Merve Ateş

Merve Ateş

SİYASET BAYRAMI!

SİYASET BAYRAMI!

2.yüzyıldan Perslerden günümüze gelen bayram…

                Araştırmalara göre Nevruz geleneğinin geçmişi, 15 bin yıl öncesine dayanıyor. Yazılı kaynaklara göre Nevruz kelimesine ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında rastlanıyor. O çağlarda yerleşik hayata geçiş yapan insanoğlu için mevsimler, yaşamsal bir önem taşıyordu.

 

PERS KRALI CEMŞİT

O dönemlerde soğuk ve zor şartlarda geçen kışın ardından gelen bahar ile doğanın yeniden canlanması, bolluğunda kavuşmanın anlamına geliyordu. Kaynaklara göre insanlığın yeniden bolluğa kavuştuğu dönem olarak görülen bahar bayramını yani Nevruz kutlamalarını ilk başlatan kişinin de Pers Kralı Cemşit olduğu belirtiliyor.

 

NEVRUZ'A SİYASİ BAKIŞ

Çözüm Süreci'nde gözler 21 Mart'taki Nevruz'da olacak. Verilecek mesajlar süreçte yeni dönemi başlatacak. Nevruz dediğimizde sadece Diyarbakır’da kutlanan Nevruz’u anlamamız lazım. Nevruz, Unesco tarafından korunması gereken soyut varlıklar listesine alınmıştır. Nevruz dediğimizde bu coğrafyada bu bir bahar bayramıdır. Tüm eşyanın yeniden dirilmesidir. Nevruz bir yönüyle de yeniden diriliştir. Nevruz’a böyle bakmak gerekir.

***

Türkiye’nin her yerinde Nevruz kutlanacak. Kutlayanların barış, çözüm duygusuyla bunu yapması, mesajların da barışa katkı sunacak şekilde verilmesi gerekiyor. Nevruz’u sadece Diyarbakır’da ibaret görmek doğru olmaz.

 

Türkiye’de yıllardan beri nevruz, sürekli olarak bir Kürt bayramı gibi gösterilmek isteniyor, özellikle de Kürtler tarafından sahipleniliyor.

 

 Oysa Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında nevruz, “Ergenekon Bayramı” olarak kutlanıyordu. Çünkü nevruz, Orta Asya’dan Adriyatik kıyılarına kadar çok geniş bir coğrafyada Türklerin bahar bayramı olarak kutlanıyor.

 

Nevruz'u Kürt bayramı olarak algılayanların, hatta algılamakta ısrar edenler tarihsel süreci dikkatli okumalı.

 

Nevruz geleneği ne Sünnilikle, ne Alevilikle, ne Bektaşilikle doğrudan bağlantısı olmayan, İslamiyet’ten çok öncelere giden bir gelenektir. Yani bir dinin ve mezhebin bayramı değildir. Bu yüzden herhangi bir şekilde bir mezhep adına, bir din adına, bir etnik menşe adına bağlı gösterilmesi, istismar edilmesi, bir ayrılık unsuru olarak takdim edilmeye çalışılması yanlıştır. Tarihin ve kültürün bütün gerçeklerine aykırıdır.

 

İyi de kardeşim siz kimsiniz?

Siz, biz yüzünden değil mi yıllardır akan kan? Bahar bayramının başında kavga çıkarmak neden.  Bırak o da kutlasın sen de.

Atı alan Üsküdar’ı geçti sen hala eşeğin semerinin rengi ile uğraşıyorsun.

 

Ahmet Şimşek Hocamızın da dediği gibi “Nevruz, bir gurubun, milletin ırkın bayramı değildir.

 NEVRUZ İNSANLIĞIN BAYRAMIDIR.

 

BUGÜN NEVRUZ…

 

KUTLU OLSUN… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR