Sezai Keskin

Sezai Keskin

MİSKET ÜZÜMÜ

MİSKET ÜZÜMÜ

 

Başlığa aldanıp da yemek tarifi yapacağımızı düşündüyseniz fena halde yanıldınız. Çünkü bu başlık İspanyolcada ‘’Misket Üzümü’’ manasına gelen Malaga şehrine ait. Endülüs bölgesinde Sevilla’dan sonra, ikinci büyük şehirdir. İspanya’nın en yoğun altıncı büyük şehridir. Malaga İspanya’nın en turistik ana giriş kapısıdır. Birçok resmi kurumun idari merkezidir. Ayrıca yurtdışı konsolosluklarının bulunduğu bir yerdir. Malaga limanı ülkenin en önemli limanıdır. Şehrin en büyük özelliği Akdeniz sahilinde ‘’Costa del Sol’’ yani ‘’Güneş Sahili’’ üzerinde olmasıdır. Malaga-Cebelitarık boğazı arasındaki mesafe 100 km ve şehrin Kuzey Afrika sahillerine olan uzaklığı ise, 130 km’dir. Malaga, ünlü ressam Pablo Picasso’nun doğduğu şehirdir. Oldukça hızlı büyüyen ve muhteşem güneş ışıltısına, eğlenceli gece hayatına, unutulmaz damak tadına sahip balık restoranlarına,kültürel açıdan zengin tarihi mekanlara sahip bu şehir İspanya’nın Endülüs kısmının göz bebeğidir. Kültürel bir başkent olmasının yanı sıra Malaga damak zevkine de hitap eden bir şehirdir. Malaga aynı zamanda kızartılmış küçük balık parçaları ile de meşhurdur. İster sardalya ister somon kızarttırabilirsiniz. Endülüs’ün tipik yemeklerinden biridir. Şehrin batısında bulunan El Palo mahallesinde buranın en taze ve nefis balıklarını bulabilirsiniz. Öğle saatlerinde açık dükkan bulmanız oldukça zordur. Çünkü yerli halk bu saatlerde öğle tatili yaparlar. Bu fırsat sizin için rahat ve güzel bir öğle yemeği olabilir. Malaga aynı zamanda golf dünyasına da kapılarını açar. Birçok ailenin gelip ailece eğlendiği golf sahalarına ev sahipliği yapar. Bunu yanı sıra karting, safari, parklar ve bahçeler de sizi bekliyor. Malaga’da gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz: İki tarafında "Guadalmedina" ve "Guadalhorce" adlı suları Akdeniz'e erişen nehirler.

Fenike Şehri surları, Antik Romalı anfitiyatrosu: MÖ. 1. yy'dan kalma. Tamamen kaybolmuş bir halde iken 1951'den itibaren kazılarla büyük bir kısmı ortaya çıkarılmıştır.  Gibralfarao Kalesi: Araplardan kalma bir kaledir. 11. yy.da Endülüs Taifalar idaresi sırasında ufak emirliklere bölünmüş iken yapılmıştır. 13. ve 14. yy. "Nasrid" hanedanı hükümdarlığı sırasında genişletilmiştir. Bu kale Alcazaba kale kompleksine bağlıdır. Alcazaba: Endülüs Araplarından kalma çok önemli bir kale ve emir/hükümdar ikametgahı. Bu kale şehre hakim olan bir tepe üzerinde kurulmuştur. Ilk kuruluşunda şehri körsan hücumlarından korumak için yapılmıştır. Alcazaba ve Gibralfarao kalelerinin arasında aynı şekilde iki kaleyi birleştiren korunaklı yol vardır. Duvarlarda zaman zaman dörtgen kuleler bulunur. Bu kale kompleksi girişinde diğerlerinde daha büyük bir kule vardır. BU kule altından kaleye giriş zigzaglı bir kapılı yolla olur. Bu yol uzerinde birkaç kale kapısından geçtikten sonra içinde kokulu çam ve okulaptüs ağaçları bulunan güzel bahçeli avlulara gelinir. "Puerta da Granada" olarak anılan iç surlardan da geçildikten sonra 11.-14. yüzyıllar döneminde kullanılan Valinin Sarayı'na gelinir. Bu saray üç kemerli kenarları olan ve bir tarafı güneye açık olarak bahçeleri ve deniz manzarasını gören bir dikdörtgen avlu etrafında kurulmuştur ve içindeki odalardan bazıları Hıristiyan yıkıcılıklarından kurtulup günümüze kadar gelebilmiştir. Bu sarayın kuzeyinde bir su değirmeni; 40m derinlikde içine dönerek merdivenle inilebilen bir kuyu; bir hamam; çeşitli atölye odaları ve kalenin en kuzey kısmında Puerta de la Torre del Homenaje denilen süslü bir anıtsal kapı bulunur.                                                                                                     La Concepcion: Tarihi botanik bahçe. Malaga sokakları birbirine paralel uzayan, trafiğe kapalı,mağaza, kafe, restoranlarla uzayıp gider. Bazı sokakalrın kesiştiği noktalarda yer alan, çoğu çeşmelerle süslü meydanlardaki açık kafelerde oturup, etrafı seyretmenin keyfine varabilirsiniz. Malaga yolları geniş, temiz ve sakin bir şehir. Ayrıca, dil okullarının yoğun olduğu bir şehir. Şehirde başta Almanlar olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinin vatandaşları da yaşamaktadır. Kendinizi asla yabancı hissetmeyeceksiniz.

 Burada size, şurayı görün burayı görün demeyeceğim, zira bunları herhangi bir tatil kitabından da bulabilirsiniz. Ama şunu açıkça söyleyebilirim; gelirseniz asla pişman olmayacaksınız…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sezai Keskin Arşivi
SON YAZILAR