Kasım Göçer

Kasım Göçer

Nereye transfer lazım?

Nereye transfer lazım?

Konyaspor'un Adana Demirspor deplasmanından aldığı bir puanın iyi bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Adana Demir Spor üç hafta sonunda 1 puanda kalsa da bu kadroya kötü demek asla mümkün değil. Balotelli bir yana (yakında kadro dışı kalır ) ancak geride daha Assambalonga, Belhanda, Lucas Castro, Svensson, Stambouli ligimizin kalitesinin çok üstünde oyuncular var. Konyaspor eksikleri olsa da böyle bir kadroya karşı iyi bir futbol ve iyi mücadele ortaya koydu. Rakip bireysel yetenekleri ile maçı çevirmeye çalışırken Konyaspor rakibin yetenekli ayaklarına etkili bir takım oyunu ile cevap verdi.
 
İyi bir takımdan söz ediyorsak ( ki bence Konyaspor bu sezon iyi bir takım olma yolunda büyük adımlar atıyor) o takımın taraftarının ilk onbiri gözü kapalı sayabilmesi gerekir. Hatta sonradan oyuna giren oyunculara kadar tahmin edilebilir yerleşik bir kadro, ezberlenmiş bir sistem başarının anahtarıdır aslında. İlhan Palut üç haftadır aynı ilk 11'de ısrar ediyor, iyi de yapıyor, istikrarlı bir şekilde 4-3-3 oynatıyor, şans verdiği oyuncular da bu sisteme iyi karşılık veriyor.
 
Ancak halen eksikler var. Bence ilk onbirin 9'unda bir sorun görünmüyor. Sadece iki pozisyonla ilgili soru işaretlerim var. Sokol Çikalleshi lige iyi başlasa da santrafor mevkiinde transfere ihtiyaç olduğu konusunda kamoyu hemfikir gibi görünüyor. Sokol, biraz şanslı olsa belki direkten dönen topta golü bulup bu haftayı da boş geçmeyebilirdi. Burada sorun şu: Sokol aldığı topu her aldığında topla ilerlemeye çalışıyor. Bu da sık sık top kaybetmesine sebebiyet veriyor. Sokol yakaladığı özgüvenle girdiği pozisyonları gole çevirmeye devam edecektir. Ancak takımın pas trafiğine fazla katkı sağlamıyor. Sırtı dönük oynama, ileride istasyon olma, takımının rakip ceza alanında pozisyon alması için zaman kazandırma ve takımını dinlendirme noktasında eksikleri var.
 
Görünüş bir santrafor transfer edilecek gibi. Buna itiraz edemeyiz. Lig uzun bir maraton. Ancak sağ kanat transferi meselesini anlamıyorum. Endri Çekici, Serdar Gürler sağ kanatta oynayabilir. Üstüne Michalak da alındı. Hala neden sağ kanat aranıyor anlamıyorum. Oysa 4-3-3'ün ortasının solunda daha çok sorun var gibi. Bir sol kanat oyuncusu olan Mpoku elinden geleni yapsada sol orta saha rolüne adapte olmakta zorlanıyor. Mpoku'nun Bytyqi ile birlikte sol kanat alternatifi olarak düşünmek daha doğru olabilir. Bu durumda 4-3-3 sistemine alışmış, daha orta saha vasıflı bir sol orta oyuncusu almak daha mantıklı değil mi? Ya da Amir'i sol ortada değerlendirip ortanın ortasına bir transfer düşünmek?
 
Mpoku'daki sorunu görmüş olacak ki ikinci yarı başında İlhan Palut Serdar Gürler'i Mpoku yerine oyuna aldı. Endri Çekici Mpoku'nun pozisyonunda geçerken sağ kanatta Serdar Gürler pozisyon aldı. Mağlup duruma düşünce geçen hafta olduğu gibi maçı çevirmek için Amar Rahmanoviç'i sahaya sürdü. Böylelikle merkezde Amir'in sağı ve soluna Endri ile Amar geçti. Orta üçlüde Endri ve Amar maç çevirmek için iyi bir hamle oyuncusu olsa da ilk onbir başlangıcı için riskli tercihler gibi duruyor. Orta üçlüyü Endri Amir ve Amar şeklinde kurarak başlamak muhtemelen orta saha direncini zaafa uğratacaktır. Bu sebeple bence sağ açık değil orta sahaya transfer takviyesi yapılmalı.
 
Mağlup durumdayken Daci ile çift forvete dönerek hoca riski artırdı. Tabi burada bir santrafor alternatifi olsa hoca ileriyi çiftleyerek rest çektiğinde Daci yerine yeni santrafor/Çikalleshi ikilisi gol şansını daha artıracaktır. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR