Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Ol Der Ve Olur

Ol Der Ve Olur

Kıymetli kardeşlerimiz bu hafta sizlerle Rabbimizin emriyle herşeyin var olabilmesi konusundan bahsedeceğiz insaAllah.

Rabbimiz Kuranı kerimde bulunan Yasin süresinde bizlere şöyle buyurmaktadır.

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ

كُنْ فَيَكُونُ

O, bir şey yaratmak istediğinde, ona: “Ol.” Der. O da hemen oluverir.

Kün fe yekün kelimesinin anlamı ‘Ol der ve Olur!’ dur ve Allah’ın yaratma kudretini ifade etmek için kullanılır. Kün kelimesi Arapçada ol demektir. Emr-i kün feyekün ise Allah’ın yaratmayı dilediği şeye ol demesi ve o şeyin yaratılması emri anlamlarına gelmektedir.

Rabbimizin bir çok sıfatı vardır bunlardan biriside Tekvin sıfatıdır.

Tekvin; “Var etmek, yaratmak, meydana getirmek, icad etmek.” Mânasına geliyor. Tekvin; “Cenâb-ı Hakk’ın yoktan var etme sıfatıdır.” Emr-i Kün feyekün ise; “Allah’ın yaratmayı dilediği şeye, ‘Kün!’ yani ‘Ol!’ diye emretmesi ve böylece onun varlık sahasına çıkması” demektir. Allah’ın kudretinin bir sınırı olmadığını ifade etmek için kullanılan bir tabirdir.

Allahü teâlânın yaratması iki türlüdür:

Birincisi, “OL” der hemen o şey oluverir.

İkincisi ise, sebeplerle yaratır.

Bu ikisinin arasındaki farkı bilmek gerekir. Her ikisini de Allahü teâlâ yarattığı halde bunlar farklı şeylerdir. Çocuk olması için ana ve babayı sebep kıldı; ama Hazret-i İsa’yı babasız, Hazret-i Âdem’i ise hem anasız, hem de babasız yarattı. Mucize ve kerametlerde sebepler ortadan kaldırılabilir. Allahü teâlâ, çok şeyi sebeplerle yaratmaktadır. Mesela rızkı Allah verir, ama çalışmayı sebep kıldı. Çalışmadan rızık bekleyen açlıktan ölebilir. Hastalıklara şifayı veren de Allah’tır. Ancak doktoru, ilacı sebep kıldı. Doktora gitmeyen, tedaviyi ilacı kabul etmeyen hastalıktan ölebilir.

Bu sebepleki insanlar elinden geleni yapmalı sonra Rabbinden gelene gönülden razı olmalıdır.

Çünkü bizim hayr bildigimizde şer,şer bildigimizde hayr olabilir.

Rabbimiz bir ayeti kerimede bizlere şöyle buyuruyor

Al-i İmran Suresi, 145. Ayet:

Allah’ın izni olmaksızın hiçbir nefis için ölmek yoktur. O, süresi belirtilmiş bir yazıdır. Kim dünyanın yararını (sevabını) isterse ona ondan veririz, kim ahiret sevabını isterse ona da ondan veririz. Biz şükredenleri pek yakında ödüllendireceğiz.

Rabbim bizleri kendine teslim olan kullarından eylesin. Amin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR