Hatice Altunsoy

Hatice Altunsoy

Çocuklarda obezite nasıl önlenebilir?

Çocuklarda obezite nasıl önlenebilir?

Dünya Sağlık Örgütü ‘ nün verilerine göre dünyada 5 yaşın altında 41 milyondan fazla kilolu ya da obez çocuk bulunuyor. Türkiye ‘de bu oran ise giderek artmaktadır. Çocuklarda obezite doktor ya da diyetisyenler tarafından percentile eğrisi oranlarına bakarak  ya da BIA ölçümü alarak belirlenir. Bu oranlarla beraber obezite artarak gittiği için çocukluk çağından ergenliğe ya da yetişkinlik döneminde şeker, tansiyon, kalp damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu süreçte beslenme ailede başladığı için çocuğun beslenmesini takip etmeli ve obeziteye erken müdehale edilmelidir.

Ekran Karşısı Eşittir Hareketsizlik

Teknolojinin  artık herkese ulaşmasıyla beraber  çocuklar ekran karşısında durma süreleri çok fazla artmaya başladı. Bununla beraber fiziksel aktivite de azaldı ve  çocuklar hareketsiz hayata alıştı. Ekran önünde atıştırma durumu da arttığı için yemeklerle alınan enerji hareketsizlikten dolayı kullanılamadığı için yağ olarak depolanıyor bu da maalesef ki çocukluk çağında fazla kilo ve obeziteye neden olabiliyor.

Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme

Vücudumuza enerji veren temel besin grubu karbonhidratlardır. Tam tahıl ürünleri, meyveler, süt-yoğurt türevleri  , sebzeler karbonhidrat içeren besinlerdir. Bunlar işlenmemiş ve enerji veren besinlerdir. Fakat paketli şeker içeren ürünler, hamur işi çeşitleri, asitli içecekler yüksek işlenmiş karbonhidrat içeren besinlerdir. Bunlar vücutta depolanması kolay olduğu kilo almayı da kolaylaştırır. Bu yüzden ailelerin, çocukları doğal karbonhidrat içeren besinlere yönlendirmeli ve beslenmesini takip etmelidir.

 

Çocuklardaki Vitamin Eksikliği Kiloyu Tetikleyebilir

Dengesiz ve paketli besinlerle beslenme,  bağırsakların çalışmasını bozabileceği için yediğimiz besinlerden aldığımız vitaminlerin vücuda alınması engelleniyor ya da çok az miktarda alınabiliyor. Özellikle B12, D vitamini ve demir minerali eksikliği durumunda tedaviye başlanılması mineral eksikliğinden dolayı oluşabilecek kilo alma durumunu azaltacaktır.

Öğün Atlama

Öğün düzeni ve çeşitli olması çocukların gelişimi için önemlidir. Günlük boy gelişim için kalsiyum ve magnezyum içeren besinleri, kemik gelişimi için yeterli vitamin almayı, kas gelişimi için tahıllı besinlerle beslenmeyi ihmal etmemeliler. Kahvaltının atlanmaması okul başarısından beyin gelişimine kadar birçok noktada etkilidir. Yeteri kadar tüm besin çeşitlerinden gün içerisinde tüketilmeli ve aile tarafından takibi yapılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi
SON YAZILAR