Merve Ateş

Merve Ateş

BİR MEDENİYETTİR SELÇUKLU

BİR MEDENİYETTİR SELÇUKLU

İngiltere'de yaşayan modacı Zeynep Kartal'ın Anadolu Selçuklu Kültürü'nden esinlenerek oluşturduğu koleksiyonu Konya'da sergilendi.

Anadolu Selçuklu ’ya başkentlik yapmış bir kentte yapılması da iyi oldu. Defilenin gelirlerinin de çocukların eğitiminde harcanacak olması da sevindirici.

 

Projenin kültürümüz ile ülke tanıtımına katkı sağlaması da önemli. Yıllardır modanın merkezini Paris biliriz. Hâlbuki bu topraklardan giden ipekle pamukla oluşturulmuş, bizim kültürümüzü kullanmış bir sembolün bize sunuş, satış biçimidir moda.

 

Dünyanın birçok ülkesinden ziyarete gelinen Konya’mızda, en eski uygarlık merkezlerinden biri olan Anadolu Selçuklu döneminin kıyafetlerini uluslararası platformlarda büyük başarılara imza atmış Zeynep Kartal tasarladı. Anadolu Selçuklu dönemi günümüze dek az işlenmiş bir konu. Bizim bu önemli kültürü unutma şansımız olamaz. Bir kez daha bunu hatırlamış olduk, kültür defilesi vesilesiyle…

Konya’da yapılan bu defile ile Anadolu Selçuklu medeniyeti bugünün diliyle görücüye çıktı dönemin duyguları, yaşanmışlıkları bugünün ellerinde yeniden ruh buldu.

Bu defile geleneksel estetik anlayışımızın tüm dünyaya tanıtılması için güzel bir örnek oldu. Keşke herkes Zeynep Kartal gibi doğduğu topraklara bir günde olsa dönüm geçmişten geleceğe uzanan o köprüde bir taş olma vazifesini üstlense.

Zeynep Kartal, bugün kadar dünyanın pek çok kentinde defile gerçekleştirdi, Anadolu Selçuklu Kültürü'nden esinlenerek oluşturduğu koleksiyonunu memleketi ve Mevlana diyarı Konya'da sergiledi.

Anadolu Selçuklu Kültür defilesi Londra Moda Haftası kapsamında İngiltere’de de görücüye çıkacak.

Sare Davutoğlu’nun da dediği gibi  “Aidiyetimizi, kültürümüzü, sahip olduğumuz geleneksel değerlerimizi hatırlatacak her çalışma, her eser bizim için son derece kıymetli. Medeniyetler, zamana ve zamanın şartlarına değil kadim olana bağlı kalarak hayatta kalabilir. Yüzyılların eseri olan Selçuklu Medeniyeti’ni bize hatırlattığı, bu güzel kültürü tekrar yorumladığı, bu yorumuyla kendisi dünyaya tanıttığı, berrak ve sofistike bir çizgide tasarladığı eserler için Zeynep Kartal’a teşekkürler…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR