Güleser Keleş

Güleser Keleş

Trafik kurallarına uyalım!

Trafik kurallarına uyalım!

Unutma! Yollarda güvenli bir gelecek, sen kurallara uymadığın sürece gelmeyecek.

Trafiğe her çıktığımda sürücüler ve yayalar tarafından yapılan birçok hataya şahit oluyorum.

Birçok sürücü hızlı araç kullanmayı yeteneklerini kanıtlamak, özgürlüklerini gösterebilmek ve araçlarının performansını ortaya koymak amacıyla yapıyor. Ama maalesef yapılan bu çılgın davranışlar vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atıyor.

Trafikte niye bu tür tehlikeli işlere hevesli olabilir bir insan. Canın bu kadar mı kıymetsiz bu kadar mı değersiz ?

Trafik ortamında sabırsız oluyoruz, agresif biri olup çıkıyoruz.

Kimsenin kimseye tahammülü yok, o renkli ışıkları dur, bekle ve devam et diye yapmışlar niye sarı yanar yanmaz kornaya abanıyorsun yahu bekle diyor sana bir bekle değil mi ?

Trafikte ne geliyorsa başımıza bu aceleci hallerimizden geliyor.

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu şehirlerarası yollarda ve şehir içinde sürücülerin hangi şartlarda araç kullanacaklarına dair sınırlamalar getirmiş.

Kanunda, ülkemizdeki yolların geometrik özelliklerine ve her türlü hava koşullarındaki durumuna göre hız sınırlaması getirilmiş. Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını aşan sürücülere para cezası uygulanıyor.

Adam cezadan korktuğu kadar canına bir tehlike gelmesinden ya da başka canlar yakabileceği ihtimalinden korkmuyor. Radar'ı geçene kadar kaplumbağa geçer geçmez tavşan misali ortalık toz duman.

Kurallara uyanlar yok mu elbette ki var ama her şeye rağmen iyi sürücülüğünüz sizin kaza yapmamanızı sağlayabilir, peki kötü bir sürücünün gelip size çarpmayacağından emin misiniz?

O yüzden temkinli olmak gerekir. Çünkü ülkemizde yeşil ışıkta geçip de karşıda dikkatsiz bir sürücünün hedefi olabiliyor insan.

Bu kurallar trafiğin doğru akması ve güvenli olabilmesi için çok önemli.Ne yazık ki her gün gördüğümüz ve izlediğimiz trafik kazaları; uyulması zorunlu olan bu kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından unutulduğunu veya uyulmadığını gösteriyor.

Her şey unutulması yada uyulmaması da değil aslında bizler bilmiyoruz.

Evet ehliyet alabilmiş ama geçiş üstünlüğünden bir haber olan haklarını bilmeyen vatandaşlarımız da var.

Dönel Kavşak Geçiş Üstünlüğü

Kavşaktasın üstünlük senin ama gelen araba sürüsüne yol veriyorsun sonra bekle ki sıra sana gelsin aslında sende haklısın üstünlük benim deyip devam edersen sağdan gelen aracın içeri girme olasılığı oldukça yüksek. Yani bizim bireysel olarak, tek tek hepimizin bu kuralları öğrenmesi ve uygulamaya geçirmesi şart o zaman trafiğin akışını daha güvenli sağlayabiliriz.

Ülkede en az bilenen trafik kurallarından biri. Geçiş üstünlüğü kavşağın içindeki aracındır, lütfen bilenler bilmeyenleri anlatsın ve ülke olarak bu konuda bir aydınlanma yaşayalım.

Asıl üzücü olan durum da trafik kurallarından, geçiş haklarından bir haber olan sürücülerin o ehliyeti alabilmiş olmaları.

Her geçen gün trafikteki araç sayısı artıyor ama kaliteli sürücü sayısı da sanki aynı oranda azalıyor gibi.

Aslında vermek istediğim mesaj şu,

İster sürücü ol ister yaya, aksatmadan uy kurala.            

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR