Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Suyu arayan adam

Suyu arayan adam

Konya’da tarımsal sulama için suyla kim ilgileniyor desek, hepimizin aklına DSİ gelir. Ama Konya’da pek de böyle değil desek yeridir.

DSİ Konya Bölge Müdürlüğüne saygısızlık yapmadan Konya’da suyu takip eden Ereğli-Karapınar bölgesinden çıkan AK Parti Milletvekili Halil Etyemez desek yanlış olmaz. Aslında sadece suyun peşindeki değil, tarımın da peşindeki isim Vekil Etyemez geliyor.

Vekil Etyemez, aslında suyla her zaman iç içeydi ve baştan beri takip eden bir yapısı vardı.

İlk olarak ana memleketinden bahsedelim. Vekil Etyemez, Yusufeli doğumlu olmasına rağmen Ereğli’de büyümüş, okumuş ve siyasete girmiştir ama köken olarak Artvin Yusufelilidir. Yusufelililerden bazıları uzun yıllar önce Ereğli’ye taşınmışlar ve burayı yurt edinmiş. Birkaç mahallede çokça sayıda Artvin Yusufelililer bulunur. Bunun nedenlerinden en başında Yusufeli’nin 150 yıllık tarihi sürecinde 6 kez taşınması gelir. Demek ki bazı Yusufelililer, Ereğli’yi beğenmiş ki buraya gelmişler ve bir daha da gitmemişler. Şimdi ise Yusufeli ilçesi yeniden taşınıyor

Peki neden? Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek kemer barajı olacak Artvin'deki Yusufeli Barajı'nda son hazırlıklar yapılıyor. Su tutma işlemiyle birlikte Yusufeli su altında kalacağı için yeniden bir Yusufeli ilçesi kuruldu ve insanlar yeniden taşınıyorlar.

İşte Vekil Etyemez’in suya olan aşkı da buradan geliyor. Aslında su, Yusufelilerin yakasını hiç bırakmamış. Yusufeli’nde sudan kaçanlar varken ironi bir şekilde buradaki Yusufelili Vekil de suyun peşine düşmüş. Vekil Etyemez de ‘Madem Konya’da su yok o zaman suyu da burada ben arayacağım’ demiştir.

Hikaye bir tarafa Vekil Etyemez’in bu çalışmaları gerçekten takdire şayandır. Konya için Ereğli ve kurak bölgeler için suyun gelmesi ve verimin artması için büyük çabalar veriyor. Nereye gitse su soruyor, tarım soruyor. Twitter profilindeki isminin yanına bile ‘SU VATANDIR’ eklemiş.

Vekil Etyemez, Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Sekreterliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevlerinde de bulundu. 25 , 26 ve 27. Dönemde Konya Milletvekili seçildi. Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği yaptı. Aynı zamanda Gürcistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı olarak görevine devam ediyor.

3 dönem vekillik yapan Vekil Etyemez, acaba önümüzdeki dönemde vekil olmayacak mı diye de aklımdan hep geçmiştir. Yine de yeni dönemde vekil olmasa bile Yusufeli’ne gideceğini hiç zannetmiyorum. Suyla bu kadar iç içe olan, tarımı yakından takip eden bir siyasetçinin köyüne gidip de dinlenmesine de karşıyım. Madem bu işi en iyi bilen o, suyla ilgili birimlerin başına getirilsin. DSİ Genel Müdürlüğü çok yakışır diye aklımdan geçirsem de Vekil Etyemez’in en iyi yerde olacağı makam Tarım ve Orman Bakanlığı diye aklımdan geçiriyorum.

Ülkemizin tarımsal ve sulamada çok iyi olması için liyakat ve işin ehli olan birilerinin bu makama gelmesi geriyor. Bu konuda yürekten bu işi yapacak varsa Milletvekili Halil Etyemez var derim.

O zaman da sofralar da tam Halil İbrahim sofrası olur!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR