İsmail Koç

İsmail Koç

Müslüman bir kahraman: Muhammed Ali

Müslüman bir kahraman: Muhammed Ali

Muhammed Ali bir sporcudan çok daha fazlasıydı. Özellikle İslam Dünya’sı için bir semboldü. Müslümanlığı seçerek adını Muhammed Ali olarak değiştirmesi, ABD’de ırkçılığın tavan yaptığı dönemlerde ırkçılığa karşı çıkması ve yaptığı cesur açıklamalarla özellikle İslam dünyasının kalbini kazandı.

Belki de Fatihlere ve fethe hasret kalan ümmetin, küfrün suratına indirdiği yumruktu Muhammed Ali…

Cesareti ile dünya üzerindeki Müslümanlara büyük bir örnekti. İslam Coğrafyasında yaşayanlar her zaman kendilerine cesur bir idol aramışlardır. Muhammed Ali de bir dönem Müslüman gençlerin idolüydü. Günümüzde de Recep Tayyip Erdoğan’ın İslam dünyasında bir idol olarak görüldüğü gibi…

Belki farklı kulvarlardaydılar ama ortak noktaları Müslüman yüreklere umut olmaktı.

Başarısını çekemeyen şer odakları Muhammed Ali’nin önünü kesmek için onu Vietnam Savaşına göndermek istemiş ancak karşılarında hiç beklemedikleri cesurca bir tavır bulmuşlardı.

''Vietnam bana hiçbir kötülük yapmadılar ki ben onlarla savaşayım.'' sözünü kullanınca şimşekleri üzerine çekti.

Boks lisansı iptal edildi. 5 yıl hapis cezası ve 10 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Dünya Şampiyonluğu elinden alındı. Yaklaşık üç buçuk yıl resmi boks müsabakalarına çıkamadı. Pasaportuna el konuldu. Maddi sıkıntılar çekti. İflas ettiğini açıkladı. Üniversitelerde ücret karşılığı yaptığı konuşmalarla hayatını sürdürmeye çalıştı. ABD'de savaş karşıtı olmanın ceremesi ağırdı.

Ama o cesurdu asla doğru bildiklerinden vazgeçecek bir yapıya sahip değildi.

Muhammed Ali'nin zorlu mücadelesi sadece Amerika'daki değil dünyanın dört bir yanındaki insanları en başta siyasileri etkiledi. Türkiye de Müslüman genç Muhammed Ali'nin hikayesine ilgisiz kalmadı.

Türkiye'de Muhammed Ali maçlarıyla özdeşleşmiş ünlü TRT spikeri Orhan Ayhan o dönemleri şu cümlelerle anlatıyordu: “Ankara'da bir otelde kalırdım. Görevliler 01:30-02:00 gibi kaldırırlar, kahvaltı yapardım. Sonra uzun yürüyüşe çıkardım. Sabah ışıklarına hayli vakit varken attığım her adımda birçok evde ışıkların yandığını insanların Muhammed Ali'nin maçlarını izlemek için kalktıklarına şahit olurdum.”

Muhammed Ali’yi çocuklarımıza iyi ve doğru bir şekilde anlatmalıyız. Yoksa Rocky filminin gerçek olmayan karakterini kendilerine örnek alırlar. Muhammed Ali gibi kocaman yürekli, cesur Müslümanlardan haberdar olmazlar.

Muhammed Ali bize bir Müslümanın nasıl cesur olması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Sonuçları ne olursa olsun inançlarını savunabilmeyi bu uğurda her şeyi göze alabilmeyi öğretti. Ve samimi bir Müslüman olabilmeyi de…

Mekanın cennet olsun şampiyon.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR