispor, Galatasaray, Trabzonspor 3’er oyuncu, Antalyaspor, Fenerbahçe ve MKE Ankaragücü 2’şer oyuncu, Büyükşehir Belediyesi Erzurumspor, Evkur Yeni Malatyaspor, Aytemiz Alanyaspor, Atiker Konyaspor ve Göztepe birer yerli ve genç oyuncuya şans verdi sezonun ilk yarısında.

Atiker Konyaspor, alt yapıdan sadece Mücahit’e şans verdi bu sezon.

Mücahit Can Akçay da olmasa, bu listede Konyaspor’u göremeyecektik…

O da keyfi değil, zorunluluktan… (Başakşehir maçı)

Konyaspor’un transfer yasağı aldığı meşhur sezonu hatırlarsınız. Hani gençlerle, parasız bir şekilde Süper Lig’in kapısından döndüğümüz o yılı…

İhtiyaçtan dolayı alt yapıdaki oyuncular, A takıma yükselmiş ve 1.Lig’de forma giymeye başlamışlardı.

O sezon Konyaspor, Türk futboluna birçok oyuncu kazandırdı.

Aklıma ilk gelenler; Selim Ay, Recep Aydın, Tolga Ünlü,  Ali Dere, Abdülkerim Bardakçı, Feyyaz Belen, merhum Muhammet Yürükuslu, Şekerspor’dan gelen Ömer Ali Şahiner, İshak Çakmak ve daha  niceleri.

Hulasa; illa alt yapıya yönelmek için transfer yasağının mı gelmesi lazım, borca mı batması lazım kulübün?

Aykut Kocaman gibi bir sistem hocası, bu konuda bir şeyler yapmayacak mı?

Trabzon tabutta röveşata yaptı ve alt yapıda maden buldu. Onların bulduğu maden neden bizde yok?

Anadolu Selçukspor ve teknik direktör Alper Avcı gibi bir fırsat varken, Konyaspor yönetiminin buraya gereken önemi vererek kendi yıldızını parlatmaması için hiçbir neden yok.

Kulüpler batıyor beyler, aklını kullanan ayakta kalacak.

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR