Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

MHP’nin çerçevesinden Konya ve Türkiye gündemi

MHP’nin çerçevesinden Konya ve Türkiye gündemi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Türkiye’nin farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği Milli Değerleri Koru ve Yaşat temalı açık hava toplantılarının 5.’sini Konya’da ‘Türkçe’ temasıyla gerçekleştirdi. Konya ve parti bir haftadır oldukça hareketliydi. Biz de MHP’nin bu hareketini elimizden geldiğince gözlemlemeye çalıştık. MHP Genel Merkezi’nden gelen, partinin öne çıkan isimleriyle tanıştık, Konya ve gündeme dair güzel sohbetler gerçekleştirdik.

Bunların en önemlisi, MHP Grupbaşkanvekili Sayın Oktay Vural Bey ile gerçekleştirdiğimiz röportaj oldu. Öncelikle tanımayanlar açısından Oktay Vural’dan biraz bahsetmek istiyorum. Sayın Vural, bizi sabah saatlerinde bir otelde ağırladı. Çok keyifli, güler yüzlü, sıcakkanlı, mütevazı bir insan kendisi. Çok renkli bir sima. Televizyonlardan bildiğimiz üzere tabletini yanından hiç eksik etmiyor. Çok donanımlı ve hazırlıklı biri. Öyle ki, bizim sorularımızı önceden biliyormuş gibi, sorularımıza çantasından çıkardığı istatistiki bilgilerle hemen yanıt verdi. Bu yüzden yaklaşık bir buçuk saatlik sohbet keyifli bir şekilde gerçekleşti. Ayrıca parti içinde de çok seviliyor. Sohbetimiz esnasında şahit olduk, herkes ‘ağabey’ diye hitap ediyor. Bu anlamda parti içinde bir ağabey-kardeş ilişkisinden söz edebiliriz.

Kendisine öncelikle Konya’dan sorular yönelttik. Vural’ın Konya ile ilgili en dikkat çekici düşüncesi, Konya’nın gereken değeri görmediği yönünde. Ak Parti’yi bu noktada eleştirdi. Konya’ya yapılan kamu yatırımlarının Türkiye ortalamasının çok altında olduğundan bahsetti. Vural Konya’nın çok önemli bir şehir olduğunu düşünüyor. Konya’da neden hala bir metro yok? Sorusunun cevabına yönelik herhangi bir girişimin olmadığını belirtiyor.  Vural’ın eleştirdiği noktaların birçoğu aslında Konya kamuoyu tarafından biliniyor. Söz metrodan açılmışken, Konya’nın ulaşım sorununun hala çözülemediğini söylüyor.

İkinci bir husus; Konya’nın son yıllarda tarımın yanında sanayisiyle de öne çıktığını biliyoruz. Bu noktada Konya’nın büyük bir potansiyeli var elbette. Vural da, MHP olarak bunun farkında olduklarını ancak bu potansiyelin iyi bir şekilde kullanılmadığını söylüyor. Bu konuda en büyük eleştirisi de tarım noktasında. Tarım üreticisinin uygulanan kota ve taban fiyatlarlarla ezildiğini, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın, Konya’nın bu sorunlarını sürekli Meclis’e taşıdığını söylüyor. Sorunların çözümü noktasında ise, hükümetin kayıtsız olmasından dem vuruyor.

Üçüncü bir husus; Sivil havaalanı. Konya’ya, potansiyelini karşılayabilecek yeni bir havaalanı yapılması noktasında, Konya kamuoyunun hemfikir olduğunu düşünüyorum. Mevcut havaalanının genişletilerek, yeni bir havaalanı yapılması projesinin ötelenmesinin ise Vural, yanlış olduğunu düşünüyor.

Oktay Vural parti içinde dış siyaset açısında da, uzman bir kişilik olarak öne çıkan bir isim. Bu noktada gündemde yer alan Mısır ve Suriye konusunda da sorular yönelttik kendisine. Elbette, Mısır ve Suriye konusunda hiçbir inançlı Müslüman yoktur içi yanmayan… Sadece Mısır ve Suriye değil, bütün Müslüman alemi üzerinde uygulanan kanlı politika, elbette ki kabul edilemez. Bu noktada Vural çok güzel bir cümle kurdu; “Biz bir ümmetiz. İslam’ın ve Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) ümmetiyiz. İçimiz nasıl yanmasın?” diyerek, MHP’nin Mısır ve Suriye olaylarına bakışını anlatıyor. Ancak hükümetin bu olayları iyi bir şekilde yönetemediğini de eleştiriyor. En büyük eleştirisi de Müslümanlar arasında ayrıştırıcı bir politika izlendiği yönünde. Suriye’de Türkiye’nin muhalifleri destekleyerek Müslüman’ın Müslüman’a kırdırılması hususunda körüklenmesinin doğru olmadığını söylüyor. Türkiye’nin bu noktada daha aklıselim, Müslüman’ları birleştirici, Müslüman kanı dökülmesini engelleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini anlatıyor.

Bir önceki yazımda benim de değindiğim bir noktaya, Oktay Vural da temas ediyor. Mısır ve Suriye’de yaşananlar noktasında hükümetin İsrail’e kafa tutup ABD’ye sessiz kalmasını tutarsız bir paradigma olarak yorumluyor. Oktay Vural ile sohbetimizden öne çıkanları böyle özetleyebiliriz.

Biraz da gerçekleştirilen açık hava toplantısından bahsetmek gerekirse, MHP’nin Konya’da beklediği havanın gerçekleştiğini düşünüyorum. Toplantı sonrası partideki isimlerle yaptığımız görüşmelerden çıkan sonuç da bu yönde. Böylelikle Konya, hareketli bir siyasi günü daha geride bırakmış oldu. Konya’nın bu dinamikliğinin hiç bitmemesi dileğiyle diyorum… Saygı, sevgi ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR