İsmail Ünver

İsmail Ünver

MEVKA MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞLADI

MEVKA MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞLADI

2009 yılının Eylül ayından bu yana faaliyet gösteren MEVKA, şimdiye kadar farklı başlıklarda çeşitli destek programları yürüttü. 2009 yılı sonuna doğru çıktığı programlarla toplam 10 milyon TL hibe vereceğini açılayan Ajans, Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı ile Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 56 proje desteklenmiş oldu.

2010 yılında ise Sosyal Kalkınma ve İktisadi Kalkınma başlıklarında iki programı başlatan ve 20 milyon TL hibe vereceğini açıklayan Ajans, 144 projeyi desteklemiş oldu.

2011 yılına gelindiğinde ise Kırsal Kalkınma ve İşletmelerde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi başlıklarında toplam 15 milyon TL hibeyi hedefleyen Ajans, bu kapsamda 99 projeye destek vereceğini açıklamıştı.

Şimdiye kadar MEVKA vermiş olduğu diğer programlarla birlikte 50 milyon TL’den fazla destek verirken, 2-3 yıl içerisinde Bölgede kaynak hareketi de sağlamış oldu. Ayrıca, bu projeler kapsamında ihracat, istihdam, katma değer artışları da önemli çıktılar oldu. Ajans gerek düzenlediği eğitim programları ile gerekse de destekler ile ilgili olarak Projecilik kültürünün de Bölgede yaygınlaştırılmasına katkı sunmuştur.

2012 yılı sonunda yine bir teklif çağrısı programı başlatan Ajans, 2 farklı başlıkla toplamda 20 milyon TL hibe kullandırmayı hedeflemektedir. Gün geçtikçe kendisine ayrılan kaynak çerçevesinde desteklerini de arttırmaya devam edecek olan Ajans, yeni mali destek programları ile Bölgenin Rekabet Gücünün Artırılması ve Turizme Yönelik küçük Ölçekli Altyapı konularına odaklanmakta.

Bölgenin Rekabet Gücünün Artırılması başlığında KOBİ tanımına uyan kurum, kuruluş ve işletmeler, kar amacı güden birlikler ve kooperatifler, teknoparklara ve teknoloji geliştirme bölgeleri uygun başvuru sahipleri olarak belirlenmiş. Bu başlık için 14 milyon TL ayrılmış durumda.

3 öncelik belirlenen bu program kapsamında 1. Öncelik olarak “Makine, otomotiv, savunma sanayi, tasarım teknolojileri ve yenilenebilir enerji alanlarında faaliyet gösteren işletmelerde yenilikçi metotların kullanımının yaygınlaştırılması ve ihracata yönelik üretim yapan imalatçı işletmelerin desteklenerek bölge ihracat kapasitesinin geliştirilmesi”;

2. Öncelik olarak “Rekabetçi yöntemlerle turizm sektörünün çeşitlendirilmesi”;

3. Öncelik olarak da “Ağaç, orman, mobilya ve gıda ürünlerinin imalatının desteklenerek bu sektörlerde rekabet gücünün artırılmasına yönelik faaliyetler” yer almaktadır.

İlgili uygun başvuru sahiplerinin burada dikkat edilmesi gereken husus 1. Öncelikte yer alan Savunma Sanayi başlığı için uygulama yeri Konya ili; 3. Öncelikte yer alan tüm sektörlere de için uygulama yeri Karaman ilidir.

Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı başlığında ise kar amacı gütmeme ön plana çıkıyor. KOBİ’ler bu program kapsamında uygun başvuru sahibi değiller. Bu başlık için 6 milyon TL ayrılmış durumda.

Tek öncelik maddesi olan bu program “Bölgede konaklama gün sayısının artırılmasına hizmet eden turizme yönelik altyapı faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi” konusuna odaklanmıştır.

www.mevka.org.tr uzantılı MEVKA web sitesini ziyaret ederek programlar hakkında tüm detay ve belgelere ulaşabileceğini buradan da duyurmuş olalım. Yine merak edilen konularda sorular sorulabiliyor. Cevapları ise yine web sitesindeki SSS bölümünde veriliyor. Ayrıca, Ajans uzmanları da il ve ilçelerde bilgilendirme toplantılarına başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde proje nasıl yazılır? Noktasında PCM denilen proje döngü yönetimi eğitimlerinin de verileceğini hatırlatmış olayım.

Yazarın Notu: Çeşitli projelerin yürütülmesi aşamasında gelişmelere göre hibe tutarı azalmış olabilir.

Kaynakça: MEVKA Program Yönetim Birimi

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR