Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Tahir Akyürek seçilmeyecek, çünkü…

Tahir Akyürek seçilmeyecek, çünkü…

Türkiye gündemi Suriye’de ve Mısır’da yaşanan gelişmelere kilitlenmiş durumda.

Bu yüzden yerel seçimler yaklaşmasına rağmen, Türkiye henüz seçim atmosferini yakalayamadı. Hele Konya’da, birkaç gazete ve birkaç yazar yerel seçimlerle ilgili yazıp çizse de, gündemde Suriye ve Mısır olduğu için beklenen etki yakalanamadı.

Her ne kadar gündemde Suriye ve Mısır olsa da, birkaç haftadır o konuda yazı yazmam nedeniyle hem de Konya için önemli olan yerel seçimler konusunda bir şeyler söyleme ihtiyacı hissettim.

Konya aslında yerel seçimler konusunda rekabetin çok fazla yaşanmadığı bir şehir. Bu yüzden seçimler rahat geçiyor.

Hatta geçen yerel seçimlerde Ak Parti %68’lik oy oranıyla, Türkiye’de ses getirerek, Konya Ak Parti’nin kalelerinden biri haline geldi.

Buna rağmen, Tahir Akyürek’in yeniden adaylığı, Ak Parti’nin yerel seçimlerde oyunun düşmesine neden olacağı savunuluyor. Daha doğrusunu söylemek gerekirse, “Ak Parti Konya’yı Tahir Akyürek ile yine alır fakat %55 ile alır yani bir önceki oy oranı düşmüş olur” diye bir öngörü var. Bu öngörünün nedeni ne peki?

Hem vatandaş hem bazı yazarlar Başkan Akyürek’i birkaç noktada eleştiriyorlar. Gazeteciler ve yazarlar Akyürek’in halktan ve basından kopuk bir başkanlık sürdürdüğünü, bu durumun Başkan Akyürek’e kaybettirdiğini savunuyorlar. Vatandaşların bazıları da, Başkan Akyürek’in “köprüden başka bir şey yapmadığını” savunuyor ve Akyürek aday olursa oy yok diyor. Bunlar benim vatandaşlardan duyduğum ve gazetecilerden okuduğum eleştiriler. Doğru mudur yanlış mıdır onun yorumunu sizlere bırakıyorum.

Benim anlatacağım nokta şudur; Başkan Akyürek olumsuz eleştirilere maruz kalsa da, topa tutulsa da, yerin dibine sokulsa da eğer aday olursa, yukarıda ki öngörüdeki gibi oy oranında dikkate değer bir düşme olmayacak. Hatta belki de hiç düşmeyecek. Çünkü Başkan Akyürek’in bir oyu yok zaten. 2 dönemdir Akyürek’e, Akyürek olduğu için ya da hizmetleri çok iyi diye oy verenlerin oranı çok çok düşük. O sandıktaki oylar direk Ak Parti’nin oylarıdır. Çünkü Türkiye’de; yerel seçimler, genel seçimlerden çok farklı olmaz. Kıyı bölgelerinde bu farklılık biraz kendini hissettirir fakat Türkiye’nin kırsal ve iç kesimlerinde çok nadir. Bu konuda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i belki dışarıda tutabiliriz. Çünkü onun şahsına ve hizmetlerine oy verenler biraz daha fazla gibime geliyor. Şimdi Konya’ya dönecek olursak, Konyalı yerel seçimlerde kişiye değil partiye oy verir. Abartmıyorum, Konya’nın belki de yarısı, yerel seçimlerdeki adayları bile bilmez. Bunu bir örnekle somutlaştıralım: 2009 yerel seçimlerinde babaannemi ve dedemi sandık başına götürdüm. Babaanneme, “hangisine basıyım” diye sorduğumda aldığım cevap şu oldu: “Hepsinde ampüle bas!”Aynen bu şekilde oy veren yani direk Ak Parti’ye oy veren kesim Konya’da oldukça fazladır. Kimse, “şu partinin adayı şu, bu adam çalışır ona vereyim” diye düşünmez. Bu nedenle Başkan Akyürek’in zaten bir oyu yok. Oyunun düşmesi gibi bir seçenek de düşük bir ihtimal. O yüzden Konya’da Tahir Akyürek seçilmeyecek, Ak Parti seçilecek.

Şimdiden söylüyorum, Başkan Akyürek aday olursa oyu düşer falan diye kimse heveslenmesin. Ak Parti’nin adayı ister Başkan Akyürek olsun ister başkası olsun değişen bir şey söz konusu olmayacak. (Tabi Ak Parti’nin Türkiye genel politikası nedeniyle, oy oranında bir düşme olursa, bu durum yerel seçime de illaki yansıyacaktır. Bu durum ayrı bir konu.)  Ha, Ak Parti aday olarak Başkan Akyürek’i seçer mi seçmez mi bilmiyoruz. O Ak Parti’nin takdirine kalmıştır. Ancak bizim duyumlarımız ve kulislerde konuşulanlar, Başkan Akyürek aday seçilmeyecek. Bunu da, yerel seçimlere kilitlendiğimiz ileriki günlerde göreceğiz. Saygı, sevgi ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR