Büşra Gülşah İyikan

Büşra Gülşah İyikan

Öfke ile kalkan zarar ile oturur…

Öfke ile kalkan zarar ile oturur…

Her insan yaşamı süresince ölçülü davranışlar sergilemelidir. Bazı durumlara karşı her insan sinirlenebilir sadece oldukça fazla sinirlenen insanoğlu kendilerine hakim olamayıp kendilerine ve çevresindekilere zarar verebilir.
 
Aslında insanoğlu birazcık sabırlı olsa ve öfkelerini denetim edebilmelidir. Öfke kontrolünü sağlayabilmenin yaşantımız için büyük önemi vardır. Öfke insana birçok zarar verir.Beklentilerimiz yerine gelmediği süre ya da biz başkalarının bazı isteklerini yerine getirmek istediğimizde bir çok süre kızgınlık ve devamında da hiddet hissetmeye başlıyoruz.
 
Öfkeyle kalkan zararla oturur” atasözü de insanların sinirli anlarında yapmış olduğu davranışlar ve söylediği sözlerin sıhhatli olamayacağını ifade etmektedir.
 
Son yıllarda dünyada özellikle de ülkemizde şiddet içerikli olaylarda bir artış yaşandığı görülmektedir, bunun farklı birçok sebebi olmakla birlikte öfke duygusunun sağlıklı yollarla ifade edilememesi bu nedenler arasında belki de en önemli olanıdır”.
 
Çoğu zaman insan depoladığı yoğun enerjiyi nötrleyici doğru kaynağı bulamadığından bize taşkınlık gibi görünen davranışları sergiler. Fiziksel, cinsel ve sözel şiddet içeren ortamlarda yer aldığında.
 
Ebeveynlerin ve sosyal çevrenin birbirlerini anlama-anlaşılma noktasında yarım kaldığında öfkesini kontrol altına alamaz. Öfkemizi kontrol altına almalıyız. Çünkü ilerde çoçuklarımız bizden etkilenip yasantilarina kötü başlayıp öfke ve sinirle bitirirler.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Gülşah İyikan Arşivi
SON YAZILAR