Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Okumaya dair..

Okumaya dair..

Çocuklarımızı güzel yetiştirebilmek için doğru rol model olmalıyız. Çünkü hepimizin bildiği gibi çocuk eğitimi ailede başlar ve çocuklar duyduklarını değil gördüklerini örnek alıp hayata geçirirler.

Elinde kumanda ile sürekli TV karşısında oturan yahut cep telefonu ile sürekli oynayan ebeveynlerin, çocuklarını ekrandan uzak tutma çabaları boşunadır. Aynı şekilde eline kitap almayan anne babaların çocuklarına bu alışkanlığı kazandırması zordur.

Kitap okuma alışkanlığı da diğer alışkanlıklar gibi küçük yaşta aileden alınacak bir kazanımdır.

Sonuçta çocuğun eğitimi okulda ya da kreşte değil, dünyaya geldiği anda başladığından, anne babalar okuma sevgisinin temellerini çok küçük yaşlarda atabilirler.

Kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydası vardır.

Kitap, çocukların dil becerilerini geliştiren, onları bilişsel, duygusal, ruhsal ve ahlaki açıdan geliştiren en önemli araçtır. Çocuklar kitaplar sayesinde düşünmeyi ve etrafında olan şeyleri sorgulamayı öğrenir.

Çocuğun hayal gücünü geliştirir, üretici düşünme yeteneğini geliştirir, zeka gelişimine olumlu katkıda bulunur. Odaklanmasına ve dikkatini toplamasına yardımcı olur.

Okumak çocukları her açıdan ileriye taşırken kitap okumayan nesillerin giderek düşünme fonksiyonu körelmekte, fikir üretme yetenekleri gerilemekte, yetersiz olan kelime hazinesi ile başarılı iletişim kurma özelliği kaybetmektedir. Bu durum da beraberinde başarısızlığı getirmektedir.

Konu ile ilgili New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, Pisa verilerine göre Türkiye’deki çocukların en az 3 sene eksik öğretim görmüş gibi geride olduğu, aynı zamanda kendi dillerinde okunan kitapların yüzde 40’ını anlamadıklarını söylüyor. Özellikle Pisa 2016’da Türk öğrencilerin gösterdiği düşük performansın nedenini kitap okumada yaşanan eksiklik olduğunu dile getirdi.

Birçok bilimsel araştırma gösteriyor ki okumayan bir toplum başarısızlığa mahkum kalıyor. Bunun yüzden çocuklarımızın okuma alışkanlığı edinmeleri için çaba göstermeliyiz.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için çocuklara öncelikle kitapları sevdirmeliyiz. Bu nedenle de kitap seçimi önemlidir. Bu yüzden çocuklarımızın ilgisini keşfederek bununla alakalı kitaplar alabiliriz.

Bunun yanısıra onlarla birlikte kitapçıları gezerek, kütüphaneye giderek kitaplara olan ilgilerini artırabiliriz.

Çocuklarımıza ait bir kitaplığın olması da çocuğun kitaplara olan ilgisini artıracaktır.

En önemlisi ise okumuyor isek elimize ilgimizi çekecek bir kitap alarak güzel bir başlangıç yapmalıyız. Anne babasını kitapla alakalı gören çocuğun ilgisi de bu yönde gelişecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR