Tarık Ziyad

Tarık Ziyad

Müstakbel aday

Müstakbel aday

Muhalefet seçim havasına çoktan büründü. Çeşitli yollarla hükümeti seçime zorlamakta ısrarlı.

Onlara göre kasım ayında seçim olması şart. İstemeleri en tabii hakları, sözümüz yok.

Ancak, seçimi istediklerine dair net bir emare görünmüyor. Yüzlerine buzlu cam yerleştirdiler.

Samimi olmadıkları aşikar. Hala kendi aralarında yaşadıkları aday krizi buna müsaade etmiyor.

Altılı masa, adaylık konusundaki anlaşmazlık sebebiyle net bir tavır, ifade ortaya koyamıyor. Ancak parti sözcüleri bangır bangır seçim diye bağırıyor.

“Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” demekten kendimizi alamıyoruz doğal olarak.

 

*****

 

Altılı masanın ortaya belirlediği bir aday profili var. Zaten adaylık konusunda anlaşamamalarının en temel sebebi bu profil yüzünden.

Çıkarılacak olan aday tamamıyla her renge bürünmeli.

Yeri geldi demokrat, yeri geldi laik, yeri geldi muhafazakar... Her ortama uyabilmeli. Yani her seçmenin fikrine, ideolojisine bürünmeli.

Müstakbel aday, seçim öncesi cumadan çıkmamalı, camilerde Kuran okumalı, dilinde ayet mealleri olmalı; ancak laiklikten de ödün vermemeli, bunu da çok fazla dillendirmemeli.

Bu sayede muhafazakar seçmenin oyları tamam hale gelir.

Müstakbel aday eşitlikten söz etmeli, kapitalist sisteme karşı argümanlarını hazır tutmalı, mandacılık zihniyetinden uzak durmalı ve eleştirmeli… Ama sözde kalmalı.

Laik, inkılapçı olmalı ancak muhafazakarları korkutmamalı. Yeniliklere açık olmalı, eleştirilere açık gibi görünüp, belli etmeden kapıları kapatmalı.

Müstakbel aday, bu seçimin favorisi gibi görünür ama toplum, kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Tecrübeliler yani. Yakın tarihte Ekmeleddin İhsanoğlu bunun en bariz örneği.

Bakıldığında bu profili belirleyen altılı masa. Lakin bu masanın içinde bu profile uyan yok.

Benim anlatmak istediğim mesele bu değil. Belirlemeye çalıştığımız aday da değil.

Altılı masa açısından dikkatle bakıldığında, bu yazımızın içinden Ülkemizin büyümesine, kalkınmasına, varsa problem çözüm üretilmesine dair bir fikir var mı?

Altılı masanın kıymetli liderleri, bu meseleye dair bir paket, program, plan hazırladı mı? Çözüm için neleri konuşuyorlar?

Maalesef bugün altılı masa hala aday derdinde. Yani çözüm, paket, hedef, strateji dediğimiz huşulara hala başlayamadılar. Seçime hazır değiller kısaca. Çeşitli demogojilerle toplumu kışkırtmaya yönelik politika izleniyor şu an.

Mutfak yandı, tencere yuvarlandı, millet aç… Yıllardır izlenilen politika hala tekerrür ediyor. Kendilerinden çok da bir beklentimiz de yok.

 

*****

 

Kılıçdaoğlu, Cumhurbaşkanımızın “Bay Kemal, sen önce aday mısın değil misin onu açıkla. Ya adaylığını açıkla, eğer aday değilsen adayını açıkla” söylemine cevap vermiş değil; ancak Kılıçdaroğlu aday olmaya niyetli.

Altılı masa her ne kadar müstakbel aday konusunda anlaşamasa da, Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda baskın taraf.

Hem demokrat, hem muhafazakar, hem laik, hem inkılapçı… Profil hazır. Ancak taban hala Yavaş ve İmamoğlu arasında gidip geliyor. Kılıçdaroğlu’nun kazanma şansının olmadığının bilincindeler.

Ama şu gerçeği de atlamamak lazım. İmamoğlu karda battı, Yavaş selde boğuldu. Bu saatten sonra ağızlarıyla kuş tutsalar da bir faydası olmayacak.

Kılıçdaroğlu kolları sıvamaya başladı. Hareketli günler çok yakında. Fragmanı yayınlandı. 3 Temmuz altılı masa galasında izleyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Tarık Ziyad Arşivi
SON YAZILAR