Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Terzi Aziz Usta ve Emeğin Öyküsü

Terzi Aziz Usta ve Emeğin Öyküsü

            İnsanlık tarihiyle yaşıt mesleklerden biri de sanırım terziliktir. Temel ihtiyaçlardan biri olan giyinme, “biçki-dikiş” işlemi ile zaman içinde vazgeçilmez bir meslek kolu haline geldi. Peygamberlik mesleği olarak da bilinen terzilik kadim kültürümüzün de en kıymetli ustalıklarından biri olsa gerek.

            Bu köşeyi takip edenler ve şahsımı tanıyanlar amatörce fotoğraf sanatı ile uğraştığımı bilir. Fotoğraf sayesinde birçok insan tanıdım, dostlar kazandım ve kendi şahsına münhasır karakterlerle karşılaştım. Tanıdığım bu müstesna kişilerden biri de Terzi Aziz Güleç Usta oldu.

            Aziz Güleç, halen Konya’da meşhur Terziler İşhanı’nda mesleğini icra eden bir terzi. Sipariş terzilik geleneğini ustalarından öğrendiği şekliyle icra ediyor. Yarım asrı aşkın süredir onlu yaşlarında başladığı bu mesleği, esnaflık geleneği içinde devam ettiriyor. Onun şahsında ustalığın, kalfalığın, çıraklığın nasıl kıymetli ve köklü bir geleneği olduğunu anlamak mümkün. Diğer yandan Türk kültürünün en önemli mirası olan Ahilik anlayışının yaşayan örneklerinden biri olarak her sabah dükkanını açıyor.

            Terzi Aziz Usta, çocuk yaşta bugünkü Bedesten civarında esnaflık hayatına adım atmış. Çıraklık, kalfalık derken yetmişli yıllarda açtığı dükkân eskisi gibi olmasa da müşterileri sayesinde boş kalmıyor. Ayrıca İşhanı’ndaki tek kalfa Kerim Durmaz’da onun yanında çalışıyor. Usta-çırak ilişkisi aynı disiplin ve muhabbetle devam ediyor.

            Eskisi gibi sipariş terziliğe rağbet yok elbet diğer yandan el işinin kıymetini ve rahatlığını bilenler ustaya gelmeyi bırakmıyor. Terzilik ince iş azizim. Kullanılan ilk aletlerden olan iğne, iplikle buluşup düz kumaşı kişiye özel bir ceket haline getiriyor. Bu süreç çokça emek ve sabır istiyor. Yüzlerce dikiş hamlesi yapılıyor tek bir ceket için. Onca prova, onca kontrol, alınan ölçüler ve dahası hep müşteriye özel ve biricik olacak elbise için… Matematiğin kumaşa uygulanıp bir mühendislik eseri gibi kıyafete uygulanışı. Titizlik, itina göstermek, dikkatli olmak ve öğrenilen ustalığı estetikle birleştirip müşteriyi mutlu etmek… Terzi Aziz Usta, tüm bu saydığımız süreci Ahilik anlayışı içinde, esnaf kültürüyle devam ettiriyor.

            Fotoğraf sayesinde tanıştığıma fırsatı bulduğumuz Aziz Ustamız, fotoğraf çekimlerimizin de kahramanı oldu sağ olsun. Daha önce ilk ikisini yayınladığımız Emeğin Öyküsü isimli belgesel fotoğraf kitabının üçüncüsünü kadim meslek terziliğe ve mesleğin usta isimlerinden Aziz Güleç ustamıza ayırdık.

            Bu bağlamda “Emeğin Öyküsü Terzi Aziz Usta” foto-röportaj kitabı Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından basıldı. Kitap, belgesel titizliğinde çekilen fotoğraflar, terziliğe ait genel bilgiler ve bir “takım elbisenin” tüm dikim aşamalarını gösterecek şekilde hikâye edildi. Çekimler, Aziz Ustamızın dükkanında uzun bir çabanın sonucunda tamamlandı. Ustamızın sıcak, samimi ve doğal davranmaktaki mahareti bize çok yardımcı oldu.

            Belgeselimize konu edindiğimiz terzilik mesleğini tanıtma, ustalık ve kalfalık makamını yeniden hatırlatma noktasında kültür dünyasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu çalışma ümit ediyoruz ki fotoğraf camiasında da ilgiyle takip edilecek.

            Bu vesile ile kitabın hazırlanışında birlikte hareket ettiğimiz ekip arkadaşlarımı anmadan geçemem. Arkadaşlarım; Muzaffer Temel, Kerim Arı ve Cengiz Teksoy’a ve Birlik Başkanı Muharrem Karabacak başkanımıza çokça teşekkür ediyorum. Hep birlikte emek verip, kırmadan dökmeden bir çalışma içinde olmak büyük şans. Kitabın yarınlar için mühim bir yazılı eser olacağı kanaatindeyiz.

            Ve özellikle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin son ustalarına, tüm terzilere Aziz Güleç ustamızın şahsında selam ediyoruz.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR