Büşra Gülşah İyikan

Büşra Gülşah İyikan

MARKETLER İÇİN YENİ GELİR KAPISI

MARKETLER İÇİN YENİ GELİR KAPISI

Poşetler, alışveriş yapılan marketler için yeni ve oldukça büyük bir gelir kapısı olacak.

Öyle ki bir poşetin 25 kuruşa satılmasıyla binlerce müşterinin bu poşetleri mecburen satın alması marketlere dev ve hiç yorulmadan elde edilebilecek bir kazanç kapısını aralıyor.Son yıllarda özellikle alışveriş merkezlerinde görmeye alıştığımız plastik poşetler yerine üzerinde doğa dostu poşetler, bez çanta modelleri, %100 dönüştürülebilir poşet gibi ibarelerin yer aldığı poşetler kullanılıyor. Çünkü dünyada sanayileşmenin de artmasıyla doğada meydana gelen hasarlar ve çevrenin ömrünü kısaltan davranışlar arasında plastik poşetlerin kullanımı da yatıyor. Çok yaygın olarak kullandığımız bu poşetlerin kontrollü olarak kullanımının azaltılması yerine doğa dostu malzemelerden elde edilen, bez çanta türevi seçeneklere yönelmek gerekiyor.

Plastik poşetlerin çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunuyor. Yapılan birçok tıp çalışmasına göre artan kanser vakalarında bu çantalarda yer alan materyallerin etkisinin son derece büyük olduğu söyleniyor. Plastik poşetlerde saklanan yiyecekler, çok ciddi kimyasallarla etkileşime geçiyor ve insan hayatına etkisi burada da kendini gösteriyor. Plastik poşetlerin maliyeti çok ucuz olduğu için bu kadar fazla kullanılıyor. Ancak daha çevreci materyaller kullanılmazsa gelecekte çevreye verilen hasar bu ekonomik poşetlerin karşılığında fazlasıyla üzücü sonuçlar doğuracak.

Çevre duyarlılığı açısından önemli bir program olmasına karşılık marketlere haksız kazanç imkanının geleceği bu sistem tartışma konusu oluyor.Plastik poşetlerin kullanımının azaltılması için alışveriş çantalarının kullanımının teşvik edilmesi de bu uygulama karşısında bir başka öneri sunuluyor.Örneğin biraz daha spesifik hale getirmek gerekirse 2000 şubesi bulunan bir markette günde 500 işlem yapılması ve her bir müşteriye 2 adet poşet satılması durumunda bu rakam günlük 500 bin liraya çıkıyor.
 
Lakin alıș veriș yapılan marketlerden alınan poșetlerin üzerindeki amblem ve market isminide vatandaș reklam yapması nedeniyle müșterisinden kazanç sağlamıș oluyor. Halbuki müșterinin markete 25 kuruș ödemesi yerine millete ödemesi gerek miyor mu? Sizce…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Gülşah İyikan Arşivi
SON YAZILAR