Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Şeb-i Arus yaklaşırken…

Şeb-i Arus yaklaşırken…

Şeb-i Arus etkinlikleri sürecine girdik malumunuz. Hazreti Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl 'İrfan Vakti' temasıyla gerçekleştirilecek.
 
Pandemi nedeniyle, etkinliklerde geçtiğimiz yıllardaki coşku olmasa da yine dünyanın farklı ülkelerinden ve ülkemizin farklı şehirlerinden on binlerce misafiri ağırlayacağız.
 
Bu süreçte Hazreti Mevlâna ile birlikte şehrimiz yine gündem olacak.
 
Her sene olduğu gibi bu yıl da yine Hazreti Mevlana'ya ve şehrimize yakışır bir etkinlik düzenlemek üzere başta Valimiz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemiz, Selçuklu, Karatay ve Meram belediyelerimiz, üniversitelerimiz ve vakıflarımız çok titiz bir çalışma yürütüyorlar.
 
Bütün kurumlarımıza şimdiden Allah’tan kolaylık diliyorum.
 
Sevgili okurlar Şeb-i Arus haftası ile ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, dün biz basın mensuplarına bazı bilgiler verdi.
 
Bu yıl, yine dolu dolu bir etkinlik programı hazırlanmış. Pek çok salon programı, sergi ve açık hava programı izleyicilerle buluşacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca 15 de sema programı düzenlenecek.
 
Bu sene de yoğun bir çalışma süreci yürütülmüş. Herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmış. Her sene de öyle oluyor zaten. Çok emek harcanıyor…
 
Bu kadar emeğe rağmen, sema etkinlikleri haricinde diğer programlar çok verimli ve geri dönüşü olan programlar olmuyor ne yazık ki. İnşallah bu sene türbe önü buluşmaları başta olmak üzere, diğer programlar da hak ettiği ilgiyi görür.
 
Öte yandan Şeb-i Arus Haftası ile ilgili önemli bir hatırlatmayı da yapmadan geçmeyelim.
 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, bu sene programlarda aşı zorunluluğu uygulanacağını duyurdu. Misafirlerin salon girişlerinde HES kodu ile alınacağını duyurdu. Aşı olmayanlardan ise son 48 saatte alınmış negatif test sonucu isteniyor.
 
YENİ KUBBE’Yİ ÇOK MERAK EDİYORUM
 
Sevgili okurlar, Mevlana Müzesi'nin en çok dikkati çeken bölümü olan Kubbe-i Hadra'yı süsleyen turkuaz renkli çiniler, 1960'dan bu yana en kapsamlı restorasyonunu nihayet geride bıraktı.
 
13. yüzyılda yapılan turkuaz renkli kubbeye bugünkü şekli Kanuni Sultan Süleyman döneminde verilmişti. Kubbe-i Hadra, başarıyla tamamlanan restorasyonun ardından o dönemki rengine yeniden kavuştu.
 
Hz. Mevlana Türbesi’nin yeşil kubbesine asıl rengi olan turkuaz çiniler tamamen yerleştirildi. Kubbe-i Hadra 7 Aralık itibarıyla turkuaz rengiyle Konya siluetini süsleyecek.
 
Bugüne kadar pek çok kez tamir ve bakımdan geçen kubbe, Osmanlılar döneminde 1698, 1798, 1816, 1835 ve 1912 yıllarında, Cumhuriyet döneminde de 1949 ve 1964 olmak üzere toplam 7 defa değiştirilmişti.
 
2017'de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinden oluşturulan bilim kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda çinilerin, geleneksel tarzda imal ettirilerek yenilenmesine karar verilmişti. Geçen yıl başlayan restorasyon çalışması nihayet sona erdi.
 
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Kubbe-i Hadra’nın 7 Aralık'ta yeni rengi ile açılacağını dile getirdi.
 
Bu restorasyona verdiği emek ve değer için Akkanat Eğitim ve Sağlık Vakfı adına Ali Akkanat’a da tüm Konya adına teşekkür etmemiz lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR