Özkan Öztürk

Özkan Öztürk

SİHİRLİ RAKAMLAR.(276..330..)

SİHİRLİ RAKAMLAR.(276..330..)

7 Haziran Seçimleri yaklaşırken siyaset dünyasında tansiyon artıyor.

8 Haziran Sabahı nasıl bir siyasal atmosfer doğacak bu merakla bekleniyor..8 Haziran sabahı Türkiye kuvvetle muhtemeldir ki 2 partiyi konuşacak.

AK Parti ve HDP yi..

7 Haziran sürecinde en fazla merak edilen ve konuşulan konuların başında da geçen yazımda da bahsetmiş olduğum gibi HDP nin barajı aşıp aşamayacağı konusu sıkça tartışılıyor.

Konuya ilişkin geçen yazımda HDP ‘nin barajı aşması için en az 1.5 milyon seçmenin oyuna ihtiyacı olduğundan bahsetmiştim fakat son anketler doğrultusunda  bu rakamın biraz daha arttığını açıkça söyleyebiliriz Son rakamlara göre HDP nin barajı aşması için artı 2.5 milyon oya ihtiyacı var.

Evet HDP ‘nin barajı aşması için Toplamda yaklaşık olarak 4.9 milyon ile 5 milyon seçmenin oyunu alması zorunlu görünüyor.

NEDEN Mİ ..?

7 Haziran 2015 seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısı resmi rakamlara göre 56.6 milyon olduğu açıklandı.

Bu seçimler her ne kadar yaz ayına denk gelse de ülkede yaşanan siyasal atmosfer ve siyasal bilincin ve katılımcılığın gittikçe arttığını da düşünecek olursak  ve bir önceki 2011 seçimlerinin %87 ler de bir katılımın gerçekleştiğini de göz önüne alındığında  en az %85 ler civarında bir katılımın olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Buradan hareketle HDP nin barajı aşması için tam tamına HDP ye gereken oy oranı 4.9 milyon ile 5 milyon civarında seçmenin oyunu alması gerekmektedir.

Doğu ve Güneydoğu seçmen sayısının azlığı da dikkate alındığında HDP için tek çıkış kapısı Metropol şehirlerden alacağı oylar bir hayli önem arz ediyor.

Diyarbakırda ,Mardinde,Şırnakta ve Batmanda,Vanda ,Hakkaride HDP %60 VE %70 bandında.Bu illerde zaten birinci parti konumunda.Dolayıs ile bu illerden ziyade HDP ;kürt nüfus yoğunluğunun olduğu ama aynı zaman da kendisine de biraz uzak duran Şanlıurfa,Gaziantep,Adana,Bingölde ki kürt seçmenden ciddi manada oy alması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

HDP’yi baraja yakınlaştıracak illeri şöyle sıralayabiliriz

Gaziantep,Şanlıurfa,Kilis,Tunceli,Muş,Malatya,Elazığ,Siirt,Ağrı.

Çünkü bu illerde Kürt seçmenler HDP ye çok da sempati ile bakmayan iller ve düşük yoğunluklu oy aldığı iller olarak gözümüze çarpmaktadır.

Evet HDP ‘nin  kendisine biraz muhalif olan ve biraz uzak kalan Kürt seçmeni ikna edebildiği ölçüde baraja yakınlaşmış olacaktır.

Lakin barajı aşması tekrar ifade etmek gerekirse Metropol şehirlerden alacağı oya bağlıdır.

HDP adayı Mithat SANCAR aynen şunu ifade ediyor;

‘HDP nin seçim başarısı Türkiyenin Kürt sorununun yaşanmadığı diğer illerine daha önce yerleşmiş ve entegre olmuş Kürt seçmeni kritik öneme sahiptir.’ Diyor.

Açıkça ifade ediyor Sancar Doğu ve Güneydoğu seçmeninin tamamının  oyunun kendilerine barajı aştıramayacağını diğer metropol şehirlerdeki oylara da talip olmaları gerektiğini söylüyor.

Kısacası; HDP

1_)Doğu ve Güneydoğuda kendisine uzak duran illerin seçmenlerinden alacağı oylar

2_)Entegre olmuş batılı bölgelerde yaşayan Kürtlerden alacakları oylar

3_)Kürt olmayan Türkiye seçmeninden alacağı oylar ile ve özellikle metropol şehirlerde yapacağı patlamalar ile barajı aşabilir.

2011 Genel Seçimlerinde almış oldukları oy oranı 2 milyon 700 binlerde olduğu düşünülecek olursa ve 2011 2015 döneminde sergilemi olduğu siyasi tavırlarla TÜRKİYE PARTİSİ olmayı başaramamış bir HDP ye  artı 2.5 milyon oyu seçmen verir mi vermez mi onu 8 haziran sabahı göreceğiz.

Benim şahsi kanaatim odur  medyanın allayıp pullamasına rağmen barajı aşması oldukça zor..

HDP nin barajı aşması demek  AK PARTİ %50  oy bile alsa ,330 vekil AK PARTİ açısından hayal anlamına gelir.

HDP nin baraj altında kalması demek AK PARTİNİN %40 bandında oy alması halinde bile 330 vekil anlamındadır.

Şimdilik bu kadar..

Selam ve DUA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özkan Öztürk Arşivi
SON YAZILAR