Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İş Hayatında İmaj ve Profesyonellik

İş Hayatında İmaj ve Profesyonellik

*Bu hafta yerli ve milli pasaport üretimi başladı. Holografik şerit, hayalet resim, metamorfik desen gibi özelliklerle dünyanın en güvenli pasaportu oldu, üçüncü nesil olarak adlandırılıyor. Önceki pasaportlarda 27 güvenlik varken, yerli ve milli pasaportta ise 36 ilave güvenlik daha eklendi.

**Dünyada güçlü pasaportlar listesi salgın sonrası değişti. Salgın sonrası dönemde en güçlü pasaportlara sahip ülkeler Japonya, Singapur ve Güney Kore oldu. Salgın öncesi sıralamada Avrupa ülkelerinin hâkimiyeti vardı. Bir göçmenlik danışmanı olan Henley & Partners tarafından hazırlanan son endekse göre, Japon pasaportu 193 ülkeye vizesiz giriş ile 1., Rusya ise endekste 50.’likle 119 ülkeye kolay erişim sağlıyor. Çin, 80 ülkeye erişim ile 69. sırada, Hindistan pasaportu 87. sırada. Afganistan pasaportu yalnızca 27 ülkeye vizesiz giriş sağlayabiliyor. İngiltere 187 ülkeye erişimle 6.sırada, ABD 186 puanla 7. sırada. Singapur, Güney Kore: 192 vizesiz ülke, Almanya ve İspanya 190 vizesiz ülke, Finlandiya, İtalya ve Lüksemburg 189 vizesiz ülke, Avusturya, Danimarka, Hollanda ve İsveç 188 vizesiz ülke, Fransa, İrlanda, Portekiz ve İngiltere 187 vizesiz ülke, Belçika, Yeni Zelanda, Norveç, İsviçre ve ABD 186 vizesiz ülke, Avustralya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Malta 185 vizesiz ülke, Macaristan 183 vizesiz ülke, Litvanya, Polonya ve Slovakya 182 vizesiz ülke. 110 Ülkenin vizesiz kabul ettiği Türkiye, 4 basamak yükselerek 54. sırada yer aldı. Bu listede 1 ülkeye dahi vizesiz girebilmek bile ciddi ciddi sıralamaya etkiliyor. 193 ülke ile 182 ülke arasında bile uçurum var.

*** Günümüzde toplumsal ve örgütsel yaşamda kişiyi etkili ve başarılı kılan niteliklerin başında, kişinin başkalarıyla iyi anlaşıp anlaşmadığı, uyumlu ve geçimli olup olmadığı ve iyi bir imaj bırakıp bırakmadığı gibi özellikleri gelmekte. Bu nedenle sosyal yaşamda olduğu gibi çalışma ve yönetim yaşamında da, görünüm ve izlenimin büyük önemi ve etkisi var. Görünümü ve izlenimi kapsayan imaj anlaşılması zor bir kavramdır. Elle tutulamaz, gözle görülemez. Hatta nasıl bir izlenim yansıtıldığı konusunda fikir sahibi olunamayabilir. İyi bir izlenim imaj oluşturmanın da çeşitli yol ve yöntemleri bulunmaktadır. Kişi olarak iyi bir imaj oluşturmanın ilk kuralı, kişilik sahibi olmaktır. Özü, sözü ve eylemi bir olmak, doğru, dürüst yani tutarlı olmaktır. İş yaşamında üstler daima tutarlı olmak ister. Tutarsız bir yönetici; özü, sözü ve eylemi bir olmayan, her gün değişen ve ne yapacağı belli olmayan, kendisine güvenilemeyen ve inanılamayan insandır. Olumlu ve etkili imaj oluşturmada diğer bir özellik de, uyumlu olmaktır. Uyumlu kişi, olumlu ve geçimli kişidir. Bu yüzden, herkes uyumlu ve olumlu kişilerle çalışmak ister. Toplumda ve iş hayatında iyi ve etkili bir izlenim oluşturmanın en önemli kuralı, kendiniz olmaktır. Hiç kimse ikiyüzlü olan, başkasını taklit eden insanı sevmez. Başkalarını taklit etmek, başkalarına benzemeye çalışmak, kendinizi olmadığınız gibi gösterir. Bu da olumsuz bir izlenim bırakmak demektir. Karar, kişilerin sahip oldukları imajları onların o konudaki kararlarını etkileyecektir. Basitleştirme, bireylere bilgi sunulduğunda, kişi kendisi için gereksiz olan bilgileri dikkate almayarak, sahip olduğu imaj nedeniyle, bilgileri basitleştirerek, kendisini ilgilendirenleri alacaktır. Düzen, kişinin basitleştirerek aldığı bilgileri, kendisinde mevcut olan içerik anlamlarından birisine dâhil etmesidir. Oryantasyon, imajı iletilen kişi verdiği bilgilerin eksik veya objektif olarak yetersiz olduğu durumlarda, kişi bunları yine de değerlendirerek bir yön bulabilmektedir.

****Sonuç olarak; Günümüzde küresel ekonomide ve iş dünyasında yaşanan yoğun değişim ve gelişimler varlıklarını uzun ömürlü olarak sürdürmek isteyen işyerleri, iletişim kavramını daha çok dikkate almaları gerekmektedir. Üretimin büyük boyutlara ulaşması, tüketici sayısının artması ve tüketicilerin giderek bilinçlenmesi, tüketici istek ve beklentilerinin sürekli artması, üreticilerle tüketiciler arasındaki mesafenin artması, küreselleşme ile birlikte rekabetin boyutlarının büyümesi, çok geniş bir alana yayılmış tüketicilere mal ve hizmetlerin ulaştırılabilmesi için kullanılan aracı kurumların artması gibi gelişmeler imajı etkiler. Belirtilen gelişmeler sonucu her geçen gün ağırlığını hissettiren rekabet ortamı, hedef kitleleri ile daha yakından bağlantı kurma ve onlardan gelecek geri dönüşleri değerlendirerek çalışmalarına bu doğrultuda yön verme zorunluluğunu da gündeme getirmiştir. Bu durum, iletişim çabalarına olan ihtiyacı daha da belirgin hale getirirken, aynı malı aynı fiyat, teknoloji ve kalite ile üreten, tüketicilere aynı kolaylık ile dağıtan şirketler, farklılığı ancak hedef kitlelerine yönelik olarak gerçekleştirebilecekleri doğru pazarlama iletişimi yaklaşımları ile yakalayabileceklerini kavramışlardır. Ortaya konulan tablo yöneticileri, bugüne kadar uyguladıkları geleneksel pazarlama yönetim kararı ve süreçlerini yeniden sorgulama, yöntem ve önceliklerini gözden geçirme, verimlilik, kârlılık, kontrol, ölçme ve değerlendirme konularına da daha çok ilgi gösterme zorunluluğu ile karşı karşıya getirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR