Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Safları sıkı tutalım!

Safları sıkı tutalım!

"Safları düzgün tutun, omuzları bir hizaya getirin, boşlukları doldurun, safa girerken kardeşlerinize, ellerinizi hafifçe dokundurun, şeytana açık yerler bırakmayın.

Kim safları sık tutarsa Allah onu hayra eriştirir. Kim de saflar arasında boşluk bırakırsa Allah onu hayra eriştirmez."

(Hadis-i Şerif, Müslim)

Güzel dinimiz İslam, namazda safların düzgün olmasına büyük önem verir. Bu olmasa da olur ancak olsa da güzel olur türünden bir ehemmiyet değildir! İmam ve müezzinlerin her namaz öncesi ısrarla söyledikleri "Safları sıkı tutun!" cümlesi açık ve net bir emirdir.

Erkek cemaatler bu hususta kolaylıkla hizaya girip saf düzeni alabiliyorlar. Ancak bayanlar arasında çok büyük bir ciddiyetsizlik var. Hatta saf disiplini hiç yok bile diyebiliriz.

Tuhaf olan ise uyaran birileri olduğu zaman dahi üç beş kişi haricinde önemsenmiyor, hatta memnuniyetsiz yüz ifadeleri ile karşılık veriliyor.

Oysa peygamber efendimiz (sav):

"Ya saflarınızı düzeltirsiniz ya da (yaptığınız bu işten dolayı) Allah kalplerinize ihtilaf koyar" buyurarak işin ciddiyetini çok keskin bir şekilde ifade etmiştir.

Bayanların camide namaz kılması son yıllarda yaygınlaştı. Ayrıca bayanlar cemaate, erkeklere nazaran çok daha az katıldığı için bu nizamın önemini tam olarak kavrayamamış durumda. Yine de ilme ulaşmanın bu kadar kolay ve imkanların bu denli geniş olduğu şu dönemde dinimizin hassas olduğu eksiklikleri gidermemiz gerekir.

Efendimiz (sav), cemaatle namaz kılarken safların bozuk olmasına kesinlikle müsaade etmemiştir. Saf düzeni ile alakalı sahih kaynaklarda geçen birçok hadis-i şerif vardır.

Müslim’den rivayet olan bir hadis-i şerif şöyledir:

-Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sanki okları düzeltir gibi saflarımızı düzeltirdi. Bizim buna alıştığımızı görünceye kadar böyle yapmaya devam etti. Kendisi bir gün namaza çıktı ve namaz kıldıracağı yerde durdu. Tam tekbir almak üzere iken göğsü saf hizasından dışarı çıkmış bir adam gördü. Bunun üzerine şöyle buyurdu:

"Ey Allah’ın kulları! Ya saflarınızı düzeltirsiniz, ya da Allah Teâlâ sizin aranıza düşmanlık, buğz ve kalblerinize ihtilâf koyar da birbirinize yüz çevirirsiniz."

Efendimiz (sav) namaza kalktığı zaman elleri ile Ashâbının göğüslerine ve sırtlarına dokunur, safları düzelttikten sonra:

"Saflarınız bozuk olmasın, sonra o bozukluk kalblerinize de girer" buyurmuştur. Bu hususla alakalı başka bir hadis-i şerif şöyledir:

"Saflarınızı sık tutunuz. Safların arasını yanaştırınız. Boyunlarınızı bir hizâya getiriniz. Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki saffın boş kalmış aralıklarından şeytanın bodur, kılsız siyah koyun gibi girdiğini görüyorum." (Ebû Dâvûd)

Bu hadisi şeriften de anlayacağımız gibi şeytan safların arasında boşluk bulunca oraya yani müminlerin arasına girer.

Safların arasında boşluk bırakmadan düzgün tutmalı ve öndeki safta boşluk görüldüğü zaman, oraya en yakın olan kimse hemen öne geçmelidir.

Efendimiz'in sünnetine uymak Müminler olarak bizlere düşen bir kulluk yükümlülüğüdür. Öyleyse efendimizin emrine, sünnetine uyalım ve safları sıkı tutalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR