Sema Kavasçinay

Sema Kavasçinay

Müslümanca yaşamanın gereği: Zamanı iyi değerlendirmek

Müslümanca yaşamanın gereği: Zamanı iyi değerlendirmek

Müslüman, zamanını boşa geçirmemeli, lüzumsuz işlerden de olabildiğince uzak kalmalıdır. Rabbimiz bizlere “Muhakkak ki müminler kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler. Faydasız söz ve davranışlardan da uzak dururlar.” ayetiyle de bunu söylemiştir.

Peygamberimiz (SAV) ise, “Faydasız işleri terk etmesi, bir kişinin iyi Müslüman olduğunu gösterir.” Hadis-i Şerif'iyle bizlere bu konuda uyarıda bulunmuştur.

Hem işlerimizi layıkıyla yerine getirmeli hem de zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz.

Zaman insanın en kıymetli hazinesidir. Bu hazineyi çok iyi kullanmaya çalışmalı ve devamlı kendinin veya toplumun faydasına olacak şekilde değerlendirmeye çalışmalıdır. Zaman hakkında söylenmiş birçok özlü söz mevcut olup, bu sözlerden çok iyi ders ve öğreti çıkarmamız gerekir. Bu özlü sözlerden bazıları şunlardır. ” Evrenin en güçlü silahları sabır ve zamandır. İki günü eşit olan aldanmıştır. Zaman sessiz bir testeredir. Zamanın azaltamadığı, yumuşatamadığı üzüntü yoktur.”

Dinimiz İslam, bizlere her zaman faydalı şeylerle meşgul olmamızı emreder. Yaratılış gayemize uygun olarak imanla birlikte salih amel işlemeye teşvik eder. Dünya ve ahiret için faydalı olmayan, vakit ve emek israfına yol açan işlerden kaçınmamızı öğütler. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de kurtuluşa erecek olan müminler şu vasıflarla tanıtılır: “Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler bundan müstesnadır.”

Peygamberimiz'in (SAV) bu duası da bizlere açıkça öğüt vermektedir; “Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşû duymayan kalpten, doymayan nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.”

O halde Müslümanca yaşamanın gereği olarak zamanımızı iyi değerlendirmeli, boş ve gereksiz işlerden uzak kalmalıyız.

Yazımızı burada noktalıyorum. Gününüz hayırlı, yeni haftanız da bereketli olsun İnşallah. Allah'a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sema Kavasçinay Arşivi
SON YAZILAR