Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

TOGG güzel oldu!

TOGG güzel oldu!

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, ABD’de düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2022’de yeniliklerini dünya kamuoyuyla paylaştı.
 
Gurur duyduk… Gururlandık… Çok beğendik…
 
Ülkemizin defalarca teşebbüs ettiği ama her defasında birilerinin müdahalesiyle akamete uğratılan yerli otomobil üretme sevdası, bu defa hiçbir engellemeye, karalamaya ve oyalamaya meydan verilmeden son sürat yoluna devam ediyor.
 
Bugüne kadar hep konuşuldu, tartışıldı, eleştirildi, ‘sıfırdan yeni bir araba ortaya çıkarmak kim siz kim’ diyerek aşağılayanlar oldu.
 
‘Sizin teknolojiniz yetmez, çapınız ne ki, hem şimdi yola çıksanız en az 10-15 yıl uğraşmanız lazım. O zamana da kim öle kim kala’ dediler.
 
Teşvik etmek, cesaret vermek, en azından temenni etmek şöyle dursun, her zamanki gibi burun kıvırdılar.
 
Onlar konuşurken Türkiye yolundan dönmedi.
 
Yerli ve milli araba sevdası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı, teşviki ve cesaretiyle hayat buldu.
 
TOGG, ABD’de dünya sahnesine çıktı. Hem de ne! Bir çıktı pir çıktı.
 
Tartışma bitti…
 
Üstelik hepimiz heyecanla C-SUV modelini beklerken sedan modeli ile güzel bir sürpriz yaptı.
 
Ama ne sürpriz. Vuruldum!
 
Yerli otomobil TOGG’un sedan konseptine hayran kaldım, hele o kapılar açılıncaki hali çok havalı. Rolls Royce’yi andıran biçimiyle önemli bir yenilik olarak dikkat çekici.
 
Logo, far, ön panel, arka panel gibi ayrıntılarında kullanılan geçişli led aydınlatmalar ise kullanılan teknolojinin dışarıya yansıması olmuş.
 
Koltuk, kapı içi, direksiyon ve vites kutusunun olduğu alanda değerlendirilen sportif dizayn ise çok şık duruyor. Gençlere de hayli hitap eden cinsten.
 
Arka koltuk kol dayama panelindeki ekran ve aracın göğüs kısmındaki elektronik ayrıntılar da kullanılan yapay zeka teknolojisinin ne boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.
 
TOGG’un sedan modelinde kullanılan Türk rengi turkuaz-mavi karışımı ise aracı çok yakışıklı hale getirmiş.
 
Anlata anlata bitiremedim…
 
Eleştirmek için baktım ama eleştirecek bir şey bulamadım. Çok yakışıklı bir araç bizi bekliyor.
 
 
C-SUV modeli zaten süperdi ama tasarım harikası TOGG Sedan mükemmel olmuş.
 
TOGG, yerli otomobili 2030’a kadar beş farklı versiyonda üretmeyi planlıyor. İlk hedef 1 milyon araç satmak. Üretilen araçların hepsi elektrikli olacak.
 
Yolara çıkacak olan aracın ilki ise C segmentinde bir SUV olacak. Bundan 18 ay sonra ise sedan modelini kullanıma sunulması bekleniyor.
 
İki model de piyasaya çıkınca bence yok satacak.
 
Şimdilik fiyatı açıklanmadı ama param olursa kesin alırım. Ürün ortada, muadillerinden hiçbir eksiği görünmüyor. Dolayısıyla fiyatı da ona göre planlanmıştır.
 
Herkesin alabilmesi adına, yerli otoya da orta gelirliler için TOKi gibi uzun vadeli ödeme sistemi getirilse keşke.
 
Bakalım, devletimiz bu konuda bir çözüm üretecektir.
 
KONYA GİBİ ŞEHİRLER ŞİMDİDEN HAZIRLANSIN
 
Yerli otomobille ilgili söylenecek çok şey var. Yazımın bu kısmında hem TOGG’a çamur atanlara birkaç söz söylemek istiyorum hem de Konya otomotiv sanayisi ile alakalı bir çağrı yapmak istiyorum.
 
TOGG’un tanıtımının ardından birileri yine sosyal medyada saçma sapan paylaşımlar yapmaya başladı. Bu ülkenin iyi bir şey yapmasını hazmedemeyenler hazımsızlıklarından vazgeçecek değillerdi tabi ki.
 
Ama cahil cahil konuşanlara da bir şeyler söylemek lazım.
 
Günümüzde yüzde yüz yerli üretim bir tane ürün bulamazsınız. Bugünün dünyasında ya iş birlikleri kurarsın ya ortaklıklar kurarsın ya da maliyet açısından avantajlıysa hizmet alımı yaparsın. Bir ürünü üretirken, önemli olan sermayeyi ve pazarlamayı elde tutmaktır. Bu süreci siz yönetiyorsanız, güç sizdedir.
 
Küresel anlamda bugün birçok markanın izlediği yol bu dur. Tabi ki her şeyi sizin üretmeniz daha avantajlıdır. Ama sırf bu kafayla hiçbir şey üretememe ihtimaliniz de yüksektir.
 
Bizim ülkemizde kauçuk yetişmiyor, yerli aracın lastiklerini üretebilmek için kauçuk ithal etmeyeyim, önce kauçuk tarımını başlatayım derseniz; ya da petrol de yok ülkemizde, önce petrol çıkarayım da sonra lastiği üretirim derseniz çok beklersiniz.
 
Kaporta ve çelik aksanlar için metal lazım, onu ithal etmek yerine dağları delip kendim bulayım öyle üreteyim derseniz, yolda kalırsınız.
 
Dolayısıyla bu takıntılarla üretim yapılmaz. Kervan yolda düzülür, yollar yürüyerek aşılır.
 
TOGG, bu yerlileşmeyi ilerleyen zamanlarda zaten hızla tamamlayacaktır.
 
Önemli olan yola çıkmak ve çıkılan yolda yeni yol arkadaşlıkları kurmaktır.
 
Bu manada TOGG’un ülkemizde oluşturacağı üretim evreni bence hepimizin en büyük kazancı olacak.
 
TOGG, ihtiyaçlarını bu ülkenin beyin gücüyle karşılayacak. Bunu yaparken yetişmiş beyinleri ülkemize kazandıracak.  Bunu yaparken yeni üretim teknolojilerini, mühendislik tekniklerini, pazarlama stratejilerini, ihracat alışkanlıklarını, dış Pazar payını, ülke imajını… say say bitmeyecek ayrıntıyı geliştirecek.
 
Tıpkı savunma sanayisinin, diğer sanayi kollarında yaptığı mükemmeliyetçi yaklaşımlar gibi burada da teknolojik yaklaşımlar kendini gösterecek.
 
Bu manada özellikle Konya gibi şehirlerin yaşayacağı değişimler ve gelişimler çok çok önemli.
 
Ülkemizin gelişmiş biri oto sanayisi var, bu gelişmenin en fazla görüldüğü illerin başında da Konya geliyor. Otomotiv yedek parça ve teknik bilgi başta olmak üzere Konya’nın iklimi TOGG ile uyumlu çalışmaya çok elverişli.
 
Sanayicilerimizin ve oto ustalarımızın kendilerini şimdiden TOGG’a hazırlaması lazım. Teknik altyapı, ustalık ve diğer konularda Konya’yı ben çok şanslı görüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR