Hatice Altunsoy

Hatice Altunsoy

Şok diyetler hastalıklara davetiye çıkarabilir!

Şok diyetler hastalıklara davetiye çıkarabilir!

Yaz aylarına girerken, bu sene özellikle pandeminin de etkisinin olduğu kilolardan hızlıca kurtulabilmek için çok düşük kalorili diyetler uygulayarak hızlı kilo verimi beklenmekte. İnternette satılan zayıflama çaylarından tutun, sosyal medyalarda dolanan şok diyetlere kadar bir sürü yol denenmekte.

Aç kalmak kilo vermek yerine kilo almaya neden oluyor!

Sağlıklı beslenme programları ile gitmek yerine kişiler özellikle yaz dönemlerinde hızlı kilo vermek için sıvı diyetlerine ya da aşırı kısıtlı diyetlere girip hemen sonuç almak istiyorlar. Kısa süreçte hızlı kilo vermeyi sağlasa da aşırı düşük enerji alımından dolayı kişi de enerji düşüklüğüne yol açarak psikolojik olarak da zorluyor. Ayrıca vücut, aç kaldığı için yağ deposunu kullanmak yerine kasları parçalamak yağlara göre kolay olduğu için kasları kullanmayı tercih ediyor. Bu da aslında sağlıksız kilo verme ile daha çok yağ oranınızın artmasını ve kas kaybıyla beraber metabolizmanın da yavaşlamasını sağlıyor, böylece kısa dönemde kilo versek de uzun dönemde tekrar kilo alıyoruz.

Ani kilo vermeler organlarda hasara neden olabilir

Vücudunuzun her hücresi yemeklerle alınan enerjiyi düzenli kullandığı için, çok az alınan enerjiyle tam olarak çalışamazlar, kısa süreli de olsa şok diyetler uzun süreçte organlarda kalıcı hasara neden olabilir.

Sıvı diyeti yapan kişilerde idrarla aşırı sıvı kaybı olduğu için vücudun dolaşımını bozmakta ve bu da kalp hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.

Sürdürülebilir Beslenme En Doğrusu

Kalıcı kilo vermenin en büyük özelliği beslenme alışkanlığının değişerek, dengeleme yönteminin öğrenilmesi ile devamının gelmesidir. Bu beslenme ile beraber haftalık 0.5-1 kg arası kilo verimi en sağlıklı yöntem olup aynı zamanda tekrar  tekrar kilo alıp verme döngüsünü kırar. Dengeleyerek beslenildiği taktirde metabolizma da aktifleşerek hem iştah kontrolü sağlanır hem de kalıcı kilo verimi desteklenir. Kalıcı sonuçlar elde etmek için şok diyetler yerine kalıcı çözümler olan dengeli beslenmeyi öğrenmek ve vücudun istediği enerji miktarını vermek en doğrusudur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi
SON YAZILAR