Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Parayı ver çokomeli al…

Parayı ver çokomeli al…

İttifak Holding'in emektar markası Adese kapanıyor haberi bu hafta gündeme bomba gibi düştü. Konuyu tam 1 hafta önce tüm dünyaya ilk duyuran da bizim gazetemizdi. 
 
Daha sonra olay kamuoyunun çokça konuştuğu haberler arasına girdi. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na konu hakkında resmi açıklama da nihayetinde yapıldı.
 
Yılların markası Adese artık aramızda olmayacak.
 
Adese’nin hazin sonu aslında çok üzücü ve düşündürücü, bir o kadar da beklenen bir sondu.
 
Uzun süredir zaten sallantıda olan, çeşitli sıkıntıları büyük hasarlarla atlatan bir marketti. Son 2 senedir raflarında ürün bulmak kolay olmuyordu, bulduğunuz ürünün fiyatı ise olması gerekenden daha pahalıya satılıyordu. Dolayısıyla sinek avlıyordu.
 
Malumun ilanıydı aslında yaşananlar…
 
Duyumlarıma göre her ay katlanılamayacak miktarda zarar yazıyordu Adese’ler. Yani böyle bir marketin olmaması, olmasından daha hayırlıydı İttifak Holding adına aslında.
 
Kovid sürecinde marketler adeta para basarken, yılların Adese’si nasıl zarar eder değil mi?
 
Sahi, bir market nasıl batar ki?
 
Parayı ver çokomeli al, parayı ver çokomeli al, parayı ver çokomeli al. Cem Yılmaz’ın para çokomel eğrisindeki gibi…
 
Olay aslında bu kadar net. Ürünü ver, sıcak parayı al. Vade yok, çek yok, senet yok, veresiye yok. Tıkır tıkır işleyen bir sistem.
 
Peki ne oldu da bugünlere gelindi?
 
Tıkır tıkır işlemesi gereken sistem, neden tıngır mıngır yuvarlandı?
 
Geçmişte yapılan hatalar o kadar fazla ki. Hangisini söyleyelim bilemedim…
 
Ayağını yorgana göre uzatmayan, hak ettiğinden fazlasına göz diken, anlamadığı işlere giren ve gelecek öngörüsü olmayan kişiler ve markalar Adese’nin bu gidişatından büyük ders almalı!
 
Adese’nin sonunu geçmişte yapılan liyakatsizlikler ve öngörüsüzlükler hazırladı…
 
Özellikle Konyalı firmalara söylüyorum bunu. Kaynınızı müdür, eniştenizi ceo, amcanızı muhasebeci, teyzenizi kurumsal iletişimci, kuzeninizi şoför, bacanağınızı genel müdür yaparsanız tıngır mıngır gitmeye siz de yaklaşırsınız.
 
Adese bir ilk değildi, son da olmayacak. Son günlerde aldığım bazı bilgiler içimi karartıyor. Uykularım kaçıyor.
 
Konya’da uçurumun kenarına hızla yaklaşan birkaç marka daha var. Bugün yarın onların ilk işaretleri de ortaya dökülmeye başlar. Şimdiden bunu buraya not düşüyorum.
Böyle önemli bir değeri kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Konya için büyük bir kayıp oldu ne yazık ki…
 
En çok da işsiz kalan Adese personeline üzülüyorum. Konya’nın diğer zincir marketleri imkanlarını zorlayıp bu kardeşlerimizi mağdur etmemeli. Konya’yı yönetenlere de sesleniyorum, bu işi organize edin de insanlar mağdur olmasın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR