İbrahim Doğan

İbrahim Doğan

Mete Kalkavan ile Trabzonspor arasındaki buzlar eridi

Mete Kalkavan ile Trabzonspor arasındaki buzlar eridi

Aslında Türk futbolunu karanlık günlerin beklediği 2 hafta önce belli olmuştu. Galatasaray - Atiker Konyaspor maçından sonraki VAR ve orta hakemlerinin lobisi güçlü olan takımların aleyhinde kararlar verince ceza aldıklarını Anadolu takımlarının aleyhine kararlar verdiklerinde ise ödüllendirildiklerini gördük. 


O karardan sonra bütün hakemler, lobisi güçlü olan takımlarının aleyhine karar veremez hale geldi. Hakemlerin “Bir daha bana maç vermezler” korkusu başladı. Aslında geçtiğimiz yıllarda bariz hatalar yapan hakemlere bile sahip çıkan, gözle görülür şekilde hak yenilen kararlar verildiğinde ses çıkarmayan MHK; lobisi güçlü olan takımların istediği gibi kararlar vermeye, atamalar yapmaya başladı.

Geçtiğimiz yıllar Anadolu kulüplerinin hakkı o kadar çok yendi ki Serdar’ın Skubiç’e yaptığı harekete verilen penaltı kadar konuşulmadı. Çünkü bu ülkede ne yazık ki futbol; gücü, lobisi olan takımların etrafında dönen bir oyun haline geldi. 

Merkez Hakem Kurulu tarafından Trabzonspor - Atiker Konyaspor maçına Mete Kalkavan’ın atanmasından sonra Trabzonspor’un yaptığı ukala açıklamalar da MHK’ya diş geçirmek için yapılan açıklamalar şeklinde algılandı. Son dönemde bu da moda haline geldi. Bazı takımların hakem beğenmemeleri ve bazı hakemlerin geçmişte sorun yaşadığı takımların maçlarına atanmamaları, aslında hem MHK’nın cesur olmadığı hem de o takımların oluşturdukları algının bir türlü bozulamadığını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl, Konya’da oynanan ve 2-2 biten maçta Mete Kalkavan ve yardımcılarının bütün takdir haklarını Trabzonspor’dan yana kullandığı yetmezmiş gibi bir de 2 metre ofsayttan atılan gol geçerli sayıldı. Ofsayttan gol atan Trabzonspor bütün bunlar yetmezmiş gibi Konyaspor maçı öncesinde yine hakemi etki altına alacak açıklamalarda bulundu. Hakem de zaten verdiği penaltı ile ne kadar etki altında kaldığını gösterdi. Böylece Mete Kalkavan ile Trabzonspor arasındaki buzlar eridi. Muhtemelen Merkez Hakem Kurulu, bundan böyle istediği zaman Mete Kalkavan’ı Trabzonspor maçlarına verebilir.  Sonuçsa verilen penaltı ile sulh sağlanmış oldu.

Penaltı pozisyonuna gelince… Ferhat ile Abdülkadir ikili mücadeleyle ceza sahasına giriyor. İkili mücadeleyi kaybeden taraf Abdülkadir oluyor. Ali Turan ise önlerine geçip topa temiz bir şekilde müdahale ediyor. Bu pozisyona nasıl penaltı çalınabilir? Akla mantığa sığmıyor. 

VAR geldi, artık Anadolu takımlarının hakları yenmeyecek derken birçok maçta VAR’a rağmen yanlış, kötü ve art niyetli kararlar verilmeye devam ediyor. Aslında Türk futboluna VAR değil de AR gelse bütün bunların hiç birini konuşmayacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Doğan Arşivi
SON YAZILAR