Hatice Altunsoy

Hatice Altunsoy

Kilo verme uğruna sağlığınızdan olmayın

Kilo verme uğruna sağlığınızdan olmayın

Birçok kişi fazla kilolarından kurtulmaya çalışırken, uyguladığı diyet sırasında kulaktan dolma, güvenilir olmayan yöntemler tercih ediyor. Bilinçsizce yapılan beslenme hataları kilo vereyim derken aksine kilo almaya sebep olabiliyor.

İnsanlar, özellikle pandemi döneminde aldıkları kilolardan kurtulmak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Ancak kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetlerin sağlığa zararları bulunuyor. Genellikle kısa sürede verilen kilolar daha hızlı kilo alımına sebep olmaktadır. Bu sebeple aslında kısa süreç içinde mutlu olsak da ileriye dönük vücudumuza zarar veriyoruz

Kilo verme süreci kişiden kişiye göre değişir.

Kilo vermek, uzun ve sabır isteyen bir süreçtir. Haftada yarım kilo ile bir kilo arası kilo verme sağlığınız için en iyisidir. Bu süreç aslında kişinin sağlığı, fiziki durumu, beslenmeye uyumu, yeme alışkanlıkları gibi birçok etki ile değişkenlik gösterebilir. Özellikle çok fazla bu süreci yaşayıp olumsuz etkilenen insanlarda bu süreç uyumu azalabilir ve en kısa sürede nasıl kilo verebilirim arayışına girerler. Burada uygulanan şok diyetler, detoxlar, zayıflama çayları, tek tip beslenme gibi farklı yöntemler sağlıksız ve kişiye özel olmadığı gibi kısa süreçte vücutta kas ve su kaybını arttırarak sağlıksız etkilere de sebep olmaktadır. Bunlarla beraber vücutta kısa sürede kilo alımı gözükmek de ve vücut yeterli beslenemediği için farklı hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

Günümüzde artık her yerde sosyal medyada, aktarda, eczanede zayıflama için karışımları görmekteyiz. Zayıflama çayları denildiğinde akla ilk olarak yağ yakma özelliği gelir. Aslında olan ise zayıflama çayları bağırsakların daha hızlı çalışıp, vücuttaki suyun atılmasını sağlar ve bu tartıya kilonun düşmesi ile yansır. Kalıcı kilo ise aslında kilonun çoğunlukla yağdan gitmesi ile sağlanır. Aslında vücut eski alışkanlıklarına devam ettiği için yağ oranı azalmaz, aksine bu çaylar düzenli kullanıldığında metabolizmanın dengesizleşmesine neden olur. Bu da maalesef vücuttaki yağlanmanın artmasını destekler. Uzmanlar için bitki çayları kilo vermeye destek olması için kullanılabilir. Buradaki amaç; yeşil çay gibi antioksidan seviyesi yüksek çaylar ile metabolizmayı desteklemektir. Fakat buradaki önceliğimizin her zaman uzmandan destek alıp sağlıklı ve kalıcı bir süreç olmasını sağlamaktır.

Şok diyetler, aşırı azaltarak yeme yöntemleri, tek tip beslenme gibi yöntemler ile kısa sürede kilo verimi sağlanabilir fakat buradaki sorun kilonun vücutta nereden gittiğidir. Azaltarak yeme yöntemi başlarda kişinin kilo verimine neden olsa da kas kitlesinin azalıp vücuttaki yağların daha fazla artmasına neden olabilir. Bu durum kol ve bacaklarda sarkmaya da neden olup vücut deforme olabilir. Ayrıca ilerleyen süreçte vücuda çok az besin verildiği için metabolizma yavaşlayarak daha zor kilo verimi görülebilir. Özellikle kronik hastalıklara sahip bireylerin bu tür yöntemlere başvurmaması gerekir. Hastalıklara bağlı vücut düzeninde aksaklıklar olduğu için beslenmeye dikkat edilmelidir.

Uzman yardımı ile kilo kontrolü sağlanmalı.

Düzensiz ve sağlıksız beslenmeyle vücudun çalışması için gerekli besinleri alamaması hastalıkları tetikleyip daha komplike hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden her birey gibi hastalığı olanların da özellikle bir uzman yardımı ile kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi
SON YAZILAR