Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor'da rüya bitti, kabus başladı!

Konyaspor'da rüya bitti, kabus başladı!

Konyaspor yine savunmada yapılan bireysel hatalar sonucu Alanyaspor’a farklı mağlup oldu. Geçen hafta Musa Çağıran, bu hafta Adil kendi kalesine gol attı. Yenilen ikinci gol ise savunmadan çıkarken yapılan top kaybının sonucuydu.

Aslında Konyaspor yediği gole kadar maça iyi başladı, golü de buldu, beraberlik golüne kadar sahada daha etkili görünen taraftı. Sonrasında bireysel hatalar takımın üstüne karabasan gibi çöktü. Buna hakem hataları da eklenince farklı mağlubiyet geldi.

Konyaspor, üç - dört haftadır savunma hatasından çok bireysel hata ile gol yiyor. Savunma hatası çalışılarak giderilir ancak bireysel hatanın önüne nasıl geçilir gerçekten bilmiyorum. Bireysel dikkat seviyesinin üst düzeyde olması lazım.

KONYASPOR, BİR STOPERE MUHTAÇ HALE GELDİ
Ahmet Çalık’ın kaybından sonra yönetim stoper pozisyonuna transfer yapmayarak büyük kumar oynadı. Adil ilk 11 oyuncusu olmanın ve sürekli oynamak zorunda kalmanı stresini kaldıramadı. Anicic biraz yabancı kontenjanı yüzünden biraz da oyun kurma ve hız anlamında hocanın yetersiz bulması yüzünden oynatılmıyor. Zaten oynatsan ya orta sahada çift yerli ile oynamak ya da Skubic’i kesmek zorunda kalacaksın.

Her oyuncunun formsuz olduğu dönemler, sakatlığı cezası olur. Bu normaldir. Kadro planlamasını buna göre yaparsın zaten. Eğer Adil’e alternatif olacak kadar dahi bir yerli stoper bulanabilseydi, Adil daha rahat olacaktı, kötü oynadığında hata yaptığında dinlendirilebilirdi. Adil’den bugüne kadar böyle verim alındı. Ne zaman Adil ilk 11 oyuncusu oldu ve her hafta mecburen!  oynamak zorunda kaldı, Adil kötü oynamaya başladı. Bu durum Adil’in değil yönetimin kusurudur.  Esas golü  kendi kalesine devre arası transfer dönemini boş geçiren yönetim attı.

HAKEM HATALARI MAÇIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİRDİ
Karşılaşmada pek çok tartışmalı pozisyon oldu. Bana göre Rahmanovic’in pozisyonunda faul var ve gol iptali doğru. Üçüncü gol öncesi penaltı pozisyonunda Skubiç havadayken rakip oyuncunun müdahalesi var. Bu müdahale Skubic’i bozuyor. Biraz gri bir pozisyon. Hakemin takdir hakkı diyelim. Ancak yenilen dördüncü gol öncesi Ahmet Hassan topa çıktığında rakip oyuncu kalçası ile hafif kambura yatarak dengesini bozarak düşürüyor. Bence tartışmasız penaltı. Dördüncü golün iptal edilerek Konyaspor lehine penaltı verilmesi gerekiyordu. Maç 4-1 yerine 3-2’ye gelse maçın senaryosu farklı olacaktı. İkinci yarı pasif ofsayt gerekçesiyle Ahmet Hassan’ın golü iptal edildi. Bu pasif ofsayt meselesinin cılkı çıktı. Pasif ofsayt istisnadır, bu sene ligde kural haline geldi. Pasif ofsayt pozisyonundaki oyuncu topa hamle yapmıyorsa, kalecinin görüş açısını kapatmıyorsa ya da kaleciyi yanıltıp kalecinin yanlış yöne hareket etmesine sebep olmuyorsa ofsayt verilmez. Golde bence Endri ne kalecinin görüş açısını kapatıyordu, ne topa hamle yapıyordu ne de kalecinin başka yöne hamle yapmasına sebebiyet verdi. Pasif ofsayt kuralı ligimizde çok ama çok yanlış uygulanıyor.

MENTAL ÇÖKÜŞ YAŞANMAMALI
Alanyaspor maçındaki ağır mağlubiyet sonrası takımın mental çöküş yaşaması en büyük endişem diyebilirim. Bu vakitten sonra savunmaya takviye yapmak mümkün değil. Ancak Adil’in kendine gelmesi için belki birkaç maç kulübede beklemesi gerekiyor. Bu arada Musa mı stoper oynar, yoksa Uğurcan ya da Oğulcan’dan bir stoper mi çıkarılmaya çalışılır bilmiyorum. Ya da Anicic oynar orta sahada Soner’in yanına Oğulcan oynar. Bu durumda orta saha çok defansif olacak ama Skubic’in yerine Barış’ın oynaması savunma anlamında takımın başına daha çok dert açıyor. Aslında Alper bırakılmasaydı Guilherme üzerinden bir yerli opsiyonu oluşacaktı. Kadro planlamasındaki bir diğer hata da Alper’in gitmesi oldu. Tüm bunları yabancı kuralı yüzünden düşünmek zorunda kalmamız çok üzücü. Nihayetinde Konyaspor bir şekilde gol atıyor. İlhan Hoca savunmayı yabancı kuralına uygun olarak yeniden dizayn edebilirse belki işler yeniden yoluna girer.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR