Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Millî Güven Sertifikası

Millî Güven Sertifikası

Hafta içi her güne bir gündem düşse de sadece üç ana başlıkla haftayı değerlendirmek doğru olur gibi.
 
En çok konuşulanlar ve aslında konuşmamız gerekenler...
 
***Ekonomimize güven sadece endeksle mi hesaplanır?
 
Ağustos ayı konut satışları 170.000 oldu. Faizlerin artmasına ve aylık faiz yükünün %1’in üzerine çıkmasına rağmen, konut satışları artarak devam ediyor. Temmuz ayındaki satış rekorunu egale edemedi ama %54 gibi oranda arttı.
 
Ağustos ayı bütçe verileri de yurtiçi talep canlılığını için önemli bir ölçüt, Özel tüketim vergisi %67, ithalde alınan KDV %38, dâhilde alınan KDV %57 arttı.
 
Vergi gelirlerindeki artışın da etkisiyle bütçenin ağustos ayı gayet iyi, 28 milyar lira fazla verdi. Bu durum istisna ve sonraki aylar için sürdürülebilir değil. 8 aylık birikimli açığın milli gelire oranı da sadece %3.5 oldu.
 
Eylül ayına ilişkin öncü verilerin en önemlisi organize sanayi bölgelerinin elektrik tüketimidir. OSB’lerin üst kuruluşu OSBÜK’ün başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü Eylül ayının ilk 10 gününde organize sanayi bölgelerinin kullandığı elektriğin %40 arttığını açıkladı.
 
***Okullar açılacak, velilerimiz karar versin mi?
 
Okullar aylardır kapalıydı, gerekli düzenlemeler, bu süreçte yapıldı.
 
Turizm sezonu açılmadan önce, ciddi kriterler getirilmiş ve tesisler ciddi anlamda denetlenmişti. Okullar için de ortaya çok farklı fikirler atıldı ama ne kadarı ciddiye alındı ne kadarı uygulandı.
 
Salgının bütün dünyada pik yaptığı bir süreçten geçiyoruz. Bu yüzden, çok dikkatli olmamız gerekiyor. Okullarımızı sağlıklı bir şekilde açar ve devamlılığını sağlarsak, toplum olarak, bu zor sınavdan geçmişiz demektir.
 
Çocuklarımız ülkemizin geleceği ve onları korumak hepimizin görevi.
 
Salgınla mücadelede başkalarından ne bekliyorsak, önce kendimiz yerine getirelim, sonra da getirmeyenleri samimiyetle uyaralım, devamı gelecek.
 
***Bizim sosyal hayatımız ve millî olmayanlar ne yapıyor?
 
İncir Reçeli filminden tanınan Halil Sezai, yaşlı bir adama yönelik uyguladığı şiddet görüntüleri…
 
Arabanın arkasına bağlanıp sürüklenen köpek ve arabayı kullanan kişinin kendini umarsızca savunması…
 
Kadir Şeker olayı Konya’yı aşıp ulusal medyada takip edilen bir olay oldu. Kadir Şeker’i savunanlar kadar karşı çıkanlar da oldu. Neyi neden savunuyorlar bilen yok.
 
Dünyada ise ekonomik gelişmeler için uzun vadeli kripto para geleceği konuşuluyor. Teknoloji şirketleri neredeyse her platformda olmak için yatırım yapıyorlar. Amazonun film dizi platformu amazon prime ülkemizde artık.
 
 
Sonuç olarak;
 
Dünyanın dört gözle beklediği aşıda tarihi bir aşama Türkiye'de kat edildi. Çin'in geliştirdiği aşı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gönüllülere yapıldı.
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ehliyet bilgilerinin çipli kimlik kartları ile birleştirilmesi projesinin bugünden itibaren başlayacağını duyurdu.
 
Bakan Karaismailoğlu twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Gökyüzünde dengeleri değiştiriyoruz! Türkiye’mizin karada, havada, denizde sahip olduğu büyük vizyonu uzaya taşıyoruz. Türkiye, Ortadoğu, Avrupa, Kuzey ve Güney Afrika’yı kuşatan bir kapsama alanına sahip #TURKSAT5A’yı 30 Kasımda SpaceX Falcon 9 ile uzaya gönderiyoruz” dedi.
 
Türksat 5A uydusu Türkiye’nin aktif uydu filosundaki 4. haberleşme uydusu olacak.
 
Ekonomik olarak güven duyulmaya başlanılması güzel bir gelişme. Ülke finans notu belirleyen kuruluşlara inat daha çok üreterek notumuzu yükselteceğiz.
 
Hem medya hem de sosyal medya 3.sayfa haberlerinin olumsuzlukları yerine umut veren haberler paylaşmalı ki olumsuz algılar kırılmalı.
 
Salgın sonrası para ile yapılan plazma ticareti, gıdada ifşa edilen firmalar, deprem sonrası kira artıranlar, kredi çekip döviz alanlar…. Daha çok örnek vardır. Bunlar kötü örnekler…
 
Salgın da sonunda bitecek, milli değerlerimizi kaybetmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR